După o dispariţie suspectă de la depunerea candidaturilor şi de lansarea candidaţilor PDL pentru alegerile locale, timp în care probabil s-a retras la conacul de la Ragla să îşi lingă rănile orgoliului rănit, Liviu Rusu a reapărut ca o cometă, luni, la inaugurarea oficială a ceea ce el numeşte Palatul Culturii Bistriţa-Năsăud.
I-au stat alături colegul de suferinţă şi condamnatul la exil de pe liste, Luca Iancu, dar şi slujbaşul prin definiţie al oricărui partid îi oferă o funcţie, Florin Vasile Şomlea, două personaje de care sperăm să nu mai auzim după 10 iunie nici măcar din întâmplare.
Din câte relatează anumite publicaţii invitate pe sprânceană la noul palat, de faţă ar fi fost şi Ioan Oltean care, mai nou, transmite comunicate scrise cu majuscule ca şi cum ar fi demne de afişat pe stradă şi, într-un mod extrem de suspect pentru funcţia pe care o deţine, stă foarte mult pe acasă, prin Bistriţa-Năsăud. Când Vasile Blaga era secretar general al PDL, acesta conducea campania electorală la nivel naţional, atribuţie care se pare că i-a fost luată succesorului său.
Vorbim aşadar de inaugurarea oficială a clădirii de pe strada Alexandru Odobescu, fostul sediu al BNR, cea care, pe tot parcursul reabilitării, a avut înscris cu litere mari ca să vadă tot poporul numele lui Liviu Rusu ca şi cum acesta a adus bani de acasă să finalizeze lucrarea, deşi ştim cu toţii că nu a fost aşa. CJ a cheltuit de la buget 3 milioane de lei să o refacă şi să-i dea, în final, o destinaţie cel puţin bizară.
Clădirea, râvnită de Biblioteca Judeţeană, care continuă să plătească sume exorbitante drept chirie şi să se înghesuie într-un spaţiu inadecvat, a fost atribuită, vezi Doamne, Muzeului Judeţean care a aruncat, probabil, la viteză, nişte tablouri pe pereţi ca să nu pară goală.
Evident că Muzeul, pustiu în mod cotidian, şi lipsit de imaginaţie în „Noaptea muzeelor” (explicabil de ce nu e trecut pe lista celor care participă la eveniment), nu are nevoie de o nouă clădire goală. Centrul Judeţean pentru Cultură nu duce nici el lipsă de sediu, nici de săli de expoziţii, aşa că e cât se poate de clar că imobilul de pe Odobescu avea cu totul şi cu totul altă destinaţie. Supărat că partidul nu l-a mai susţinut să candideze, Liviu Rusu i-a dat una anapoda, aşa ca o leapşă. Mă mir că în poza cu el s-au înghesuit să intre toţi cei care i-au susţinut deciziile bizare şi au fost mai mult sau mai puţin părtaşi la felul jupânesc în care acesta a condus judeţul.
Evident că, din discursul preşedintelui, nu a putut lipsi trimiterea la diverse feţe bisericeşti care au întotdeauna ceva de comandat pe meagurile noastre, ba câte o cruce, ba câte o clădire. Este adevărat că fostul preşedinte al CJ, Gheorghe Marinescu (PSD), a obţinut clădirea de la BNR cu vorba bună pusă de ÎPS Bartolomeu Anania care voia să facă acolo un muzeu de artă religioasă, dar cui îi mai pasă acum cum a fost obţinută şi pentru ce? Palat să fie şi, dacă se poate, să nu aibă o destinaţie precisă pentru a putea fi folosită la orice.
Cu această ultimă inaugurare, Liviu Rusu a tras, iată, cortina peste marile lui realizări care au necesitat multe bannere cu numele pe care îl poartă. Parcă presimţea preşedintele cu un singur mandat că nu îşi va mai vedea numele pe alte bannere electorale.
Poate au bunul simţ şi cei care au primit clădirea în administrare să nu bată prea multe cuie în pereţi. Acolo trebuie să se mute Biblioteca, indiferent de câmpii care au fost bătuţi la inaugurarea „de casă”.
Cristiana Sabău
Sa faci asemenea investitie, sa aloci fonduri fara a stii care va fi functiunea pentru care reabilitezi un imobil? Atunci cum gandesti spatiile, fluxurile, iluminatul, utilitatile etc, etc ? Am auzit cu uimire de ceva similar la Posmus. Nu vad cum un arhitect poate gandi reabilitarea unui imobil care ar putea servi la orice.
Recunosc sincer că speram că această clădire să fie atribuită Bibliotecii Judeţene printr-o judecată sinceră şi onestă care să rezolve o problemă stringenta a municipiului. Dar, ca şi alte lucruri, ultimul pas în sfera publică a dlui Liviu Rusu a fost greşit, adică unul neadecvat momentului actual.
În cei patru ani de administraţie publică dânsul nu şi-a găsit timp să viziteze instituţia Bibliotecii, să vadă condiţiile total improprii în care ea îşi desfăşoară activitatea cotidiană, pentru secolul XXI. Nu a găsit nici o soluţie sau un proiect viabil pentru rezolvarea problemei, aspect ce-l descalifica din nou în faţa mea şi a cetăţenilor urbei.
Cu cele trei milioane şi altele planificate Bibliotecii şi Spitalului pentru mutare în 2011 (unde sunt aceşti bani?) se putea finaliza clădirea Casei de cultură a sindicatelor din Piaţa Eminescu, care după inaugurare putea fi pe drept numită Palat al Culturii. Să denumeşti clădirea fostei Bănci din str. Odobescu “palat” denotă lipsa de cunoştinţe elementare în arhitectură. Iar din punct de vedere socio-cultural, lipseşte conţinutul şi obiectivele acestui lăcaş inaugurat pe fugă (fără prezenţa tuturor jurnaliştilor locali!) pentru a justifica sintagma “am lăsat ceva în urmă” (precum câinele care urinează la fiecare copac), conform unei legi specifice, cu personal şi buget de funcţionare. Iar destinaţia clădirii nu a fost hotărâtă democratic într-o şedinţă a Consiliului Judeţean!
La încheierea mandatului dlui Rusu îi reamintesc că activităţile specifice ale Bibliotecii nu pot fi dispersate în mai multe locaţii datorită unor fluxuri logice şi necesare; singură activitate ce se pretează la acest lucru sunt doar filialele din cartiere şi localităţile aparţinătoare.
La 40 de ani de activitate sunt foarte dezamăgit că autorităţile locale NU au reuşit să rezolve adecvat (o altă clădire sau o clădire nouă) problema Bibliotecii Judeţene. Şi nici nu se întrevede vreo speranţă: nici un candidat sau partid nu şi-a propus rezolvarea ei prin programele electorale. Totuşi până la pensionarea mea în octombrie 2016 mai sper…
Felicitări d-na Cristiana SĂBĂU pentru gândurile exprimate în articol! De asemenea, mulţumirile mele sincere pentru demersul Dvs. constant şi dezinteresat în promovarea unui local adecvat Bibliotecii Judeţene, demers la care ar trebui să se alăture şi alte ziare locale, ONG-uri, oameni din domeniul culturii şi cetăţeni ai municipiului.
Domnule Alexa, să sperăm că alţii vor avea mai multă minte.
Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania ar fi vrut ca, la Bistriţa, să funcţioneze un muzeu de artă religioasă. De altfel, el a intervenit pe lângă reprezentanţii BNR să cedeze Consiliului Judeţean clădirea de pe strada Alexandru Odobescu unde urma să fie amenajat muzeul. De asemenea subsolul ar putea fi utilizat drept galerie pentru expozitii temporare dupa modelul fostelor galerii „Catacomba” da la Muzeul colectiilor de arta din Bucuresti . Poate ca intr-o aripa a cladirii ar putea fi mutat si sediul directiei judetene pentru cultura si patrimoniu. Astfel destinatia de „Palat al culturii judetului Bistrita-Nasaud” ar fi mai completa sub aspect institutional.
Ajunge cu improvizatiile: Primaria functioneaza in fostul hotel”Central”, Extensia universitara UBB in sediul casei de cultura a tineretului din complexul Apollo,etc. Biblioteca judeteana are nevoie de un sediu nou proiectat si construit de la inceput cu aceasta destinatie. Mutarea provizorie intr-un spatiu improvizat nu este o solutie, avand in vedere ca orice actiune de mutare duce la degradarea cartilor.Trebuie demarata cat mai repede constructia noului sediu de pe str. Alba Iulia, conform proiectului.