Castelul Teleki din Comlod, comuna Milaş, monument istoric de valoare naţională şi universală din grupa A, va fi pus în siguranță, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud urmând să aprobe în ședința de miercuri 27 mai Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții și indicatorii tehnico-economici. Costurile se ridică la 380.000 de lei, bani din bugetul CJ.
Lucrările vor viza punerea în siguranță, protecția și conservarea castelului, până la realizarea lucrărilor de restaurare, CJ intenționând să acceseze fonduri europene în acest sens.
”În prezent, castelul se află într-o stare avansată de degradare, semiruină, cauzată de lipsa întreținerii și a infiltrațiilor continue a apelor din precipitații. Din cauza infiltrațiilor, bolțile și planșeele au ajuns într-o stare de pre-colaps, care în lipsa unei intervenții de urgență se vor prăbuși. Se urmărește punerea în siguranță a castelului, proptirea elementelor instabile, protecția lui împotriva apelor meteorice și eliminarea riscului de accidente, urmare a deteriorării, prăbușirii structurii portante, dar și a componentelor artistice de mare valoare. Din cauza stării de degradare avansate a castelului, se recomandă executarea în regim de urgență a lucrărilor pentru scoaterea din pericol a elementelor, subansamblurilor și a structurii și pentru evitarea riscului de prăbușiri ale acestor subansambluri – șarpanta păstrată, bolțile, ziduri și planșeele de lemn”, se arată în proiectul CJ.
Castelul de la Comlod se întinde pe o suprafaţă de 7.843 mp şi are un regim de înălţime beci (3 camere) + parter (14 camere).
Aici povestea castelului din Comlod.
Foto: monumenteuitate.org
Castelul Teleki din satul Comlod face parte din cele 11 castele din județul Bistrița-Năsăud declarate monumente istorice de către Ministerul Culturii din România (cod LMI BN-II-m-A-01631). Din pacate, cu fiecare an care trece, castelul conților Teleki de la Comlod arată tot mai jalnic. In prezent, aproximativ 70% din acoperișul baroc este prăbușit, iar ce a mai rămas riscă să se prăbușească peste ce a mai rămas din bolți. Demararea de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a lucrărilor de punere în siguranţă a Castelului Teleki de la Comlod, vine cam târziu după ce in fațade, fisurile s-au adâncit, iar vegetația continuă să crească în clădire accentuând ruinarea zidurilor. Dar, mai bine mai târziu decât niciodată.
Castelul din Comlod are avantajul ca se afla pe traseul strabatut de Mocăniţa Transilvaniei care de 1 Mai 2015, a fost pusa in circulatie pe linia ferată ce leagă Teaca (jud.Bistriţa-Năsăud) de Râciu (jud. Mureş), prin reabilitarea celor 35 de kilometri de cale ferată îngustă. Linia ferată cu ecartament îngust dintre Râciu si Teaca străbate şapte localităţi: Râciu, Sânmartinu de Câmpie, Crăeşti, Milas, Orosfaia, COMLOD şi Teaca. In apropiere de Comlod,traseul traverseaza padurea deasa de foioase, prin superbe tuneluri de vegetatie. Asadar Castelul Comlod ar putea primi dupa reabilitare o interesantă destinatie turistica.
Care „castel”?
Este reședinta unui grof, care nu are nimic in comun cu un „castel”. Acuma este o ruina.
Cine ni le-a bagat pe gat ca si castele? Sunt peste 300 de astfel de foste resedinte (unele frumoase altele nu) in toata transilvania si la toate le spune „castele”. Intrati pe siteul: https://www.castelintransilvania.ro/castele.html unde le puteti vedea pe toate.
O mare pacaleala in care bagam bani publici ca sa le reabilitam sau chiar sa le reconstruim pe unele iar apoi vom bugeta bani ca sa le intreținem an de an fara a aduce nici un venit la buget. Pentru ce? Cine ni le-a impus ca monumente?
Vindeti-le ca sa investeasca in ele mediul privat și abia atunci se va vedea care vor fi reabilitate, adica care merita sa fie reabilitate, pentru ca pot aduce un venit si care nu. Cel mult jumatate.
Altfel vor fi 300 de clădiri in transilvania o povara publica.
Nu se poate da destinatie turistica decat daca se vinde si investeste mediul privat.
Biserica Evanghelică din Bistrița care este probabil principalul obiectiv de patrimoniu cultural al județului și care este cu siguranța cel mai vizitat obiectiv turistic se reabilitează cu 2,5 milioane de Euro. „Castelul Teleki” de la Posmuș – în fapt o altă ruină fără valoare turistică, în câmp, lângă niște grajduri se reconstruiește cu 4,5 milioane de euro. Nu se știe pentru ce.
Probabil că, pentru „Castelul Teleki” de la Comlod, vor fi necesari vreo 9 milioane de Euro. Cu ușurință se puteau găsi sute de alte obiective de interes turistic de făcut de banii ăștia. Cele două ruine patetice în care Consiliul Județean îngroapă milioane trebuiau de mult retrocedate unui Teleki sau urmașilor urmașilor lui. Oricum și dacă se vor reconstrui vreodată nu vor servi pentru altceva decât tot pentru niște grofi care vor organiza acolo niște chefuri. Tot pe bani publici.
In final dupa 100 de ani, ok mica resedinta asta daca CJ nu au fost in state sal refaca/puna in functiune, macar timp de 20 de ani, au stat cu mainile in buzunar?!? Si sunt sute de alte conace, palate, castele, biserice lasate in paragina, ne place sa mergem prin Europa si sa ne miram cu gura cascata. Uitativa la Unguri, Slovaci, Cehii, Polonezi cum siau pus patrimoniul cultural pe harta si astazi castiga..mai avem de invatat si pus in practica, mai putina vorba si mai multa actiune.