Noul bloc de locuinţe sociale ridicat în Viişoara, cel cu nr. 7, a fost dat în folosinţă noilor chiriaşi. Edilul Bistriţei le-a transmis că, pe viitor, în zonă va fi şi linie de autobuz, răspunzând întrebării unui locatar.
Ovidiu Creţu s-a declarat mulţumit de calitatea gresiei, faianţei, a tâmplăriei interioare, a echipamentelor din bucătărie, a instalaţiilor şi centralei termice.
”Media pentru construirea apartamentelor sociale în Bistriţa, inclusiv drum de acces, este de 267 de euro pe metru pătrat. Este un record, pentru că preţul oferit de dezvoltatori trece de 500 de euro. Noi am cumpărat terenuri, am realizat infrastructura şi aducţiunile de apă, gaz, canalizare şi electricitate. 93 de euro pe metru pătrat am primit de la Ministerul Dezvoltării, restul – de la bugetul local”, a spus primarul Bistriţei.
La începutul acestui an s-au mutat în casă nouă în cartierul Subcetate 80 de familii, iar în Viişoara alte 60. ”Odată cu inaugurarea acestui bloc am ajuns la 210 familii mutate în locuinţe sociale. Acesta a fost al şaselea bloc dat în folosinţă în mandatul meu: trei în Subcetate şi trei în Viişoara. 79 de familii vin din locuinţe retrocedate, 15 sunt chiriaşi de-ai noştri, iar 30 de familii – tolerate. 124 de familii au locuit în centru. Restul până la 210 au stat în alte cartiere. Se lucrează la alte blocuri de locuinţe sociale, în total 110 apartamente, care au ca termen de finalizare luna octombrie a acestui an”, a afirmat Creţu.
El a ţinut să precizeze că locuinţele ”nu au fost date cu destinaţie etnică, ci au o destinaţie socială”: ”Mai mult de 50 la sut, sunt români, maghiari sau saşi”.
Edilul Bistriţei a anunţat că la anul vor începe lucrările de construire a încă 7 blocuri cu 160 de apartamente, pe un teren situat tot în Viişoara, în apropiere de calea ferată.
Din aprilie 2011 şi până astăzi inclusiv, Primăria Bistriţa a dat în folosinţă 6 blocuri cu 210 locuinţe sociale:
– Subcetate, bloc nr. 10 (40 de unităţi locative, dat în folosinţă în aprilie 2011);
– Subcetate, bloc nr. 11 (40 de unităţi locative, dat în folosinţă în ianuarie 2012);
– Subcetate, bloc nr. 12 (40 de unităţi locative, dat în folosinţă în ianuarie 2012);
– Viişoara, bloc nr. 8 (30 de unităţi locative, dat în folosinţă în februarie 2012);
– Viişoara, bloc nr. 9 (30 de unităţi locative, dat în folosinţă în februarie 2012);
– Viişoara, nr. 7 (30 de unităţi locative, dat în folosinţă la data de 21 mai 2012).
În total, printre cei care au primit repartiţii sunt şi 104 familii de etnie romă, în timp ce numărul spaţiilor astfel eliberate în centrul istoric a ajuns la 25.
Î: Ce poate fi mai rău decât să ai vecină o familie de ţigani? R: Să ai un bloc vecin numai ţigani!