Centrul Şcolar Lacrima i-a sărbătorit încă de joi pe copiii care suferă de Sindromul Down. Ei au participat la diverse activităţi dedicate sportului şi jocului de animaţie, fiind încurajaţi să practice diverse sporturi, individuale sau de echipă întrucât acestea îi ajută să-şi corecteze deficienţele motorii, dar şi să socializeze şi să-şi dezvolte anumite abilităţi de viaţă.
Sub îndrumarea cadrelor didactice Lidia Vlaşin, Marin Butuc, Emanuela Avram , dar şi a profesorului antrenor Călin Deac, de la Palatul Copiilor, cu care şcoala se află în parteneriat, elevii şcolii s-au lăsat antrenaţi în jocuri de animaţie distractive şi în concursuri sportive diverse, care le-au adus premii şi diplome.
Activităţile desfăşurate joi îi pregătesc pe elevii şcolii pentru Olimpiada Naţională Down Retezat (27 – 30 martie), parte a Special Olympics, olimpiada la care iau parte copii şi tineri cu dizabilităţi din întreaga ţară, marea majoritate având sindromul Down. Astăzi, copiii cu sindrom Down ce frecventează şcoala Lacrima sunt invitaţi la o activitate de cateheză în cadrul Parohiei Cuşma, parohie condusă de părintele Cristian Otviş cu care şcoala desfăşoară proiecte ce au menirea de a promova posibilităţile persoanelor cu dizabilităţi, punându-se accentul pe faptul că sunt parte a societaţii.
Sindromul Down reprezintă o afecţiune cromozomială (o afecţiune din naştere, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii) cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar. Denumirea Down provine de la medicul englez John Langdon Haydon Down, primul care a descris acest sindrom în anul 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte ca acest cromozom suplimentar să fie descoperit. În România nu există o statistică, dar având în vedere faptul că la nivel modial incidenţa este de aproximativ 1-800 naşteri, se poate estima că sunt în jur de 30.000 de persoane cu trisomie 21. În lume, unul din opt sute de copii se naşte cu acest sindrom. Numărul total al celor afectaţi la nivel global este estimat la 40-50 de milioane. În anul 2006, în România existau peste 35.000 de astfel de persoane, au scris pe Facebook consilierul educativ Emanuela Avram şi directorul şcolii, Eniko Cupşa.
Adaugă comentariu