Actualitate

La facultăţile de stat din Bistriţa şi Năsăud ale UBB şi UT se intră doar cu media de la bacalaureat

Absolvenţii de liceu din Bistriţa-Năsăud se pot înscrie la cinci facultăţi ale Universităţii “Babeş-Bolyai” şi una a Universităţii Tehnice din Cluj care au extensii la Bistriţa şi Năsăud, inclusiv la Facultatea de Business, o noutate pentru învăţământul universitar din oraş. Peste tot, contează doar media de la examenul de bacalaureat.

La Extensia Bistriţa a Universităţii “Babeş Bolyai” din Cluj se fac înscrieri la cinci facultăţi cu specializările Administraţie publică, Geografia turismului, Administrarea afacerilor, Educaţie fizică şi sport, Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar cu un total de 115 locuri bugetate şi peste 500 cu taxă, iar la Universitatea Tehnică se va studia Inginerie medicală.

La Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Cumincării, specializarea Administraţe Publică, sunt la zi 25 de locuri la buget şi 75 cu taxă (2600 de lei pe an), respectiv 60 de locuri în sistem de învăţământ la distanţă, toate cu taxă.

La această specializare sunt primiţi absolvenţii de liceu, media examenului de bacalaureat contând în proporţie de 100%. În situaţii excepţionale în care nu poate face departajarea candidaţilor, facultatea va recurge la un test. Înscrierile contra unei taxe de 60 de lei au loc în perioada 15-21 iulie, iar rezultatele se anunţă în 31 iulie.

La Facultatea de Geografie, secţia Geografia Turismului, sunt 25 de locuri bugetate la zi şi 60 cu taxă (2400 de lei pe an). Viitorii studenţi vor fi selectaţi în urma unei scrisori de intenţie (în etapa întâi) şi a mediei de la examenul de bacalaureat în etapa a doua. Înscrierile se fac după achitarea unei taxe de 130 de lei în perioada 15-18 iulie, rezultatele urmând să fie anunţate în 30 iulie.

La Facultatea de Business sunt 40 de locuri bugetate şi 249 (2500 de lei pe an) cu taxă, însă candidaţii din Bistriţa vor concura la această sesiune pe liste commune cu Facultatea de Business din Cluj-Napoca, specializarea Administrarea afacerilor. Studenţii care optează pentru Extensia Bistriţa vor fi înmatriculaţi la Bistriţa. Media de admitere se va calcula ţinând cont în procent de 100% de media de la bacalaureat şi de un eseu pe următoarele două teme: “Efectele crizei economice din perioada 2007-2011 asupra economiei româneşti” şi “Provocări ale mediului de afaceri în România”. Înscrierile au loc în perioada 15-22 iulie 2013, iar rezultatele vor fi afişate în 31 iulie.

La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea Educaţie fizică şi sport, sunt opt locuri bugetate şi 32 cu taxă (2600 de lei pe an).

La Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei cu specializarea “Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” care va funcţiona la Năsăud sunt 17 locuri bugetate şi 43 cu taxă (2000 de lei pe an).

La Facultatea de Studii Europene, specializarea Management nu va mai funcţiona la Bistriţa începând cu anul universitar 2013-2014. Prin urmare, facultatea nu va organiza admitere la acest program de studiu.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca face şi ea înscrieri pentru Facultatea de Inginerie Electrică specializarea Ştiinţe inginereşti aplicate – inginerie medicală. Candidaţii au la dispoziţie 80 de locuri din care 65 la buget şi 15 cu taxă, ei urmând să opteze pentru Bistriţa în cazul în care doresc acest lucru. Taxa de şcolarizare pentru cei adminşi este de 3300 de lei/an.

Anul acesta, în Bistriţa-Năsăud, 1627 de elevi au promovat examenul de bacalaureat, respective 60,23% dintre cei care l-au susţinut.

UT 4 UT 1 UT 2 UT 3

22 comentarii

  • Sper din toata inima,sa se termine cu aceasta aberatie si sa se organizeze examene de admitere serioase! Atunci vor intelege elevii, cum trebuie sa se pregateasca pentru a deveni performanti. Bacalaureatul reprezinta doar examenul de maturitate al tinerilor!

  • Fereasca Dumnezeu , o aud si pe asta : facultate de buisnes. Ptr. Cine ?? Si ce faci cind o termini ??? Buisnes ??

    • Iti poti face „afacerea ta”:afacerea ta A**n sau O*****me, propriul magazin Am**y sau o cariera ca si afacerist „in domeniul asigurarilor private”! Vrei alte exemple la fel de „tari” ?!

  • Afacerea ta ? Pentru ce >?
    Cei mai tari oameni de dreapta din Romania n-au platiti in viata ora un salar, o contributie la sanatate ceva.

  • Intra la facultate fara examen, sigur, ca doar daca ar da examen nici nu stiu scrie. Exemple sunt multe absolvente din anii trecuti al extensiei Stiinte ale educatiei, care ne educa, ne pregatesc copii nostri si ele nici nu stiu scrie.Dar dau bine pt prof. Catalano et compani, mari profesoare (Cristina,Smaranda, Rodica, Denisa), mare afacerist in a pregati cadre didactice. Stie el de ce a fugit de la ISJBN, nu degeaba.Gradele didactice cum se iau??? Pe bani. Preinspectiile, inspectiile cum???Pe euro, de catre „Compani”.Unde este dreptatea???La extensia UBB / Stiinte ale educatiei, Bistrita!

  • La UBB, Facultatea de Educatie Fizica si Sport, inscrierea se face pe baza probelor motrice (sportive), asta dupa depunerea adiverintelor medicale in urma analizelor efectuate care sa ateste ca nu sunt contraindicatii din punct de vedere medical nicidecum nota obtinuta la bacalaureat.

    • Pentru Stefan si domnisoara Cristiana…
      Stefane nu vorbi daca nu stii despre ce este vorba… daca nu ai diploma de Bacalaureat nu ai cum sa intri la EFS, legile care le are EFS Cluj Napoca le are si EFS Bistrita din cadrul UBB in legatura cu admiterea, la admitere cativa membrii in comisie sunt de la Cluj, din cadrul EFS UBB…
      Pentru domnisoara Cristiana: adeverinta medicala este absolut necesara la o Facultate de EFS, deoarece nu poti sa fi student la sport si tu sa ai o meningita, un L.E.S.(Lupus Eritematos Sistemic) sau mai grav o semi-paralizie, pentru ca orele practicele nu ai cum sa le faci, din cauza efectelor care le are corpul dupa un efort mai ridicat decat mediu… deci trebuie sa ai o adeverinta de la medicul sportiv care sa ateste faptul ca esti „APT PENTRU EFORT FIZIC”.
      multumesc tuturor celor care a-ti citit mesajul

    • Nu se cere la inscriere nota de la bacalaureat, adica sa ai adeverinta legalizata cu nota de la bacalaureat, dar asa cum am zis se dau probe sportive din 21-23 iulie, si in urma probelor sportive care sunt destul de multe se face o medie si asta constituie nota de admitere. Stiu ce vorbesc, asta pentru studentul de la EFS, daca el a intrat doar cu diploma de la bacalaureat acum sunt alte conditii de admitere…

    • Adeverinta nu e de la medicul sportiv, e de la medicul de familie, una si cealalta de la medicul cardiolog in urma controlului cardiologic, EKG, asta asa pentru cultura ta genereala si a celor care vor sa se inscrie…

    • Stefane nu ai cum sa intrii la oricare din facultatile din cadrul UBB FARA DIPLOMA DE BAC… si eu asta vreau sa subliniez(chiar si la IFR iti trebuie diploma care sa ateste ca ai sustinut BAC-ul… gandeste-te, vine unu ce are media 9.10 in liceu si spune: nu are rost sa se duca la BAC ca oricum intra la facultate?
      Fi serios Stefane (C.M.) 😉

    • Stefane nu ai cum sa dai probe din 21 pana in 23 ca nu vine nimeni la probe incepand de Duminica… poate din 19 pana in 21 da… 😉 🙂

    • Sper sa se ceara diploma de bac, stiu ceea ce zici si inteleg ca un elev care termina liecul si nu ia bacalaureatul a fi normal sa nu poata sa intre la orice facultate, de sport sau de oricare alt profil, dar cerintele de inscriere dupa ce am intrebat de 2 ori pe secretara de la facultatea de sport din cadrul UBB, au fost cele 2 adeverinte plus o poza, nimic altceva. Oricum maine cand incepe inscrierea o sa trec si o sa intreb daca mai e nevoie si de alt act, respectiv copie sau originalul la diploma de bac. RECTIFIC, din 19 pana in 21 se dau probele sportive, am gresit eu din graba, scuze,

    • deci din 15 pana in 17 sunt inscrieri la secretariat… in 18 se proceseaza dosarele iar din 19 pana in 21 sunt aptitudinile motrice… care sunt cu pondere 100% la media finala (ceea ce mie unul mi se pare ceva corect sa dai aptitudini la facultatile cu profil sportiv, creativ, artistic). dupa care se proceseaza datele, se afiseaza rezultatele pentru cofirmarea locului, se redistribuie locurile confirmate si abia in data de 29 iulie se afiseaza rezultatele finale… 😉
      P.S. Sa aiba toti cei ce dau la FEFS succes cand sustineti aptitudinile motrice

    • Cam tot aşa cum s-a mai fabricat şi câte o ,,ziarizdă” !!! … bătând câmpii pe fiţuici publicistice !!!

  • Atata timp cat extensii de tipul celei de la Nasaud exista,invatamantul nu are nici o sansa ! Ajunge o singura imagine,, cu marele locas de invatamant ,,ca sa nu mai vorbim de ,,doctoranzii,,si ei absolventi de studii la distanta,pentru a avea imaginea unei scoli ratate !.Mai grav,ei pregatesc viitorii profesionisti in PSIHOLOGIE si STIINTELE EDUCATIEI ! Rusine !!!

    • Fiecare padure are uscaturile ei !!!! Dar ca sa spui ca Nasaudul are scoli ratate , te inseli amarnic, domnule ! Liceul Pedagogic din Nasaud a fost infiintat in anul 1963 si de atunci a dat judetului si tarii invatatori care poate si tie :(( ti-au pus creionul in mana . Nu toti absolventii sunt ratati . Nu trebuie sa fii as in fizica sau contabilitate pentru a fi un bun dascal – ai nevoie de daruire si pasiune , iar asta se poate dobandi la fel de bine si in Nasaud , Cluj sau Bucuresti !

  • La UTCN specializarea Inginerie Medicală face parte din Facultatea de Inginerie Electrică. Un tânăr student ce a terminat anul III la această specialitate, azi lucrează la o firmă de distribuţie şi service echipamente medicale. Iar noua mea colegă de muncă (nouă de 2 ani) lucreză cu spor în domneiu autometizări şi electric, trece şi ea în anul IV la aceiaşi specializare. Poate ziceţi că doi din 16 este nesemnificativ, aşa e, doar doi nu lucreză, poate cu timpul vor trece toţi în specialitatea studiată.

  • Oameni buni invatati a scrie si apoi adresati comentarii Extensiei Bistrita,,,nu doar ca va faceti de rusine orasul si judetul; unii nici nu stiti ce vorbiti, ne mandrim cu Extensia Bistrita Ubb !!!

  • Nu exista padure fara uscaturi,intr-adevar,dar de unde stiti ca sunt incopetenti cei care termina la extensii?Eu lucrez in invatamant,iar la examele nationale/titularizare am luat in 2017 9,20,iar in 2018 am luat 8,36,respectiv DEF,luat cu 8,90.Acestea sunt examene la nivel national,nu la nivel de isj sau unitate de invatamant.Pot sa spun ca am intrat in sistem pe merit si ma mandresc cu tot ceea ce am realizat.Daca vrei sa inveti si sa realizezi ceva,se poate oriunde!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.