Social

Lechința: Cum va fi marcat o jumătate de secol de istorie modernă

”În anul Centenarului Marii Uniri vom organiza o serie de evenimente culturale, de asemenea sper să fim implicați într-un program județean prin care va fi marcată această sărbătoare. Totodată, dorim să lansăm o monografie a comunei Lechința, mai ales că județul a împlinit anul acesta o jumătate de secol de la reforma administrativă, deci Lechința are 50 de ani de istorie contemporană”, spune primarul comunei Lechința, Romeo Florian.

El a precizat că monografia în mare este finalizată: ”Lucrarea care cuprinde date și informații de la începuturi și până în zilele noastre este realizată de un grup de profesori. Vom organiza anul acesta un eveniment de lansare a monografiei”.

În 2018 se împlinesc 50 de ani de la ultima reorganizare administrativ-teritorială a României, care a dat naștere județului Bistrița-Năsăud, organizat în forma actuală.

În ceea ce privește Lechința, amplasarea și climatul favorabil au condiționat popularea și apariția unei așezări umane încă din cele mai vechi timpuri. Aici au fost găsite topoare din piatră găurită și ceramică din epoca neolitică. Cel mai vechi document istoric care atestă comunitatea săsească de aici datează din anul 1333, când listele unei conscripții papale înregistrează un Johannes plebanus de Lekenche. Localitatea făcea parte în acea perioadă din comitatul Dăbâca, moșia fiind împărțită între mai mulți proprietari. În anul 1453 a primit dreptul de târg. În anul 1472 Matei Corvin a acordat dreptul de patronat al consiliului orașului Bistrița asupra bisericii din Lechința. În anul 1454 a primit dreptul ius gladii, adică de a pronunța pedeapsa capitală. Între 1554 și 1565 a activat ca paroh Christian Pomarius, umanist și promotor al lutheranismului în Transilvania, cel care, în calitate de notar, a organizat arhivele orașelor Bistrița, Cluj și Brașov. În anul 1602 localitatea a fost prădată și distrusă aproape în întregime de mercenarii generalului Basta.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.