Actualitate

Le îngheţa apa în furtun, dar nu s-au dat bătuţi niciodată. Pompierii pensionaţi, tot la datorie!

În urmă cu o sută de ani, incendiile erau stinse cu o motopompă trasă de cai. În anii 70, se lucra cu maşini pe care azi le considerăm de epocă, iar pompierilor le îngheţa apa în furtun. Cu toate acestea, niciodată nu s-au dat înapoi să ajute oamenii aflaţi la necaz. Am depănat amintiri cu doi dintre veteranii ISU, Ieronim Slăvoacă şi Dumitru Lazăr, pompieri pensionaţi, dar mereu la datorie.

Chiar dacă sunt trecuţi de prima tinereţe, cei doi foşti camarazi nu au putut sta acasă de Ziua Pompierilor. Au venit pe pietonal să sărbătorească alături de cei tineri. Am profitat de ocazie să vorbim cu ei despre cum era viaţa unui pompier în urmă cu câteva decenii. Iată ce ne-a spus domnul Ieronim Slăvoacă (stânga): „Noi, când am început activitatea, prin 78 erau nişte maşini rudimentare, de epocă. Erau maşini greoaie, vechi. Era greu de urcat dealul cu o astfel de maşină. Nu le împingeam că erau totuşi întreţinute, dar ne necăjeam cu ele. Au trecut mulţi ani de atunci, parcă am şi uitat. Mă bucur, în schimb, să văd ce tehnică bună au acum colegii noştri mai tineri”, ne-a spus Ieronim Slăvoacă.

De la fostul său camarad Dumitru Lazăr (foto dreapta) am aflat însă mai multe: „Am lucrat 25 de ani la pompieri. Tehnica era rudimentară, slabă. Maşinile pe care le aveam erau rele. Aveau apă în radiatoare, îngheţa iarna, era foarte greu. Trebuia să te adaptezi la situaţie. Am trăit situaţii în care ne îngheţa apa în furtune şi nu puteam stinge incendiile. Apa nu curgea tot timpul, trebuia să oprim pensionari intermediarca să mai alimentăm şi ne îngheţa în furtune când era ger. S-a întâmplat să îngheţe fiindcă gerurile erau mari. Dacă apa curgea continuu, nu îngheţa. Ne-am pus viaţa în pericol la incendii, peste tot, noi, dar mai ales militarii pe care îi aveam în subordine. Nu erau profesionişti ca acum. Trebuia să răspundem de ei. Dacă se întâmpla o nenorocire, noi eram de vină. Din fericire, nu s-a întâmplat, acum suntem pensionaţi şi ne uităm cu drag şi cu nostalgie la cei tineri, ne bucurăm că au tehnică bună şi că o pot folosi în condiţii mai bune decât noi”, ne-a spus Dumitru Lazăr.

Şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Constantin Florea, i-a salutat cu respect pe cei doi foşti pompieri, iar nouă ne-a spus că, în această toamnă, graţieproiectelor derulate prin intermediul Consiliului Judeţean, ISU Bistriţa-Năsăud va mai primi încă două autospeciale noi. Dotările tehnice fac să se scurteze mult şi timpul de intervenţie, iar vieţile şi bunurile oamenilor să fie salvate.

De ziua lor, le urăm multă sănătate pompierilor de toate vârstele şi le mulţumim pentru tot ceea ce fac pentru noi toţi. La mulţi ani!

Cristiana Sabău

Etichete

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.