Recomandări Social

La munte, iarna-i grea, omătu-i mare, semne bune anul are (FOTO-VIDEO)

Ninsorile au revenit miercuri dimineaţa şi la Bistriţa, în timp ce la munte s-a depus un nou strat de zăpadă peste cea existentă.

„Iarna-i grea, omătu-i mare, semne bune anul are” a constatat şi Albert Gavrilă care, din prima zi a lui 2019, a pornit în drumeţie prin Munţii Rodnei.

https://www.facebook.com/albert.gavrila/videos/2051553081594255/

Prima tură din acest an a făcut-o împreună cu prietenii lui de drumeţie în Munții Rodnei, plecând de la Valea Vinului, cea mai nouă staţiune de interes local din judeţ, spre Cabana Silvică Poiana Secii, Pârâul Secii și împrejurimi.

Să te avânţi în drumeţii de iarnă, în zone unde cărările nu au fost bătătorite, este extraordinar. Dar asemenea aventuri pot deveni şi foarte frustrante. Site-ul Pro Alpin a prezentat însă câteva lucruri de luat în considerare înainte să ajungi pe trasee după ce a nins.

„Nu poți evita scufundatul în zăpadă, dar, dacă porți rachete de zăpadă, nu te vei afunda foarte mult ca și cu o pereche de ghete. Rachetele de zăpadă au tot felul de forme și modele diferite. Unele dintre cele mai apreciate sunt cele cu crampoane.

Prin zăpadă este mult mai ușor să te deplasezi dacă folosești bețe de treckking care te ajută să îți păstrezi echilibrul și să ai o putere mai mare de tracțiune la urcare. În plus, este important să îți montezi rozete pe bețe. Acestea împiedică scufundarea bețelor în zăpada foarte adâncă.

Zăpada îți pătrunde în haine și se dezgheață. Iar hainele ude pot fi foarte periculoase pentru că îți scad temperatura corpului. Ia cu tine haine în plus, cel puțin pentru extremități și pentru cap. Asigură-te că ai, de rezervă, mănuși, căciulă și șosete pentru că nu îți ocupă foarte mult loc în rucsac. Înlocuirea hainelor ude cu unele uscate te ajută să te împrospătezi la mijlocul dumului.

Zăpada are obiceiul să se strecoare în încălțăminte. Parazapezile te ajută să previi astfel de neplăceri. Acestea sunt bucăți de material impermeabil care acoperă partea superioară a bocancilor și gambele. Astfel, ele protejează regiunea vulnerabilă dintre încălțări și pantalonii de iarnă.

Nu lua cu tine gustări care îngheață ușor. Batoanele cu proteine și cereale îngheață ușor, în vreme ce müsli, nucile și fructele uscate sunt mult mai ușor de mâncat atunci când e frig. Și, dacă este foarte frig, ar fi bine să îți protejezi apa potabilă într-un termos.

Zăpada acoperă o mare parte din aspectele plăcute ale peisajului. În schimb, îți oferă informații despre vietățile sălbatice din zonă. Este distractiv să studiezi urmele animalelor sălbatice și ușor să identifici cine le-a lăsat.

Dacă ești obișnuit să parcurgi trasee atunci când nu ninge, ai putea să fii surprins de cât de mult te poate încetini stratul de zăpadă dacă alegi să faci drumeții de iarnă. Un kilometru poate părea mai lung când îți croiești drum prin nămeți. Nu te descuraja: faci mișcare foarte sănătoasă. Este mai bine să te subestimezi la început. Și ține minte că zilele de iarnă sunt mai scurte. Ia cu tine o frontală și acordă-ți suficient de mult timp pentru drumul de întoarcere. Astfel, vei evita să rămâi blocat în pădure după lăsarea întunericului”.

1 comentariu

  • Mulțumim domnului Albert Gavrilă pentru amabilitatea de a ne putea bucura de peisajele, de astă dată mirifice de iarnă, ale Munților Rodnei și pentru sfaturile practice transmise celor care se încumetă la o tură hibernală. Cu această ocazie îi urăm multă sănătate și un călduros LA MULȚI ANI! pentru anul 2019.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.