Actualitate

La depozitul ecologic de la Tărpiu se va construi o staţie de tratare mecanico-biologică

CJ a comandat elaborarea studiului de fezabilitate, a cererii de finanţare şi a caietului de sarcini pentru construirea unei staţii de tratare mecanico-biologică la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Tărpiu. Obiectivul este reducerea la depozitare a cantităţii de deşeuri biodegradabile.

Valoarea de realizare a documentaţiilor menţionate este de 128.804 lei fără TVA, adică 28.715 euro.

Lucrările vor dura şase luni din momentul emiterii ordinului de începere.

Construirea staţiei de tratare mecanico-biologică a fost prinsă în studiul de fezabilitate al proiectului ”Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud”, revizuit în 2014. ”Deoarece proiectul nu a fost implementat conform estimărilor din 2011, existând întârzieri semnificative, şi pentru că nu s-a realizat până acum un program intens de conştientizare a populaţiei care locuieşte la case privind compostarea deşeurilor verzi în gospodărie şi a populaţiei judeţului cu privire la colectarea selectivă, există riscul ca în anul 2016 să nu se atingă ţinta de reducere la depozitare a cantităţii de deşeuri biodegradabile, până la 35%. Pentru a diminua acest risc, este necesară punerea în funcţiune, începand cu anul 2016, a unei instalaţii de tratare mecano-biologică”, se arată în studiu.

Anul trecut, Consiliul Judeţean a revizuit studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru a afla situaţia reală a costurilor de la începutul implementării proiectului de management al deşeurilor în sistem integrat. Revizuirea a fost necesară ca urmare a situaţiilor imprevizibile/diferite din faza de organizare a activităţilor de achiziţie publică, dar şi din faza de implementare a proiectului, pentru contractele de construire a depozitului de la Tărpiu, a staţiilor de transfer şi a centrelor de colectare, închiderea depozitelor neconforme, achiziţia de pubele şi echipamente, etc.

Astfel, totalul cheltuielilor neeligibile este de 8.634.663 euro, iar totalul cheltuielilor eligibile – 32.699.809 euro. Contributia judeţului la acest proiect este de 11.542.984 euro, valoarea totală a investiţiei fiind în final de 41.334.472 euro. Conform SF aprobat în 2009, valoarea totală a proiectului era de 43.692.600 euro.

Depozitul de la Tărpiu va fi administrat în următorii 20 de ani de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL.

Proiectul ”Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud” a prevăzut construirea unui centru de management integrat al deşeurilor în satul Tărpiu din comuna Dumitra, construirea a cinci staţii de transfer în Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei, construirea în Bistriţa a două centre de colectare a deşeurilor voluminoase şi a DEEE şi câte un centru de colectare în fiecare oraş al judeţului, achiziţionarea de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora, închiderea şi ecologizarea depozitelor de deşeuri urbane şi rurale neconforme.

6 comentarii

  • Ce facem cu deseurile rezultate din constructii ? Absolut in toate comunitatile din judet, se arunca la intamplare si in special pe malurile raurilor si paraielor, placi de azbociment, tigle, caramizi bca, folii, tuburi spuma , bucati de betoane etc. Se impune amenajarea de urgenta a unor perimetre amenajate pt. recoltarea lor. Daca nu oferi nici o alternativa oamenii nu au incotro si le abandoneaza ilegal, mai ales in toiul noptii. Am cerut asta la colegiul prefetural, la doi prefecti, dar nu s-a miscat nimic.

  • Nu poate fi vorba de un sistem integrat al deseurilor, care functioneaza in toti parametrii posibili, atata timp cat nimeni nu a contractat si astfel de situatii. Din intreg lantul de depozitare, selectare, transport, prelucrare, lipseste tocmai aceasta veriga .Se impune a se gasi solutia cea mai eficienta :de ex; Un utilaj de concasare la fata locului a acestor deseuri care va incarca cu o banda transportoare deseurile macinate in masini de mare capacitate cu prelata. Primariile sa aiba obligatia de a anunta procesatorul cand spatiile respective sunt pline,

    • La data licitarii serviciului , ofertele au fost depuse si pentru activitatea de colectare a deseurilor din constructii si demolari ! Ca firma castigatoare nu opereaza si aceasta categorie de deseuri …?!! , probabil tariful ofertat sa fie o cauza !

  • Raducu e in plin proces de transformare. Vrea sa treaca din vanatorul de primari si tatucul absolut al judetului in tipul constructiv si pus pe treaba pentru binele judetului. Si daca tranteste trei studii de fezabilitate si patru poze are impresia ca prosteste pe cineva?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.