”În acest moment, în condițiile în care lucrurile sunt încă sub control, ar trebui luată o măsură drastică și închis tot pentru a încerca să rupem lanțul acesta de infectări care este tot mai mare”, a declarat managerul unității medicale, Gabriel Lazany, miercuri seara într-o emisiune la BEX TV.
”La Spitalul Județean, suntem aproape să ajungem la capacitatea maximă pe care o putem gestiona. Am putea trece de această capacitate, dar am însemna să afectăm întreaga capacitate a spitalului, adică să spunem: începând din momentul acesta nu mai acceptăm decât pacienți Covid! Pe cât posibil, am încercat să evit acest lucru. Am reușit să ne organizăm cu zona asta Covid într-un pavilon separat pentru că trebuie să avem circuite epidemiologice distincte. Dacă ne ducem spre celălalt pavilion, deja circuitele epidemiologice nu se mai respectă și atunci trebuie să spunem: gata! Din acest moment suntem doar Covid și este o mare problemă pentru că la Spitalul Județean se tratau, înainte de pandemie, circa 70% dintre pacienții județului. Să faci această blocare la servicii medicale a pacienților cronici sau a altor categorii de pacienți care au nevoie de servicii medicale e o adevărată nebunie. Am fost invitat la Comitetul pentru Situații de Urgență și chiar am discutat acest aspect. Cred că o soluție de moment ar fi ca Spitalul Năsăud să crească numărul de locuri alocate Covid sau să devină în întregime spital Covid pentru ca Spitalul Județean să aibă capacitatea de a gestiona și celelalte categorii de pacienți”, a declarat Gabriel Lazany.
În ce privește faptul că Spitalul Năsăud nu are secție de terapie intensivă, managerul SJU a reamintit că, pentru această categorie de pacienți, se găsesc soluții, ei fiind transferați chiar și în alte județe unde sunt locuri.
”Nu știu dacă cei din Năsăud au pusă la punct rețeaua de distribuție a fluidelor medicale care este obligatorie într-o Terapie intensivă. Celelalte lucruri sunt rezolvabile. Să faci rost de ventilatoare și de ceea ce mai este nevoie pentru Terapia intensivă nu este atât de greu de rezolvat, dar trebuie să aibă partea de fluide medicale, stație de oxigen, aer comprimat, sistem de aspirație și ce mai e nevoie pe Terapie intensivă. La ATI, și noi trecem printr-o situație specială. Din 13 medici pe care i-am avut, trei doctorițe sunt proaspete mămici, un medic de ATI a primit scutire de gardă și nu mai face gărzi, iar de circa două săptămâni, una dintre doctorițe s-a logodit la Brașov și și-a cerut transferul. Suntem în căutare de medici anesteziști. Am identificat câțiva medici rezidenți, dar mai au studii de făcut. Medicii de ATI își completează veniturile cu linia de gardă pe care nu o poți asigura în orașele mici fiindcă ai nevoie de 5 medici și atunci merg în zone unde veniturile lor sunt maximizate”, a spus Gabriel Lazany.
Potrivit managerului SJU, de la București nu s-a primit nicio strategie privind perioada următoare.
”În Comitetul Județean pentru Situații de Urgență am spus că infrastructura medicală din țară există nu poate gestiona pandemia. Și atunci am precizat că ar fi bine ca fiecare județ să dispună de un sistem modular care să gestioneze doar cazurile Covid. Am putea scoate tot ce înseamnă cazurile Covid din spital, iar personalul nostru să-l îngrijească. Este genul de spital modular care s-a construit la Iași sau cel construit în curte la Ana Aslan, spitale pe care le poți configura în funcție de necesar, cum au construit și chinezii la început. Am văzut că, la Iași, l-au făcut în 2 luni. Din martie până în octombrie puteau fi construite și utilizate aceste spitale”, a adăugat el.
Lazany a mai spus că, în acest moment, în condițiile în care lucrurile sunt încă sub control, ”ar trebui luată o măsură drastică și închis tot pentru a încerca să rupem lanțul acesta de infectări care este tot mai mare”.
”Nu îl vom elimina total, dar îl vom diminua în asemenea măsură încât să-l putem iar controla pentru o perioadă de 3-4-5 luni, după care lockdawn din nou. Asta ar trebui să facem fiindcă altceva nu avem. E ceva ce ar trebui făcut în mod obligatoriu. Cel puțin în Marea Britanie au loc aceste lockdown-uri prin care își aduc gradul de infecțiozitate a bolii în parametri pe care îi pot ei gestina. Asta trebuie să facem până va apărea vaccinul și se poate face o imunizare în masă a populației. Trebuie să încercăm să supraviețuim până atunci. Acum ar trebui să ne gândim la ce este bine și nu la ce ne aduce într-o situație favorabilă în ochii electoratului”, a spus el.
Lazany a spus că, în opinia lui, instituirea stării de urgență s-a făcut prea devreme și a durat prea mult: ”Trebuie perioade scurte, de șoc, ca să ții în parametri. Măsurile acestea nu le luăm noi local, ci se iau pe plan central. Ne adaptăm activitatea în funcție de măsurile care se iau la București și așa vom lucra și în continuare fiindcă nu aici, la Bistrița, se pot lua astfel de decizii. Dacă continuă lucrurile în ritmul acesta, eu cred că, într-o lună de zile o să avem probleme dacă nu luăm măsuri drastice cât de repede”.
În prezent, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, toate cele 20 de paturi alocate pentru Covid-19 la Secția de Terapie Intensivă sunt ocupate. Secția Covid-19 de la SJU Bistrița are 108 locuri alocate din care 12 pentru minori și 96 pentru adulți. În prezent sunt 77 de pacienți confirmați internați și 10 suspecți care așteaptă rezultatele testărilor.
Daca se aplica regionalizarea mult trâmbitata acum câtiva ani, ne puteam regla si noi ceasurile cum vroiau muschii nostri, nu asteptam ora exacta de la Miticesti.
Ne puteam organiza pe plan local pe regiuni, în functie de durerea fiecaruia.
Asa cum suntem acum, si când ne uitam la meteo noi vedem ce frumos e în capitala, iar la noi ploua de rupe….
Daca n-ati fost in stare sa interziceti pe paraschieva????? Stai ca urmeaza dumitru la bucuresti… spor la pupat
Cu parere de rau ca spun domnule manager, dar nu cred ca sunteti abilitat pentru a vorbi despre ce ar trebui sa facem sau sa nu facem. Din cate stiu nu aveti studii medicsle, ceea ce nu ar trebui sa va recomande inna va da cu parerea. Dar asa e la nou, acum cu Covidul, toti au studii medicale.’
Aveti suficienti medici in spital, deci putea fi invitat crl putin un medic.
Cam va depasiti atributiile….
Asta cu testarea e apa de ploaie…se testează bugetarii la greu iar restul populatiei se testează doar daca au simptome periculoase. ….cred ca daca ma ustura gâtul ma duc sa dau 300 lei pe un test…..hai sictir….pun pariu ca numarul asimptomaticilor e uriaș si OMS e depășit toatal ce sa mai vorbim de romania.