Actualitate

Lazany: Recuperarea pacienților cu Covid-19 va trebui să fie prioritară pentru sistemul de sănătate

Managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bistrița, Gabriel Lazany, susține că recuperarea pacienților care au făcut Covid-19 este grea, așa încât aceasta trebuie să devină o prioritate pentru sistemul de sănătate.

”Boala asta, Covid-19, într-adevăr lasă anumite sechele ulterioare. Mai mult, specialiștii au început să o încadreze nu ca pe o boală infecto-contagioasă, ci ca pe o boală autoimună care atacă sistemul imunitar. Cei care au trecut prin forme medii ale bolii realizează cât de grea este recuperarea ulterioară. Când ajungi să obosești când urci până la etajul I sau că te duci 100 de metri până la magazinul din colț nu este o normalitate, iar recuperarea ulterioră trebuie să fie o problemă prioritară a sistemului de sănătate pe viitor. Pacienții nu au fost și nu sunt abandonați. Într-adevăr, în perioadele restrictive, în perioadele de urgență, un pic au fost restricționați, dar cazurile agravate întotdeauna au fost primite la spital și au fost tratate”, a spus Gabriel Lazany la BEX TV.

Potrivit managerului SJU, în 2019, media pacienților care treceau pragul SJU pentru internare continuă era la 2500 de pacienți/lună, în starea de urgență, au fost 1100 de pacienți pe lună, după care s-a ajuns 1800 de pacienți pe lună.

”Încă suntem mult sub nivelul pe care l-am avut față de începerea pandemiei. Tot timpul am spus că starea de urgență nu înseamnă doar un procent matematic 1 la mie, 10 la mie. Pentru mine, starea de urgență începe când ajung la limita de gestionare a numărului de pacienți. De aceea, când am văzut că începem să refuzăm pacienți cu Covid pentru că nu mai aveam unde să-i internăm, pentru mine a fost stare de urgență. (…) Am avut un record de 11 pacienți decedați într-o zi”, a spus managerul SJU.

”Odată ce un pacient se recuperează de COVID-19, continuă călătoria pentru redobândirea sănătății plămânilor. Cercetările realizate până la oră actuală arată că majoritatea pacienților vindecați își recăpăta aproape în totalitate funcția pulmonară, însă există și cazuri în care această funcție este redobândita parțial. În aproape toate cazurile, însă, este recomandat un program complet și complex de recuperare, bazat pe mișcare și practicarea de exerciții ușoare de întărire a musculaturii, odihnă suficientă, alimentație echilibrată”, se menționează pe site-ul Regina Maria.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.