Actualitate

La Extensia Bistrița a UTCN, 30 de studenți vor învăța din acest an ingineria electrică

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se pregătește să înceapă al doilea an universitar în casă nouă, având și o nouă specializare, cea de inginerie electrică cu 30 de boboci în anul I.

”Încercăm să acoperim cât mai multe domenii, iar anul viitor ne gândim să aducem și un profil de contrucții, mai întâi la nivel de master, cel puțin așa cred eu. Atunci paleta ofertei pe zona de inginerie, cu excepția a ceea ce ține de calculatoare, va fi acoperită. Dată fiind dezvoltarea zonei industriale, firmele susțin demersul nostru, iar din punctul meu de vedere plăcută este anul acesta implicarea companiilor cu profil electric ceea ce a adus un plus de peste 30 de candidați noi față de anul trecut. Printre candidații din acest an am avut mulți oameni care lucrează în domeniu, firmele dorind să specializeze acele persoane. Relația noastră cu firmele din zonă este foarte bună și acest lucru ne ajută și pe noi să ne dezvoltăm”, a spus conf. univ. Virgil Ispas, directorul Extensiei Universitare Bistrița a UTCN.

Potrivit sursei citate, în județ sunt multe firme de profil care au mare nevoie de specialiști.

”Constat că sunt niște pionieri aici, deschizători de drumuri, care dinamizează toată zona și implicit ne creează nouă oportunităț, ceea ce arată că industria aici, la Bistrița, excelează. Pe zona electrică sunt 5 sau 6 firme foarte mari care activează în zona de automatică, fac plăci pentru computere de mașini, deci un domeniu relativ nou. Sunt niște deschizători de drumuri care fac ca lucrurile să avanseze, noi străduindu-ne de zor să fim pe lângă acești oameni”, a adăugat profesorul Ispas.

Încă din primii ani în care UTCN este prezentă la Bistrița, companiile locale au angajat studenții înainte să-și ia licența. Așa se face că studenții UTCN de la Bistrița lucrează în procent de peste 90% la companiile din zona industrială, programul universității fiind adaptat în așa fel încât ei să poată și studia, și lucra.

Ca să vină în ajutorul celor cu venituri mici, UTCN nu a mărit taxele de școlarizare pentru cei care nu au intrat pe locurile bugetate. În plus, studenții cu venituri mici pot solicita burse sociale.

Din primăvara anului viitor, UTCN va avea și cămin

Deocamdată, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca nu are locuri de cazare la Bistrița, dar a obținut acordul Primăriei să cazeze studenți, începând cu primăvara anului viitor, în internatul Liceului Tehnologic ”Grigore Moisil”.

”Avem o înțelege cu Primăria Bistrița pentru a ne fi alocate spații la Liceul Grigore Moisil. Se pare că investiția va fi terminată undeva prin luna februarie 2024, așa încât vom putea oferi cazare abia din semestrul al doilea. Odată cu acest lucru, ne vom putea îndrepta și spre Vatra Dornei de unde să atragem noi studenți, cazarea fiind principala cauză a plecării lor spre Suceava sau spre alte centre universitare”, a spus Virgil Ispas.

Ce strategie are UTCN să atragă viitori studenți

”Aș face o comparație cu Câmpia Turzii, care a pierdut dezvoltările universităților din Cluj, iar acum este, după părerea mea, aproape mort. Aici, la Bistrița, cel puțin la nivel de inginerie, cam tot ce înseamnă zona tânără a personalului sunt oameni formați aici. Ne putem mândri cu acest lucru și vom continua pe aceeași linie, de colaborare cu firmele, vom încerca să atragem tinerii liceeni spre noi, mai ales pe cei pasionați de robotică. Într-una din locațiile pe care le avem aici intenționăm să adunăm toate aceste echipe de robotică de la licee, să le oferim un spațiu, o dotare materială minimală, să încercăm să-i atragem spre noi. Un prim demers am făcut în vară când Inspectoratul Școlar a organizat o tabără de robotică, iar noi am ținut aici niște cursuri specifice din proiectare. Sperăm că, în felul acesta, îi vom atrage spre noi, iar odată cu asta, un mic orășel, Bistrița, îl punem pe o hartă a orașelor cu studenți valoroși care răspunde clar la niște cerințe”, a declarat directorul Extensiei Bistrița a UTCN.

În viitorul apropiat, la în sediul UTCN va funcționa un club studențesc și probabil un post de radio pentru studenți.

Noul an universitar va începe în 2 octombrie cu peste 450 de studenți care vor studia la Bistrița.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.