Actualitate

La şorici, înainte! Porcul, sacrificat după metode tradiţionale, atracţia zilei la Muzeu (FOTO)

Bistriţenii care au ignorat ploaia rece şi au mers, sâmbătă, la muzeu - unde are loc evenimentul "Crăciun în Bistriţa-Năsăud" - şi-au primit din plin răsplata. De la mic la mare, toată lumea s-a ospătat cu şoricii unui porc adus tocmai de pe Valea Bârgăului şi sacrificat după metode tradiţionale, în văzul lumii.

A doua zi din a evenimentului „Crăciun în Bistriţa-Năsăud” a debutat cu un concurs de împodobit zece brazi la care au participat numeroşi copii de grădiniţă, dornici să atârne globuri pe brăduţii de la muzeu.

Craciun BN 1 Craciun BN 2 Craciun BN 3 Craciun BN 4

„Am adus zece brazi pe care să-i împodobească copii din zece grădiniţe. Îi putem spune şi concurs de împodobit, deşi toţi copiii sunt câştigători şi vor fi premiaţi. Brăduţii vor fi donaţi unor familii nevoiaşe din Bistriţa, vor fi duşi cu nişte pachete de aici, de la muzeu. Mai avem şi un atelier de pictat globuri pe care copiii le pot lua acasă, iar în paralel e deschis şi târgul darurtilor de Crăciun cu tot felul de bunătăţi pe care oamenii le pot gusta şi cumpăra”, a spus managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Alexandru Gavrilaş.

Cel mai aşteptat moment a fost pomana porcului adus tocmai de pe Valea Bârgăului şi sacrificat, după metode tradiţionale, în curtea muzeului.

piorc 1 porc 2 porc 3 porc 4

„Am adus un porc de 170 de kilograme aici, la muzeu, ca să nu ne uităm tradiţiile. Le-am pregătit după reţeta tradiţională a bunicilor care am vrea să se păstreze. Suntem bucuroşi şi felicităm Consiliul Judeţean că a reuşit să aducă mai aproape de oameni tradiţiile de la ţară. Fără porc, Crăciunul şi sărbătorile de iarnă”, ne-a spus Nicolae Monda din Susenii Bârgăului.

Din şoricii calzi s-au înfruptat autorităţile prezente, începând cu preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan, şefi de instituţii, dar şi vizitatori. Directorul muzeului, Alexandru Gavrilaş, s-a ocupat ca la toată lumea, de la cei mai mici, până la cei vârsnici să ajungă şorici proaspeţi. Oamenii au gustat bucuroşi, mulţi dintre ei aducându-şi cu drag aminte de copilărie şi de sărbătorile de altădată. (GALERIE FOTO)

”Din păcate, vremea nu a fost cu noi şi nu este zăpadă, dar încercăm prin acest eveniment să aducem farmecul Crăciunului. Vremea de acum îmi aduce aminte de copilărie, au fost şi ani cu vreme ploioasă. De la anul, ţinând cont de proiectul de 1,5 milioane euro din fonduri norvegiene câştigat de Complexul Muzeal Judeţean, se va schimba toal amenajarea interioară a Muzeului, vom avea o piaţetă pavată, pe laterală alte alei. Chiar dacă încălzirea globală ne va lăsa fără zăpadă, vor fi alte condiţii pentru vizitatori”, a declarat preşedintele Consililiului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan.

Sâmbătă, între orele 13.00 – 18.00, vor fi concerte de colinde şi obiceiuri tradiţionale de Crăciun prezentate de Fanfara ”Harmonie” a Forumului Democrat German Bistriţa, ansambluri şi grupuri de colindători din Bistriţa Bârgăului, Ilva Mare, Lunca Ilvei, Ilva Mică, Romuli, Rebra, Josenii Bârgăului, Dumitra, Budacu de Sus, Telciu, ”Balada” – Bistriţa, ”Doiniţa” – Bistriţa, ”Dorna Dorului” – Vatra Dornei, Ungheni – Mureş şi ”Baladele Bistriţei” – Bistriţa. Între orele 17.00şi 19.00 copiii vor avea parte de întâlnirea cu Moş Crăciun – animată de Bambi, căpriorul adoptat de muzeu.

Duminică 21 decembrie

Orele 11.00 – 19.00: Târgul Darurilor de Crăciun

Orele 12.00 – 14.00: Atelier de colinde

Ora 12.30: ”E vremea colindelor”: Ansamblul profesionist ”Dor Românesc”, ”Dorna Dorului” – Vatra Dornei, ansambluri din Sîngeorz-Băi, Şieuţ, Târlişua, Şanţ, Romuli, Spermezeu, Căianu Mic, Prundu Bârgăului, Dumitra, Şieu

Ora 14.00: Premierea concursului ”Cel mai frumos brad”

Orele 14.00 – 16.00: Târg de jucării

Orele 16.00 – 18.30: Întâlnirea cu Moş Crăciun.

Evenimentul ”Crăciun în Bistriţa-Năsăud” este organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Complexul Muzeal Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Cultură.

sorici 1 sorici 2 sorici 3 sorici 4

2 comentarii

  • La ciolan si la cheltuit banul public, inainte ! Aceleasi fete triste ale judetului si-au dat mana: politicieni, oameni de cultura si de bine, oameni de „afaceri” cu firme care au contracte cu statul. Nu au inteles nimic din votul de pe 16 noiembrie, poate vor intelege in 2016 cand poporul ii va trimite acasa definitiv ;sau poate o va face DNA-ul mai repede. Asta au facut de aproape 3 ani aceste asa zise „Elite” ale judetului:
    pelerinaj la locurile sfinte, concerte unul peste altul, mai ales in campania electorala, tot felul de manifestari prin care si-au dat unul altuia cruci, vanatori si acum, la taiatul porcului, imbracati la costum si palarie. Sincer, cand ma uit la ei mi-e greata,la sarmanii oameni nu se gandesc ! Acum in saptamana Craciunului ar trebui sa daruim,sa le fim aproape semenilor nostri si sa ne implicam mai mult decat oricand in acte de caritate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.