Actualitate

Lecţie deschisă de bucătărie chineză tradiţională la Centrul German Bistriţa

Bistriţenii interesaţi de bucătăria chineză tradiţională pot afla mai multe despre ea duminică, începând cu ora 18.00, la Centrul German Bistriţa unde Asociaţia de Prietenie Româno-Chineză organizează un workshop interactiv având ca temă „Arta culinară chineză”.

„În cadrul proiectului „Târgul Bistriței – trecut și viitor pe Drumul Mătăsii” vă aşteptăm la Centrul German „Casa Argintarului” de pe strada Dornei la Vom afla mai multe despre bucătăria chineză traditionala, vom prepara şi degusta împreună un meniu chinezesc. Va fi o seară relaxantă între prieteni. Intrarea e gratuită”, anunţă organizatorii.

Chinezii se laudă cu cea mai populară și apreciată bucătărie din lume. Probabil, și una din cele mai sănătoase. Mâncarea chinezească și-a câștigat celebritatea datorită gustului ei delicios ce îmbină perfect tot felul de arome și ingrediente, dar și aspectului ei ispititor.

Pregătirea mâncărurilor însă a ajuns în China la un asemenea nivel încât este văzută ca o adevărată formă de artă. Datorită preferințelor și ingredientelor diferite, dar și în funcție de zonă, temperaturi, vremea specifică, există în jur de 60 de stiluri regionale ce reprezintă bucătăria chinezească.

În bucătăria chinezească, totul se taie în bucăți potrivite înainte de a se găti, motiv pentru care la masă nu e nevoie de cuțit. Sau furculiță. De fapt, în tradiția lor folosirea cuțitului sau a furculiței la masă este total nepotrivită, deoarece aceste obiecte sunt văzute ca niște arme barbare. Mai mult, cu bețișoarele se pot lua numai bucăți mici atât cât e nevoie pentru a savura din plin mâncarea.

Spre deosebire de mulți alții, chinezii mănâncă de două ori mai multe legume și fructe. Practic, le adoră și în mâncărurile lor au reușit niște combinații absolut irezistibile.

45 de miliarde de bețișoare (cele mai multe sunt făcute din bambus) se folosesc an de an în China, ceea ce înseamnă cam 3 perechi de bețișoare de persoană pe lună. Dacă ar fi să se încarce camioane cu toate bețișoarele utilizate într-un an, acestea s-ar întinde pe aproape 50 de kilometri.

Mâncarea chinezească se poate găti în fel și feluri: aburită, fiartă, înăbușită, prăjită rapid, prăjită în ulei, friptă, sote, marinată în saramură, murată în oțet, în sos de soia, în sos dulce-acrișor…

Chinezii spun că prima îmbucătură se face cu ochii. De aceea, mâncărurile chinezești reușesc de cele mai multe ori să impresioneze estetic, prin aspectul lor simplu, armonios, aprins de culori.

Chinezii au imaginație și o folosesc inclusiv în bucătărie, la denumirea mâncărurilor. Le place să pună nume ce te pot păcăli, însă e vorba doar de metafore condimentate care nu au nimic de a face cu ceea ce sunt în realitate mâncărurile. Dacă iei o porție de furnici în copac, nu vei mânca furnici (numai dacă vrei să îți imaginezi asta), doar spaghete de soia, carne tocată mixtă, varză albă, morcovi, usturoi, ceapă toate amestecate cu pastă de ardei și variate condimente.

Ca orice civilizație veche și uimitoare, China iubește simbolurile. Prin urmare, nici mâncărurile nu au scăpat și unele au fost asociate cu diferite sensuri ancestrale în funcție de formă, culoare, pronunție, legende. Și tot tradițiile și superstițiile sunt cele care stabilesc ce trebuie să mănânci la anumite sărbători ca să îți meargă totul bine. Cum ar fi, găluște fierte în apă, de anul nou chinezesc, ce sunt pentru ei un simbol al prosperității.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS