În 13 septembrie, acum 166 de ani, o mână de oameni curajoşi, conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, a reuşit să pună în dificultate trupele otomane pe Dealul Spirii. De atunci, zilnic, pompierii au dus şi continuă să ducă bătălii aprige cu focul, cu furia naturii, cu tot ceea ce pune viaţa oamenilor în pericol. Este adevărat că vremurile s-au schimbat, tehnica s-a schimbat, evenimentele sunt de altă natură, însă un lucru este sigur: nu s-a schimbat devotamentul şi dragostea acestor oameni pentru semenii lor. Dacă nu ar exista acestea două, cum ar putea să se arunce în foc să salveze oameni şi bunuri, cum ar putea intra în ape adânci ca să scoată pe cineva aflat în nevoie, cum ar sta cu orele să desfacă fiare contorsionate ca să scoată dintre ele oameni a căror viaţă mai atârnă doar de un fir de păr?
Pompierii – aici incluzându-i şi pe angajaţii SMURD – sunt cu adevărat eroii noştri din viaţa de zi cu zi la care apelăm în miez de noapte inclusiv să ne deblocheze uşile apartamentelor, să ne dea joc pisicile de pe acoperişuri sau ţurţurii de la streaşini, lucruri aparent banale când sunt relatate de alţii, chestiuni de viaţă şi de moarte când suntem implicaţi. Atunci ni se pare mereu că au ajuns prea târziu, că nu au răspuns la telefon chiar înainte să formăm numărul, dar uităm că unii semeni dintre ai noştri se amuză sunând aiurea la 112 – când viaţa unui om depinde şi de o secundă – şi mai uităm că, în calitate de şoferi sau pietoni, nu facem nici măcar efortul de a le lăsa drumul liber, aşteptând preţ de un minut pe margine să treacă un echipaj în misiune. În ciuda tuturor acestor lucruri la care nu medităm îndeajuns şi nici nu încercăm să le corectăm prin exemplul personal, ei îşi fac în continuare datoria. Şi pentru aceste lucruri ei sunt eroi în carne şi oase în faţa cărora măcar o dată în an merită să ne înclinăm cu respect şi consideraţie.
Au făcut-o în numele nostru, al tuturor, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, şi prefectul judeţului Ioan Ţintean care au asistat, sâmbătă, la ceremoniile organizate, pe pietonal, cu ocazia Zilei Pompierilor. I-au salutat cu respect şi le-au transmis mulţumiri pentru tot ceea ce au făcut pentru salvarea vieţilor şi bunilor locuitorilor acestui judeţ.
Inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, lt. col. Constantin Florea, le-a înmânat diplome de onoare celor doi conducători ai judeţului, dar şi mai multor angajaţi printre care s-a aflat şi plutonierul Marius Rus, purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa-Năsăud, pompierul care are întotdeauna o mână întinsă către presă, motiv pentru care îi mulţumim şi-l felicităm pentru distincţia primită. De asemenea, la ceas aniversar îi felicităm pe toţi pompierii militari sau voluntari şi le urăm sănătate, succes şi mulţi ani fericiţi în meseria pe care şi-au ales-o, cea de eroi discreţi ai vieţii de zi cu zi!
CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII!
da.dar sunt prea multi pompieri .au si un servici usor cu multe zile libere adica intra la ora 8 dimineata,dorm noaptea daca nu au urgente ,ies de la servici a doua zi dim la ora 8 si au 72 de ore libere, concediu au numar de 3o zile lucratoare ,e buna viata de pompier
ca toti bugetarii
esti tu destept, alea 24 ore is cat 3 zile lucratoare de ale tale, si in plus daca nu ai muncit in treaba asta mai bine taci, ai idee cate interventii are o ambulanta smurd pt niste handicapati ca tine intr o zi ?
nici una! (pentru tine de 4 ori in ziua dupa cele 24 ore)