Actualitate

La MHC se va produce energie electrică. Nu vom avea un „lac ecologic”, spune Creţu

Nu vă bucuraţi prea tare chiar dacă vedeţi utilajele lucrând la Baza MHC. Nu vor face un lac ecologic şi de agrement, ci unul "tranzitoriu" care se va umple noaptea şi se va goli ziua ca să producă energie electrică. Firma din Braşov care l-a concesionat nu e interesată nici de natură, nici de turism.

Primarul Ovidiu Creţu a fost întrebat, într-o emisiune la Radio Transilvania, despre ce se întâmplă cu Baza MHC.

„MHC e prescurtarea de la microhidrocentrală. Cea de acolo care are cinci turbine mici din care funcţiona doar una fiindcă nu era apă suficientă, lacul fiind colmatat. Am discutat cu administratorii firmei din Braşov care au spus că doresc să decolmateze lacul, lucru de care s-au bucurat mai ales ecologiştii, dar asta nu înseamnă că acolo va exista un lac. Firma din Braşov e producătoare de energie electrică şi se ştie că energia e scumpă ziua şi ieftină noaptea. Se ştie şi că debitul râului Bistriţa nu acoperă funcţionarea celor cinci turbine, aşa că firma va lucra în regim tranzitoriu: noaptea lacul se va umple cu apă, turbinele vor fi oprite, iar dimineaţa când consumul în unităţile economice, dar nu numai, este foarte mare, ei vor porni toate cele cinci turbine. Până seara, lacul se va goli. Lacul cu un astfel de regim tranzitoriu nu este nici pe departe ecologic. Vă pot spune că mult mai ecologic era lacul înainte, o mlaştină. Ceea ce exista acolo, o zonă sălbăticită, nu era în regulă, şi s-a văzut că nu există posibilitatea transformării lacului într-o bază de agrement aşa cum a fost concepută iniţial. Baza de agrement care s-a dezvoltat lângă nu foloseşte absolut deloc lacul acela. S-a amenajat o altă piscină aşa încât cei care doresc să se poată relaxa în zona respectivă”, a spus Ovidiu Creţu.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Ecologist Român (PER) Bistriţa-Năsăud, Marius Rus, scria, într-o postare pe contul său de Facebook, că firma braşoveană Marub SA a cumpărat lacul de agrement al MHC, acesta urmând să fie decolmatat pentru producerea de electricitate, dar şi pentru a putea fi folosit cu scop de agrement şi pescuit sportiv.

“Pentru început, compania va decolmata lacul pe o suprafaţă de şapte hectare. Perioada de excecuţie se va derula pe 3-4 luni. În perioada următoare va moderniza prizele de apă”, scrie Marius Rus care s-a întâlnit cu noul proprietar, Iorgu Ganea.

Potrivit unui articol scris tot de Marius Rus pe site-ul Pescuit şi Vânătoare TV, în anii 80, la intrarea râului Bistriţa în municipiu s-a construit un minibaraj şi un lac de acumulare, un aşa-zis bazin compensator, cu destinaţia construirii unei microhidrocentrale.

“Aceasta a funcţionat timp de 23 de ani. Lacul de agrement MHC, aşa cum e cunoscut, avea şi o destinaţie de agrement, fiind dotat la vremea respectivă şi hidrobiciclete şi bărcuţe. Nu in ultimul rând acest lac a fost populat cu peşte din specia crap şi caras. Odată cu trecerea timpului lacul s-a populat natural cu speciile de peşti ale râului Bistriţa respectiv clean, morunaş şi scobar. În timp, acest lac s-a colmatat, iar autorităţile abilitate, respectiv Societatea de Gospodarire a Apelor Bistriţa, în calitate de administrator, şi Hidroelectrica SA, în calitate de utilizator nu au efectuat nicio decolmatare. Din acest motiv, lacul a devenit poluatorul numărul unu al râului Bistriţa şi al râului Şieu, râu care, în 1958 a fost declarat cel mai populat cu peşte din Europa, conform statisticilor. Azi fauna piscicolă este decimată şi multe specii au dispărut. Datorită exploatării de către Hidroelectrica a acestui lac, prin colmatare, turbinele angrenează namolul depus dând o culoare cenuşie apei, o culoare a cimentului care, în opinia specialiştilor în acvacultură, pune în pericol viaţa acvatică şi fauna acestui râu”, scrie Marius Rus.

La începutul anului 2012, asociaţiile de pescari, împreună cu ecologiştii şi ONG-urile de specialitate au demarat un protest de proporţii mărşăluind pe străzile municipiului Bistriţa şi cerând oprirea imediată a dezastrului ecologic. La data de 15 aug 2012 contractul de funcţionare al microhidrocentralei urma să se încheie prin ordinul ministrului mediului până la soluţionarea decolmatării şi intrarea în normalitate conform  standardelor europene. A mai trecut însă un an până când, iată, s-a găsit o soluţie.

Profesorul Ioan Bâca, şef de lucrări la Facultatea de Geografia Turismului a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj, Extensia Bistriţa, este cel care a denumit locul “Delta urbană a Bistriţei, secată” şi a făcut mai multe fotografii pe care le puteţi vedea pe pagina sa de Facebook.

5 comentarii

  • Daca se va intampla asa cum spune D-l Primar inseamna ca nouL administrator mi-a inselat asteptarile Am stat de vorba cu dansul de doua ori ,am fost impreuna cu el la Primarie si la CONS. JUD, si impreuna cu D-L Primar am fost la locul oferit de administratie unde urma sa fie depozitat namolul. Am avut discutii serioase cu noul proprietar pe tema repopularii cu peste a acestui lac l-am sugerat ideea de a cumpara si amenaja acel schelet de beton ,o constructie nefinalizata unde sa amenajeze ceva ce doreste. I-am explicat ca de fapt isi va rotunji castigul pt. dansul prin aplicarea taxei de pescuit si toata lumea ar fi multumita ,uzinarea urmand sa se faca pe curat. M-am oferit personal ca un impatimit al pescuitului sa iL sprijin cu Lemn de stejar din padurea proprietate pt. refacerea PONTOANELOR. Acesta ar fi fost aportul meu ca cetatean al Bistritei, de bucurie ca cineva s-a gasit sa reamenajeze acest Loc. Critic incontinuare administratia orasului pt. incapacitatea si lipsa de interes fata de cetateni , privind LACUL de AGREMENT. Primaria avea sansa sa rascumpere aceasta proprietate de la HIDROELECTRICA. Proiectam si cheltuim bani pe partii imaginare pe povesti cu WONDERLANDURI, in loc sa se fi axat atentia pe ceva existent care presupunea o modernizare si refacerea peisagistica a locului. Cu siguranta s-au pierdut insemnate sume de bani care urmau sa intre in caseria administratiei de pe taxele care urmau sa fie obtinute de acolo.Zilele de pescuit de ex. sunt mult mai multe decat sa te dai cu schiurile doua trei saptamani pe AN.

  • Totul depinde de un calcul de debit intrare si debit iesiere necesar cu cit oscileaza nivelul de apa. Eu cred ca sub un anumit nivel de apa nici turbinele nu produc curent sufficient din cauza lispei de pressiune. Cred ca la start va fi umplut la maxim si eventual pe urma se oscileaza nivelul total cam maxim 1-1.5 metri, lasand loc si pentru pescuit si pontoane.
    Nu cred nici se poate umplu complet in 12 ore si nici ca se poate goli complet in altceas timp. Va exista un echilibru.
    Mai degraba imi asi face griji de ecosystem imprejur, ce efecte vor avea extrageri de apa inaiinte de bazin si valurile la golire cu raul si cu animalele….in plus cum o se mirosul raului bistrita dupa ce este oprit jumatate de zi.

  • Aveti dreptate D-le WALTER BORN…va trebui sa existe un calendar si un orar bine stabilit fata de uzinarea propusa. Apele Romane, GARDA de MEDIU sunt institutii care trebuie sa impuna o regula in acest sens. Cu siguranta si Asociatiile de Pescari care emit acte privind pescuitul si au in custodie raurile vor avea un cuvant de spus. Ne dorim cu totii sa existe o randuiala in acest sens …O ZI BUNA !!!

  • Nu vom avea asa ceva amenajat ca lumea, ca nu iL duce mintea pe Primar. De grija petrecerilor de pe pietonal altceva nu iL intereseaza., nici pe el si nici pe adormitii de consilieri.

  • Tot pe TIMP ONLINE in data de 6 feb. 2014 intr-un interviu dat de PRIMARUL O. CRETU pe tema amenajarii raului B-ta el spunea:Lacul a fost cumparat de firma >>>>> din BRASOV pt. producerea de energie si va fi decolmatat si folosit si pt. agrement si pescuit. D-le Primar ..cine a sucit-o D-vs ori patronul ???

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.