Actualitate

La Soare te puteai uita, însă numai aşa. Bistriţenii au văzut eclipsa prin trei telescoape (FOTO)

O eclipsă parţială de Soare, în timpul căreia Luna a acoperit peste jumătate din discul astrului, a putut fi observată vineri şi din Bistriţa prin telescoapele puse la dispoziţia celor interesaţi de Asociaţia Astroclubul Quasar care a lansat din nou provocarea legată de amenajarea unui observator astronomic în oraş.

Eclipsa parţială de Soare de vineri, un fenomen astronomic spectaculos, a avut loc în contextul echinocţiului de primăvară – 20 martie ora 22.45 GMT (21 martie, 00.45 ora României). Ea a fost vizibilă din toată ţara, inclusiv din Bistriţa, momentul său de maximă intensitate fiind înregistrat la ora 11.56. Din Europa, eclipsa de Soare de s-a văzut parţial, însă în România eclipsa a avut o acoperire de peste 50% din discul soarelui.

Pentru ca bistriţenii să poată vedea interesantul fenomen astronomic, Asociaţia Astroclubul Quasar a montat, pe pietonal, aparatură performantă, trei telescoape cu filtre corespunzătoare, şi i-a invitat pe cei interesaţi să se uite la Soare. ”Vremea din păcate a fost favorabilă observării doar în prima parte a eclipsei, faza finală a eclipsei fiind aproape neobservabilă din cauza norilor. Cu toate acestea, consideram acţiunea un succes şi sperăm să putem atrage publicul mai des spre cunoaşterea boltii cereşti şi a fenomenelor astronomice”, au precizat membrii asociaţiei.

„Ultima eclipsă de Soare vizibilă din Bistriţa a fost cea celebră din 1999. A fost acoperire de 99% de aici. Ştim că din Gabi UrsVâlcea parcă s-a văzut punctul de maxim. Acum e un eveniment destul de rar pe care îl vom mai vedea peste 50 de ani fiindcă avem trei evenimente astronomice rare – o eclipsă de Soare, o super-Lună şi echinocţiul de primăvară. Oamenii care au venit azi, pe pietonal, să se uite la eclipsă prin aparatura montată de noi au fost umiţi că există un club de astronomie în oraş. Celor care ne-au adresat întrebări le-am explicat că discul solar e acoperit în proporţie de 50%. Puţină lume ştie că suntem într-o perioadă de hiperactivitate solară şi e periculos lucrul acesta pentru sănătatea noastră şi pentru echipamentele electronice ale sateliţilor. Pentru astăzi, am folosit însă filtre corespunzătoare de protecţie”, a spus Gavrilă Urs, unul dintre membrii clubului.

Membrii Asociaţei Astroclubul Quasar au cerut încă o dată autorităţilor să facă un efort pentru amenajarea unui observator astronomic în oraş, investiţia fiind undeva la 50.000 de euro, o sumă pe care ne-am putea-o permite.

eclipsa 8 eclipsa 7 eclipsa 6 eclipsa 5 eclipsa 4 eclipsa 3 eclipsa 2 eclipsa 9

După eclipsa de Soare din 20 martie vor urma cinci ani fără eclipse. Următoarea eclipsă de Soare, vizibilă din România, va fi pe 21 iunie 2020. Cea mai recentă eclipsă de Soare vizibilă din România a avut loc în anul 2011.

Trei evenimente astronomice rare – o eclipsă de Soare, o super-Lună şi echinocţiul de primăvară – au avut loc 20 martie. Cele trei fenomene se vor produce din nou în aceeaşi zi, în acest secol, în anii 2053 şi 2072.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.