Potrivit Direcţiei Regionale de Statistică Bistriţa-Năsăud, în judeţul nostru, în luna septembrie lucrau 60814 de persoane, cu 112 mai multe faţă de luna anterioară. Ponderea salariaţilor judeţului în efectivul de salariaţi pe ţară la sfârşitul lunii era de 1,3%. Câştigul salarial mediu brut pe judeţ a fost de 1804 lei, cu 9,6% mai mare decât în aceeaşi lună a anului 2013 şi cu 0,5% sub nivelul lunii anterioare. Câştigul salarial mediu net înregistrat la nivelul judeţului a fost de 1310 lei, cu 0,2% mai mic faţă de luna anterioară şi cu 9,2% mai mare faţă de luna corespunzătoare din anul precedent. Câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 23,2% şi respectiv 22,9% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional.
În acelaşi interval, numărul şomerilor aflaţi în evidenţele AJOFM Bistriţa-Năsăud era de 5936 persoane, în creştere cu 68 persoane faţă de luna anterioară şi cu patru persoane faţă de aceeaşi lună a anului 2013. Din numărul total al şomerilor, 48,4% erau femei. Rata şomajului a fost de 4,3%, la fel ca şi în luna anterioară, situându-se cu 0,8% sub rata şomajului la nivel naţional.
De asemeneam în trimestrul II din 2014, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat din judeţ a fost de 56419 persoane, în creştere cu 484 persoane comparativ cu trimestrul II al anului 2013. Faţă de trimestrul anterior numărul pensionarilor a crescut cu 14 persoane. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost în trimestrul II al anului 2014 de 711 lei, situându-se la acelaşi nivel cu trimestrul precedent şi cu 3,8% peste nivelul trimestrului II al anului anterior. Comparativ cu pensia medie la nivel naţional pensia medie la nivelul judeţului s-a situat cu 15,9% sub nivelul acesteia.
Aşadar, fiecărui salariat îi revine câte un pensionar de întreţinut, iar zece salariaţi au şi de plătit indemnizaţia unui şomer.
Să mai spunem că, potrivit aceleiaşi surse, în luna septembrie, s-au născut trei sute de copii în scădere cu 18 faţă de luna precedentă şi cu 40 sub nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior. Alte 269 de persopane au decedat cu 46 peste nivelul lunii anterioare şi cu 13 mai multe decât în aceeaşi lună din anul precedent.
S-au căsători peste două sute de cupluri, cu 160 sub nivelul lunii precedente şi cu 8 mai puţine comparativ cu aceeaşi lună din anul trecut; s-au înregistrat 22 de divorţuri – cu 20 mai multe decât în luna anterioară şi cu 8 peste numărul celor înregistrate în aceeaşi lună a anului precedent.
Foto: arhivă
Nu peste mult timp raportul va fi de 3 la 1. Si acum este de 2 la 1. Nu 1 la1. Sint minciuni.
Din Dubai nu se vede chiar așa de negru dracu 🙂
Oare cum le explica Ponta, apărătorul pensionarilor, ipocritul, vacanță de lux din Dubai 🙂
Oare cum explica vel mai pios dintre ortodocsi, escapadele din luxul musulman 🙂
INCOMPLET….. fiecare salariat tine un pensionar, fiecare salariat de la privat tine doi bugetari….. deci un anagajat la privat tine 4 pensionari!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Angajatorul acela privat, de care scrii tu, face cumva afaceri cu statul, sau doar cu alti privati?
nu conteaza….BUGETUL E FORMAT DOAR CU BANI DIN PRODUCTIA PRIVATA…. banii, fac un circuit de jumate de luna prin salariul bugetarilor ce se intoarc sub forma de impozite la buget si se completeaza cu cel de la privat…. statul nu mai are afaceri care sa-si sustina bugetarii angajati fara numar!!!!!
Conteaza foarte mult, nu poti sustine ca economia privata este un sistem inchis, ca o conducta, pe care statul o inteapa pentru a-si lua ce-i trebuie atunci cand doreste. Ideea ca valoare se produce doar in mediul privat este primitiva, cred ca doar economistii de secol XVIII o sustineau.
hai arata-mi pusvaloarea ….nonprivatului!!!!