Viorel Viţelariu, lider sindical al Sanitas, a declarat, luni, că a prezentat, vineri, în Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă, ideea ca luni medicii să nu consulte bolnavii cronici între orele 8.00 şi 10.00, dar dr. Mircea Gelu Buta, managerul spitalului, a refuzat ideea.
„Noi ne-am gândit că nu am perturba foarte tare activitatea spitalului dacă medicii nu ar consulta bolnavii cronici timp de două ore. Managerul Spitalului Judeţean de urgenţă Bistriţa, dr. Mircea Gelu Buta, însă nu a fost de acord. Am întrebat reprezentantul Ordinului Asistenţilor Medicali dacă se solidarizează cu Sanitas şi a spus că nu, aşa că nu putem vorbi de nicio grevă din moment ce, la Bistriţa, nu funcţionează Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate”, a declarat Viţelariu.
El a spus că a încercat să ia legătura şi cu preşedintele Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud, dr. Dan Cocoi, dar acesta nu i-a răspuns la telefon în ultima săptămână.
„Dacă nici măcar nu-mi răspunde la telefon preşedintele Colegiului Medicilor, ce grevă să facem?”, a spus Viţelariu.
Potrivit sursei citate, Sanitas are în judeţ peste o mie de membri, dar nici în alte spitale nu are loc greva de avertisment. „Cei de la Spitalul Beclean sigur nu fac. Colegii de la Spitalul Năsăud ar avea sprijinul medicilor, dar dacă Bistriţa, reşedinţa de judeţ, nu intră în grevă, ei de ce să intre?”, a spus Viţelariu.
Într-un comunicat de presă transmis ulterior, Biroul Executiv al Sindicatului Judeţean “Sanitas” Bistriţa-Năsăud a anunţat că ”a decis, la nivelul Spitalului Judeţean Bistriţa, sistarea grevei de avertisment din data de 25.11.2013”: ”Acţiunile de protest şi constituirea Coalitiei Profesioniştilor din Sănătate au fost iniţiate de Colegiul Medicilor din România şi susţinute de Federaţiile Sindicale şi celelalte organizaţii profesionale din sănătate. Colegiul medicilor judeţul nostru precum şi celelalte organizaţii profesionale nu susţin şi nu participă la greva de avertisment, din acest motiv considerăm că acţiunea nu are sens având în vedere că solicitările formulate la nivelul Coaliţiei interesează toate categoriile profesionale din sănătate. Totodată ne declarăm solidari cu colegii nostrii din ţară, unde Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate funcţionează”.
Preşedinta Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – filiala Bistriţa-Năsăud, Cristina Muşina, a precizat într-un comunicat:
”Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, este o organizaţie profesională, care, în concordanţă cu prevederile statutului propriu, nu are ca atribuţii revendicările salariale, respectiv organizarea acţiunilor greviste. Acţiunile de acest gen intră în aria activităţilor sindicale. Ca semnatari ai acordului Coaliţiei profesioniştilor din sănătate ne-am exprimat susţinerea, conform art. 3 din Acord: “de a determina îmbunătăţirea statutului social al personalului din sistemul sanitar respectiv poziţia socială şi imaginea acestora în societate, nivelul veniturilor, respectul societăţii, relaţia cu angajatorul, sau cu autorităţile publice”, fără a ne angaja însă în a întreprinde sau a implica membrii noştri în activităţi pentru care nu avem cadrul legal. De aceea, afirmaţia domnului Viorel Viţelariu, liderul judeţean al Sanitas, că sistarea grevei de avertisment ar avea drept cauza “refuzul” nostru de a participa la grevă este nefondată, atâta timp cât se ştia foarte clar că noi, ca organizaţie profesională, nu avem cadrul legal pentru organizarea unor astfel de acţiuni. Participarea asistenţilor medicali membri ai Ordinului, care sunt şi membri de sindicat, la grevă este opţiunea personală a acestora şi nu putea fi influenţată de OAMGMAMR, care nu are atribuţii în acest sens”.
Sindicaliştii din sănătate au anunţat că vor intra luni dimineaţă într-o grevă de avertisment de două ore şi că între orele 8.00 – 10.00, cadrele medicale îşi vor întrerupe activitatea, astfel că vor fi preluaţi doar pacienţii cu urgenţe.
Angajaţii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
Lasilor……v-a speriat ,,bunicuta,, !!! sinteti si ginditi ca pe vremea lu impuscatu. asa sa ramineti, va meritati soarta . nu mai cereti nimic niciodata : lasilor !! altii in 89 au murit si s-au sacrificat , iar voua va e frica de …………..
Ar fi si culmea sa faceti voi greva, doar sunteti toti PSDisti!!!
Nu toate se rezolva prin greva si proteste