Lavanda, această plantă extrem de parfumată, nu este folosită doar în scopuri cosmetice sau medicinale, ci şi în domeniul gastronomic. Există multe reţete care includ această plantă minune, fie pe post de garnitură decorativă, fie ca ingredient în salate, şerbet sau îngheţată. Două tinere din Bistriţa au descoperit că pot face din ea sirop şi îngheţată.
Dana Rânziş din Piatra Fântânele care cultivă fructe de pădure împreună cu soţul ei Grigore Rânziş a făcut anul acesta, în premieră, un sirop de lavandă pe care l-a preparat după o reţetă simplă, dar eficientă. A sales şi spălat lavanda, a pus-o la macerat de pe o zi pe alta, a adăugat zahăr şi a fiert-o cu puţină lămâie. „Nu e foarte complicat şi iese foarte bun siropul”, a spus gospodina.
Anul acesta, ea a mai făcut şi sirop de păpădie, gem de prune cu scorţişoară, marmeladă de cătină cu mere, dulceaţă de trandafiri şi de coacăze negre. „Mă inspir de ici de colo, dar fac eu acasă diferite combinaţii, iar dacă iese ceva bun, le dau şi altora. Le aduc la târg la Bistriţa. Sper ca până în toamnă să mă documentez şi să fac reţete noi cu fructele ce urmează. Nu pot face cantităţi mari fiindcă producţia e limitată. Am avut puţină lavandă şi coacăze negre”, a spus Dana Rânziş.
Un borcan de dulceaţă costă între 10 şi 12 lei, iar o sticlă de sirop de lavandă 10 lei.
La rândul ei, Aniela Vălean, proprietara gelateriei Aniela de pe Calea Moldovei, a decis ca, anul acesta, să folosească lavanda pentru a dat un gust special îngheţatei.
„De trei ani suntem pe piaţa Bistriţei, dar avem o tradiţie mai veche. Bunicii mei încă din 1975 au făcut îngheţată vreme de 25 de ani, după care tatăl meu. Facem o îngheţată foarte bună, folosim reţeta bunicului meu. Folosim lapte local, frişcă, ouă şi mai nou facem îngheţată cu lavandă şi mure. Lavanda o cumpăr de la Dumitra de la Florentin Bodiu (alt producător local -n.r.)”, a spus ea.
Cea mai căutată îngheţată este cea de vanilie şi ciocolată, dar şi aromele noi au succes. „Într-o zi de vară vindem în jur la 100 de kg de îngheţată. Noi o facem pe loc. Avem şi înghetaţă vegană”, a spus ea.
Atât Dana Rânziş, cât şi Aniela Vălean au venit cu bunătăţile lor la târgul producătorilor locali de la Biserica Evanghelică, deschis în fiecare sâmbătă dimineaţa.
Ce delicatese! Pe vremea asta călduroasă numai bune de consumat. Bravo!
aveti dreptate domnu Nutu.este util pentru toata lumea daramite pentru un pensionar.pensie lunga si utila sa avem.
Nepotelele mele apreciaza maxim inghetata de la gelaterie… dar si eu! Iar dulceturile si siropurile Danei Ranzis m-ar scuti de efortul de a face in casa produse la fel de bune. Abia astept sa savuram si noile produse, succes celor doua tinere producatoare locale!