Actualitate

La Castelul Teleki au curs medaliile de aur pentru vinurile din Balcani

Jurații ”Balkan International Wine Competition”, unul dintre cele mai importante concursuri de vinuri din Europa, au testat, la Castelul Teleki de la Posmuș, circa 1.200 de probe, un record pentru competiția care a ajuns la ediția a 12-a. Duminică vine și rândul publicului să se bucure de vinuri de calitate în curtea Muzeului Bistrița.

Specialistul în vinuri Horia Hasnaș a declarat că, dintre cele 1.200 de vinuri înscrise în concurs, 300 sunt românești, iar celelalte provin din Turcia, Bulgaria, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Croația, Ungaria, Italia și Republica Moldova.

Cum a ajuns Bistrița-Năsăud să găzduiască acest concurs

”Bistrița-Năsăud este un loc drag mie, iar dacă s-a nimerit ca anul acesta să am un pic de putere de decizie în organizarea acestui concurs, cunoscând locurile, dar mai ales oamenii, am decis fără foarte multe dubii să prezint propunerea ca acest concurs să fie găzduit aici, la Castelul Teleki de la Posmuș, pentru că totuși, fiind vorba despre vin, să nu uităm că județul Bistrița-Năsăud găzduiește o podgorie foarte puțin cunoscută chiar și în România, cu atât mai mult peste graniță, și mă refer la Podgoria Lechința. Nu pot uita vremea când am descoperit vinurile de Lechința, pe atunci eram jurnalist sportiv și exista o echipă de fotbal Gloria Bistrița, cu un președinte controversat, dar un om extraordinar – domnul Jean Pădureanu – Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească, și atunci am descoperit vinurile de Lechința și ce potențial există în zona aceasta în principal pentru vinuri albe. Ca un jurat cu state vechi în acest concurs și în calitate de partenere al organizatorilor, am contactat CJ, i-am contactat pe prietenii pe care îi am aici, în zonă, și am găsit nu tot sprijinul pe care îl căutam și chiar mai mult. Drept urmare, acest concurs foarte important din punctul meu de vedere, care reunește crame din 12 țări, iar printre jurați are și 4 Master of Wine, a ajuns în Bistrița-Năsăud”, a spus Horia Hasnaș.

Despre calitatea vinurilor din concurs

”Vinurile din Balcani, preponderente în concursul nostru, au poate cea mai bună dinamică în ce privește calitatea la nivel mondial. În ultimii 20 de ani s-au înregistrat progrese evidente în toate țările, nu numai la noi, la bulgari sau greci. Încep să crească țări unde această tradiție viticolă a fost oarecum întreruptă fie de anumite regimuri, fie de anumite religii, iar aici aș da exemplul Albaniei sau Bosniei-Herțegovina. Jurații sunt în general încântați. Deja s-au acordat câteva mari medalii de aur, încă nu știu câte, cu siguranță vom putea comunica acest lucru la finalul concursului, dar știu că nu a existat comisie care să nu fi acordat cel puțin o mare medalie de aur pentru vinuri, ceea ce înseamnă, în regimul concursului nostru, peste 95 de puncte acordate unui vin. În general, în concursuri, pentru un vin se pot acorda 100 de puncte, dar vinuri de 100 de puncte sunt puține, undeva sub o sută de etichete în întreaga lume într-un volum de 3 milioane câte există acum”.

Despre vinurile românești

”Vinurile românești cresc mai bine ca țara pentru că vinul înseamnă înainte de toate pasiune. Un vinificator celebru din Spania care are undeva la 70 de ani mi-a destăinuit că, din punctul lui de vedere, un vin mare nu poate fi făcut decât de un om care iubește, care are pasiune, iar vinurile românești sunt din ce în ce mai bune fiindcă apar tot mai mulți oameni pasionați de vinuri, oameni care nu numai că muncesc, dar chiar trăiesc vinul pe care îl plămădesc”.

Despre punctele forte ale vinurilor de Lechința

”Punctele forte ale vinurilor din Podgoria Lechința ar fi în primul rând faptul că, provenind dintr-un climat ușor mai rece, fac față și se adaptează schimbărilor climatice care au apărut, nu au nevoie de corecții de aciditate, aici aciditățile sunt bune. Vinurile de Lechința se caracterizează printr-o varietate de terroir astfel că nu vom găsi vinuri unilaterale care se manifestă pe o singură direcție, ci vom putea să ne dăm seama încet, încet care vin provine din zona Jelnei, care din Lechința, care din Teaca, Batoș sau Sântu. Vinurile de Lechința sunt și ele din ce în ce mai bune, au parte de eonologi tot mai bine pregătiți și trebuie să scoată capul în lume”.

La ce trebuie să fim atenți când degustăm vin

”Este foarte important și paharul. Tocmai am decis ca în cadrul târgului de mâine, de la Muzeu, oamenii să deguste cu aceleași pahare cu care au degustat și jurații în concurs. Se va plăti o garanție pentru pahar fiindcă sunt, totuși, niște pahare destul de scumpe, dar oamenii trebuie să învețe că paharul are un rol foarte important în degustarea vinului. E vorba de plăcerea pe care ți-o oferă vinul care este cu totul alta într-un pahar gândit și proiectat astfel încât să pună vinul în valoare și un pahar pe care îl putem cumpăra de oriunde și care mai mult închide vinul decât să îl lase să exprime la adevăratul lui potențial.

În degustare, avem trei pași mari pe care trebuie să îi urmărim: contactul vizual cu vinul care îți poate spune foarte multe despre un vin. În cazul în care îl vezi că e tulbure și nu e anunțat că e un vin făcut în așa fel încât să fie tulbure, e mai bine să îl eviți. Apoi e analiza olfactivă. Mirosul are mai multe nuanțe decât gustul propriu-zis și, în această degustare olfactivă, în funcție de memoria fiecăruia și de gradul de dezvoltare al acestei analize olfactive, omul se poate apropia mai mult sau mai puțin de un vin. Bineînțeles că rămâne gustul care până la urmă e baza”.

Concursul prin ochii oenologului Darius Pripon

”Pe mine ce m-a interesat a fost ca jurații să aibă condițiile pentru a face degustări, spații interioare, exterioare, să poată delibera, să fie liniște acolo. Legat de vinuri, unele le-au plăcut foarte mult, altele mai puțin. Ca picanterie, au găsit ceva vinuri dintr-o țară non UE de unde au venit vinuri cu coloranți. În zonele nereglementate de UE se poate întâmpla orice. Cramele noastre din România au trimis vinuri foarte bune și mă aștept să fie premii mari. Din județ avem Valea Ascunsă, Jelna, Liliac, Vie-Vin Lechința. M-am bucurat să aduc aici acest concurs pentru calitatea oamenilor care au venit. Sunt printre primii cei mai importanți oameni specializați în vin care duc mai departe ceea ce au văzut: frumusețea zonei, ospitalitatea. Sunt oameni care scriu în cele mai prestigioase reviste și cărora le putem arăta altă latură a României. Ceea ce avem noi foarte important este pământul curat, pe care occidentalii l-au pierdut. Dinamica nativă a solului care s-a distrus nu mai poți să o refaci”, spune vinificatorul Darius Pripon.

Competiția din perspectiva gazdei, managerul Complexului Muzeal, Alexandru Gavrilaș

”Sâmbătă la Castelul Teleki a ajuns și vinul cu acest nume, pentru a fi degustat. Am aflat despre existența vinului Teleki și am invitat producătorul. Noi am plantat aici, la Posmuș, 750 de fire de viță-de-vie. Nu putem folosi brandul Teleki întrucât îl deține crama Villany din Ungaria, vom găsi altă denumire. Castelul are un rol cultural, iar vinul face parte din cultura noastră și va trebui să organizăm în continuare astfel de evenimente. Castelul e deschis de câteva luni și are nevoie de promovare și națională, și internațională. Încercăm să profităm la maxim de acest eveniment. Mi se pare extraordinar că s-a întâmplat acest acest eveniment în Bistrița-Năsăud, cu atât mai mult la Castelul Teleki”, a menționat Alexandru Gavrilaș.

Degustare la Muzeul Bistrița

Duminică 4 iunie, la Muzeul Bistrița, între orele 12.00 și 20.00, pot fi degustate vinuri selectate din fiecare țară participantă. Zeci de vinuri din fiecare țară balcanică, inclusiv numeroase vinuri românești, vor fi la dispoziția doritorilor.

Intrarea costă 50 de lei, iar degustarea se face din pahare speciale pentru acest lucru, marca Riedel, același tip folosit de jurați în concurs, pentru a face încă un pas spre civilizația vinului. Închirierea unui pahar costă 30 de lei, bani care vor fi înapoiați odată cu returnarea paharului.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.