Actualitate

Lebede de plastic şi fântâni din cauciucuri vechi, ultimul trend în materie de peisagistică la Bistriţa

(FOTO) Dacă nu există nicio viziune unitară asupra urbanismului şi amenajărilor peisagistice din oraşul Bistriţa, fiecare face ce îl duce capul, imaginaţia şi gusturile personale. Spre exemplu, în cartierul Subcetate, tot mai mulţi chiriaşi din blocurile ANL se iau unii după alţii şi utilizează cauciucurile vechi pentru diverse aranjamente cu sau fără gust.

Cineva a mers atât de departe încât a amplasat două „lebede” la intrarea în bloc şi a construit o „fântână” din pneuri puse una peste alta.

 

Ce-i drept, omul s-a inspirat de peste drum de la un alt locatar al unui apartament ANL care a pictat cauciucurile vechi în fel şi chip, făcându-le chiar „ochi”, iar altcineva s-a inspirat din metoda reciclării cauciucurilor vechi şi a plantat, sub balcon, arbori ornamentali.

 

Dincolo de faptul că orice demers cu iz gospodăresc merită apreciat, fiind de preferat neglijenţei, totuşi Primăria Bistriţa are o armată de oameni care lucrează la Spaţii verzi şi cheltuieşte un buget enorm pentru plantat şi scos din două în două săptămâni florile din centru, ignorând total alte zone ale oraşului. Aproape complici cu cei de la Urbanism care permit oricui să facă ce vrea, unde vrea şi cum vrea, angajaţii Direcţiei de Servicii Publice se concentrează şi ei doar pe anumite spaţii publice din oraş, lăsând în voia sorţii şi a gusturilor discutabile ale oricui peisagistica acestui oraş.

În tot acest timp, spaţiile dintre blocuri, care sunt şi ele tot proprietatea oraşului Bistriţa sunt lăsate de izbelişte cu câte o construcţie hidoasă a Electrica sau câte un stâlp plantat în mijlocul drumului.

La ultima şedinţă a Consiliului Local, primarul Ovidiu Creţu nu a putut răspunde unei întrebări legată de bugetul cheltuit de cei de la Spaţii verzi, însă a promis că va reveni cu o informare pe marginea acestui subiect.

 

10 comentarii

  • Lancelot Capability Brown, marele peisagist al Regatului Unit, a adus de la Versailles conceptul de ha-ha wall. Sunt multe articole despre ha-ha si cum a revolutionat peisajul rural. Am lucrat in UK prin gradini ornamentale si vad ca la Bistrita a fost adusa surpriza produsa de kitch. In sfarsit, avem si noi peisagisti care aduc elemente din baricadele franceze.

  • Am o roata mare de tractor… daca o vrea cineva pentru pus pamant in ea sau sa faca piscina sau chiar troaca pt porci se poate face… vai de ea imaginatie si de el oras european. Tot la carul cu boi am ramas.

  • Educatia estetica peisagista in mediul urban (strazi in acest caz) nu este in programa scolara de la liceele fara profil de arta. In casa in care locuim sau in gradina din fata ei, avem un design interior propriu si individualizat. Cand insa interferam in spatiul public ar trebui sa respectam niste reguli de civilizatie urbana ale specialistilor adoptate de administratia locala. Ideile cetatenilor care traiesc la bloc ar trebui preluate de arhitectii peisagisti ai urbei si dezvoltate in asa fel ca ele sa se materializeze creativ, dand o perspectiva proprie oraului Bistrita care sa bucure privirea cetatenilor si turistilor. Elevii din Scoala de arte Bistrita pot fi invitati sa contribuie si ei la peisagistica urbana… Figurinele de plastic, mere (unul din ele plasat pe Bdul Republicii acopera vizibilitatea pe trecerea de pietoni a masinilor care circula), oua de Paste sau struti, plasate aiurea sau sculpturile sparte si inegrite din Piata Morii NU REPREZINTA onorabil Bistrita!

  • La Bistrita care este numita si CARACALUL TRANSILVANIEI , manelizarea, chicizarea si prostia este in plina expansiune. Unii cetateni saraci cu gusturile, au imprumutat modele de la HURBANISMUL condus de nimeni altul decat Edilul Saf. De altfel chiar el in persoana a impanzit orasul de STRUTI, MERE, OUA tot din plastic. Asa ca sa nu se mire nimeni . Asa conducator, asa cetateni !

  • Inteleg ca esti un manelist, tu cel care nu ma cunosti.Sa sti ca ma duc si in GERMANIA la fata si la nepoata in fiecare an si vin acasa cu impresia lucrului bine facut. Vorba Domnului Presedinte KLAUS IOHANNIS pe care l-am votat si il apreciez foarte mult.In GERMANIA civilizata in tot cazul nu vezi minuni ca la noi. In maxim o ora asemenea stupizenii ar fi ridicate si insotite de o mama de amenda incat unul ca tine nu ar mai avea bani de haleala o luna.

  • Eu vad ceva frumos in asta pentru ca nu vine nimeni sa-ti faca nimica stau in zona si din cate am vazut e cea mai frumoasa scara si cea mai intretinuta si nici in germania nuti da nimeni amenda daca te duci si faci o cerere la primarie pentru asa ceva . In loc sa faceti comentari rautacioase mai bine apreciati multele oreuncite de acele persoane care au stat si sau chinuit sa faca ceva pentru comunitatea lor mica bravo lor

  • Doamna Sabau eu am realizat lebedele și fântâna cu ajutorul unor oameni minunați și copii și țin să le mulțumesc tuturor pentru că s au implicat și m au ajutat sa mi îndeplinesc obiectivul. cred că s a realizat ceva frumos, nu sunt singura care susține asta. e adevărat că n am ținut cont de autorități dar a ieșit ceva plăcut sunt mândră de asta și a schimbat total aspectul din fața blocului chiar dacă,cum spuneți dumneavoastră nu se potrivește dpdv. peisagistic. Vreau să vă spun în primul rând că acum după câteva zile după ce am reușit să mă liniștesc mi am dat seama ce înseamnă România și criticile răutăcioase ale unor persoane care așteaptă totul de a gata, iar pe urma ne miram de ce merg lucrurile așa bine în tara asta. Dacă a ți vrut să-l atacați pe domnul primar Ovidiu Crețu e problema dumneavoastră dar eu nu permit nimănui sa și bată joc de munca mea și a celor care m au ajutat. Păcat că ați fotografiat lebedele într un moment inoportun, dar promit să vă chem când sunt finalizate. Poate dumneavoastră nu știți eu mă ocup cu hand made și îmi place foarte mult să reciclez. Nu mi place imaginea care mi ați adus o dar asta mă ambiționează mai tare să merg mai departe cu ce mi am propus și am rugămintea celor cu comentarii răutăcioase să se abțină pentru că n au nici pic de habar despre ce vorbesc, nici măcar nu știu ce înseamnă arta.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.