Lâna provenind de la oile din Bistrița-Năsăud este distrusă sau aruncată fiindcă nu există piață pentru valorificarea ei. Oierii așteaptă deja de doi ani un semn de la investitorii care ridică cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa, în județul Olt.
”În noiembrie 2023, m-am întâlnit cu trei persoane care se ocupau de fabrica de la Slatina și mi-au spus că se va face acolo cea mai mare fabrică din Europa și vă vor începe din 2024 să colecteze lână ca să își facă un stoc. De atunci, nu am mai avut nicio discuție cu ei, nu au mai venit să ne caute, dar am auzit de la Ministerul Agriculturii că nu sunt blocate lucrările acolo și că merg înainte. Anul acesta sau la anul ar urma să fie pusă în funcțiune. Încă nu știu însă nimic despre ce se întâmplă. În județ nu se colectează lâna. Ciobanii fie o îngroapă în pământ, fie îi dau foc. E un chin cu lâna în condițiile în care costă 10 lei tunsul unei oi. La o turmă de 2000 de oi, costă 20.000 de lei tunsul”, a spus Ioan Cîmpian, președintele Asociației Pro Ovis.
În 1988, pentru lâna obținută de la 300 de oi, el spune că și-a cumpărat o Dacie care costa 75.000 de lei. ”Azi, de la 3000 de oi, ar trebui să faci bani de 10 Dacii vânzând lâna, dar acum nu câștigi nimic, ba mai ieși și în minus cu 20.000 de lei plătind tunsul. E mai gros firul lânii aici, la noi, dar se găsesc utilizări. Să nu credeți că ne dădeau nouă bani și o aruncau. Se făceau covoare”.
În 2024, județul Bistrița-Năsăud avea între 270.000 și 280.000 de oi. În condițiile în care o oaie are 3 kg de lână, în județ se obțin 840.000 de kg de lână anual care se aruncă la gunoi.
Fabrica despre care a vorbit Ioan Cîmpian va fi comuna Făgeţelu din județul Olt. Va avea o capacitate de prelucrare de minimum 25.000 de tone lână brută pe an.
Din lână se vor fabrica pâsle fono și termoizolante destinate industriei auto, construcțiilor civile și industriale, precum și produse secundare ca lanolină, îngrășăminte organice sub formă de pelete, compost rezultat din nămolul de spălare.
Parca fostul ministru Petre Daea, la o vizita in judet , ne asigura ca la fostul Netex se va face o linie de prelucrare a lanii! Asa ca oierii asteapta nu de doi ani ci de vreo doisprezece ani !!
si voi l-ati crezut pe smecherul Daea?
Asa e domnu presedinte. Lana era platita in 1988. Dar nici suventie pe teren si pe animal nu era!!.
putorile de la minister si parlament sunt de vina !!!!
Si daca ar fi “ suventie” si s-ar plati si lâna , ar fi bine, nu?