Social

La ce trebuie să fiţi atenţi când cumpăraţi un porc din piaţă. Câte târguri sunt autorizate

Până la Crăciun a rămas mai puţin de o lună, iar una dintre preocupările noastre este ce vom pune pe masa de sărbători. Deja, în târgurile de animale din Bistriţa-Năsăud e forfotă mare. Fermierii vin cu porci de vânzare şi îi ademenesc pe clienţi cu preţuri bune, însă nu toţi sunt crescuţi ecologic aşa cum pretind cei care vor să obţină un preţ bun pe ei. Ca să ştim la ce trebuie să fim atenţi, am stat de vorbă cu Sorin Oros-Mănarcă, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

„În primul rând, trebuie să ştiţi că, în judeţul Bistriţa-Năsăud avem patru târguri autorizate sanitar-veterinar: la Beclean, Năsăud, Şieu şi Ilva Mare. Acolo se pot comercializa şi porci. Cei care merg să-şi cumpere porci din aceste târguri trebuie să fie atenţi ca animalele să fie identificate, să aibă cele două crotalii în urechi, să aibă documente de mişcare, certificat de sănătate”, a spus Oros-Mănarcă.

Documentele de origine sunt foarte importante mai ales dacă, după sacrificare, află, în urma examenului trichineloscopic faptul că acesta e pozitiv. „Trebuie să ştie de unde provine pentru a putea fi despăgubiţi”, a precizat el.

Şi cei care vor să vândă porci au nişte obligaţii. Ei trebuie să treacă pe la medicul veterinar de liberă practică din comuna în care sunt arondaţi pentru a le face un formular de inspecţie clinică: „Medicul va examina animalul înainte de a pleca. E foarte important în condiţiile în care pesta porcină africană e la graniţa României în Republica Moldova şi Ucraina. De asemenea, cei care vor să vândă trebuie să ştie că transportul animalului în târg trebuie să se facă cu un mijloc de transport autorizat sau îngregistrat sanitar-veterinar. Dacă animalele sunt transportate la o distanţă mai mică de 65 de km se acceptă şi mijloace neautorizate sau neînregistrate sanitar-veterinar cu condiţia ca ele să asigure protecţia animalelor şi bunăstarea lor pe timpul transportului”, a adăugat şeful DSVSA.

În această perioadă dinainatea sărbătorilor de iarnă, medicii veterinari şi poliţiştii se vor afla în teren şi vor face face verificări în târguri.

În judeţul nostru sunt două ferme autorizate de porcine, ambele la Şieu Măgheruş, dar şi 15 exploataţii comerciale de tip A de suine, restul animalelor fiind în gospodăriile populaţiei. În perioada aceasta, se sacrifică între 30.000 şi 40.000 de porcinumai în Bistriţa-Năsăud.

8 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.