Actualitate

La şase luni de când colectează gunoiul, Vitalia nu are contracte încheiate în tot judeţul

La o jumătate de an de când firma Vitalia a preluat serviciul de colectare a deşeurilor din judeţ lucrurile nu arată foarte bine. O recunosc şi autorităţile, nemulţumite de ritmul cu care sunt ridicate gunoaiele şi de felul în care este păstrată curăţenia. Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud a intrat pe fir.

„Am avut un control pe salubrizare la Năsăud şi am discutat cu domnul viceprimar Găitan. Dânsul ne-a spus că 60% dintre cetăţenii oraşului nu au contracte cu Vitalia. Din ce m-am informat până acum, este obligaţia celui ce generează deşeuri să îşi încheie contracte, iar obligaţia operatorului este să accepte să încheie aceste contracte. cei de la Vitalia mi-au spus că au deschis un punct de lucru la Năsăud tocmai pentru ca cetăţenii să meargă şi să încheie contracte. Eu vă spun că eu, în calitate de cetăţean care locuiesc la casă, la Bistriţa, m-am dus personal la sediul lor de pe strada Lucian Blaga şi mi-am făcut contract de salubrizare cu ei”, a declarat pentru Timp Online şeful Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Cristian Niculae.

El a adăugat că a discutat cu reprezentanţii Vitalia despre problema încheierii contractelor cu populaţia şi agenţii economici. „Ei mi-au spus că vor organiza echipe şi vor rezolva şi problema aceasta. Deocamdată, aceasta este situaţia la nivelul oraşului Năsăud. Mă voi interesa dacă e la fel şi la Bistriţa şi cum stau lucrurile peste tot în judeţ”, a spus Niculae.

În ce priveşte zona de agrement Colibiţa unde nu există niciun contract semnat între proprietarii de vile şi pensiuni cu Vitalia, potrivit spuselor primarului din Bistriţa Bârgăului, Vasile Laba, comisarul şef al Gărzii de Mediu a spus că acest lucru este „foarte grav”.

„Pentru asta, vom merge în control la ei şi vom lua măsuri în sensul acesta. Este într-adevăr problema Vitaliei, dar şi a cetăţenilor care au obligaţia să încheie contracte de salubritate cu operatorul”, a adăugat el.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud a spus că au ajuns şi urechile sale informaţiile potrivit cărora nici gunoaiele nu sunt ridicate la timp din multe locuri. „Am avut o discuţie cu reprezentanţii de la Vitalia şi i-am atenţionat referitor la faptul că nu ridică la timp gunoiul. Am mai avut şi sesizări că nu ar colecta selectiv şi am ridicat şi această problemă. Ei mi-au spus că a fost o situaţie la început, dar că nu se mai întâmplă acum aşa ceva. Rămâne să facem verificări şi să aplicăm amenzi dacă nu colectează selectiv. Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, să descurajăm populaţia care a făcut un efort să se adapteze noii situaţii. Nu e simplu pentru oameni să pună hârtia într-o parte, plasticul în alta, gunoiul mixt în altă parte”, a adăugat comisarul şef.

Timp Online a luat legătura şi cu Dragomir Cîmpan, şeful Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri Bistriţa-Năsăud, pe care l-a întrebat cât la sută din populaţie nu are contracte de salubritate. „Nu sunt la birou şi nu ştiu să vă răspund. Încheierea de contracte este o activitate continuă. Sunt peste 50% contracte încheiate şi activitatea de încheiere a contractelor continuă în fiecare UAT în parte. Vitalia le face, are persoane nominalizate în fiecare oraş şi comună. Pe zona de Colibiţa, într-adevăr acolo a fost o problemă. Nu ştiu câte s-au încheiat până în iarnă, iar când a venit anotimpul rece au fost mai greu de găsit. Acum însă, operatorul va trece inclusiv pe la sfârşit de săptămână – vineri, sâmbătă, duminică- să încheie contracte”, a spus el.

Întrebat dacă e mulţumit de felul în care arată judeţul la şase luni de când avem operator unic, Cîmpan a spus: „Siguir că nu sunt mulţumit, dar facem eforturi”.

Activitatea de precolectare, colectare şi transport al deşeurilor, managementul staţiilor de transfer şi al centrelor de colectare din Bistriţa-Năsăud a început din 15 septembrie 2014, noul operator SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA, în asociere cu alte două firme, primind ordinul de începere a contractului.

De asemenea, firma Vitalia a câştigat şi dreptul de a administra depozitul de la Tărpiu pentru următoarele două decenii. Depozitul de la Tărpiu are o capacitate totală proiectată de un milion de metri cubi în patru celule.

Construcţia celei de-a doua celule ar putea începe anul acesta, a celei de-a treia în 2021, a celei de-a patra în 2026.

Prima celulă are o durată de viaţă de 5-6 ani şi o capacitate de depozitare de 300.000 de metri cubi. Staţia de sortare are capacitate de 13.000 de tone pe an, staţia de compostare – 12.000 de tone pe an.

Luna trecută, CJ a aprobat ca tariful perceput de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL pentru depozitarea deşeurilor menajere la Tărpiu să crească de la 42,82 la 69,74 lei/tonă fără TVA, lucru care va duce la majorarea cu peste 15% a sumelor pe care le plătesc în prezent cetăţenii pentru serviciile de colectare şi transport.

ACTUALIZARE Şeful ADI Deşeuri, Dragomir Cîmpan, ne-a informat că, în urma consultării bazei de date, a aflat că Vitalia a încheiat contracte cu peste 70% din populaţia judeţului.

5 comentarii

  • Astia trebuiau sa plateasca la Consiliul Judetean peste 200.000 de euro pentru concesiune dar nu au dat nici un ban . Cred ca se pregatesc sa marcheze niste castiguri si dupa aia o taie scurt . Cand vor fi dati in judecata vor fi demult intrati in insolventa . Asa se fac afacerile in BN . DNA-ul doarme in papucii statului ?

  • Vitalia asi face treba. Daca aduna si gunoaiele politice. Ca altfel nu . Realizarile Vitaliei foarte HA HA HA. La fel ca si a Primarului si a PCJ.

  • Viatalia si-a demonstrat deja incapacitatea. In orice tara civilizata erau trimisi pana acum la plimbare si cu ceva daune de achitat catre consiliul local si judetean. Dar la noi asteptam ani sa-si organizeze munca, timp in care isi maresc tariful, pun salariatii de la primarie sa le adune banii etc. Ei nu sunt in stare sa incheie contracte , sa aprovizioneze cu pubele clientii si cei mai grav sa ridice deseurile. Intreg judetul arata ca o groapa de gunoi. Dar e bine ca avem contract cu VITALIA.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.