Cultură

KineDok: O nouă proiecție de film la Palatul Culturii din Bistrița

Centrul Cultural Municipal ”George Coşbuc” Bistrița vă invită la Palatul Culturii (Galerie) o nouă proiecţie de filmul documentar în cadrul programului KineDok, miercuri 12 iulie, de la ora 19.00.

MUZEUL REVOLUȚIEI (Museum of the Revolution), Croația / Serbia / Republica Cehă, 2021, 91 minute

Regie: Srđan Keča. Imagine: Srđan Keča. Producători: Vanja Jambrović, Srđan Keča. Producție: Restart

INTRARE LIBERĂ.

”A bătut vântul în timpul nopții și ne-a distrus planurile”, spune proverbul din deschiderea filmului ”Muzeul revoluției”. Cuvintele se referă la un plan din 1961 pentru a construi un muzeu grandios în Belgrad, un tribut pentru Iugoslavia socialistă. Muzeul ar fi fost construit pentru a comemora viețile oamenilor din Iugoslavia, însă proiectul nu a avansat mai mult de construcția subsolului. Clădirea abandonată spune acum o poveste foarte diferită față de cea imaginată acum 60 de ani. În spațiul umed și întunecat trăiesc proscrișii unei societăți remodelate de capitalism. Filmul se concentrează pe o fată care câștigă bani din spălarea mașinilor, împreună cu mama ei. Fata are o prietenie strânsă cu o femeie în vârstă, care locuiește, de asemenea, în acel subsol. În timp ce orașul în care locuiesc se transformă, cele trei femei găsesc un refugiu una în cealaltă.

Premii și festivaluri: Sarajevo Film Festival 2022, Premiul pentru Cel mai bun documentar, IDFA International Documentary Film Festival Amsterdam 2021, Trieste Film Festival 2022, Crossing Europe Film Festival 2022, Beldocs Festival 2022, Big Sky Documentary Film Festival 2023, Festival International Jean Rouch 2022

Srđan Keča este regizor, cercetător și educator. Mediumetrajele sale au fost proiectate la cele mai importante festivaluri de film documentar, ca Ji.hlava sau IDFA, în timp ce instalațiile sale video au fost expuse în contexte precum Bienala de Arhitectură de la Veneția și Whitechapel Gallery. Lungmetrajul documentar found-footage Flotel Europa, produs și editat de Keča, a avut premiera la Berlinale 2015. Documentarul său de debut ca regizor, Muzeul revoluției, a avut premiera la IDFA 2021. Keča este absolvent al Ateliers Varan și al Școlii Naționale de Film și Televiziune din Marea Britanie (NFTS). Din 2015 lucrează ca profesor asistent în cadrul Departamentului de Artă și Istoria Artei de la Universitatea Stanford.

”Aproape de final, camera lui Keča călătorește noaptea pe râu, filmând o nouă dezvoltare de pe celălalt mal al râului Sava: proiectul corupt și indulgent Belgrade Waterfront. Acest miraj în stil Dubai este încă un <<nou început>> care până acum a reușit doar să aprofundeze ruptura ideologică din această țară a revoluțiilor eșuate, a recuperării incomplete a trecutului și a oamenilor obișnuiți care trăiesc în circumstanțe subterane, atât din punct de vedere psihologic, cât și materiale.” (Cineuropa, Vladan Petkovic, https://cineuropa.org/en/newsdetail/419602).

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.