Metodologia de organizare a colegiilor care îi primesc pe absolvenţii de liceu fără bacalaureat spune că „instituţiile de învăţământ superior acreditate înaintează, în condiţiile legii, Ministerului Educaţiei Naţionale lista calificărilor ce se propun a fi şcolarizate în cadrul colegiilor în anul şcolar 2014-2015, însoţită de planul de şcolarizare, cuprinzând calificările/ocupaţiile profesionale şi numărul de locuri pentru fiecare domeniu, până la data de 20 octombrie 2014, în vederea aprobării prin ordin al ministrului educaţiei naţionale”.
Deşi mai este mai bine de o lună până la termenul înaintat de Ministerul Educaţiei, multe universitati au anunţat deja pe site-urile lor ca au înfiintat colegii pentru persoane fără bacalaureat şi au deschis deja înscrierile. Printre acestea şi Universitatea Ecologică din Bucureşti care anunţă că, în anul 2014 – 2015, organizează studii postliceale în cadrul Colegiului universităţii, studii adresate absolvenţilor de liceu cu şi fără diplomă de bacalaureat, taxa de şcolarizare fiind de 1.700 lei/an.
Admiterea celor care nu au diplomă de bacalaureat se face la următoarele calificări profesionale: grefier, inspector resurse umane, funcţionar administrativ, relaţii publice şi de comunicare, auditor de mediu, tehnician în protecţia mediului (tehnician ecolog), agent de asigurare şi agent imobiliar – toate cu durata de studii de un an, asistent operator introducere, validare şi prelucrare date, tehnician programare, lansare, urmărirea producţiei, funcţionar economic – durată studii un an şi jumătate, tehnician kinetoterapeut şi antrenor în diferite ramuri sportive – durata de pregătire doi ani. Taxa de admitere este de 100 de lei.
Timp Online l-a întrebat pe directorul filialei din Bistriţa al Universităţii Ecologice Bucureşti, Alexandru Câţcăuan, dacă şi la Bistriţa se pot înscrie cei care nu au luat bacalareatul.
“Da, am şi făcut un pic de reclamă, dar a apărut foarte târziu ordinul ministrului şi e în dubiu chestiunea fiindcă nu ştim cine va acredita aceste forme de învăţământ. Deocamdată nu avem înscrişi. Înscrierile se fac până în 30 septembrie. Mai e timp, dar nu cred că va prinde. Lumea nu a înţeles cu ce se mănâncă. Nu au priceput că în timpul în care fac acest colegiu, dacă îşi iau bacalaureatul se valorifică creditele şi pot intra în anul doi la Drept, de exemplu, dacă au optat pentru specializarea de grefieri. Deci li se validează creditele. E aşa o minge aruncată în teren. Toată lumea ar pune mâna pe ea, dar nu ştie nimeni cum să ajungă la ea”, a spus Alexandru Câţcăuan.
Cadrele didactice oneste din cadrul învățământului superior și nu numai ar trebui să ia atitudine și să se opună acestui tip de învățământ aiurea și prostesc, așa cum a făcut și dl. Miclea din Cluj, un profesor de mare clasă și pregătire. Eliminați-i domnilor pofesori pe potlogarii infiltrați în învățământul superior din România, parveniți care, din motive josnice (buzunarul propriu), promovează mediocritatea.
CADRELE DIDACTICE….. AU ROLUL SA LE JUMULEASCA BANII PROSTILOR FARA BAC CA SA-I POATA VOPSI IN PROSTI CU DIPLOMA !
„An scolar ” ? la universitati? Mai corect ” an de invatamant !!! Interesul financiar e mare! Un procent de 20% abandoneaza scoala inainte de clasa a IX-a , 50 % nu promoveaza bacalaureatul. Populatia , harnica, si-a completat studiile in centre la distanta, uneori pentru a-si mari un pic salariul. Care mai e segmentul care sa apeleze la centrele la distanta? Daca ati face un sondaj , in timpul sesiunilor de examene , ati vedea ca multi nici nu stiu la ce dau examen! Mai sunt si studenti care fac doi ani (doi si trei ) intr0un an , avand 30-35 de examene in doua sesiuni????