Timp de gândire

Lecţii de la cei mici pentru noi, ceilalţi

În ultima săptămână s-a risipit extrem de multă energie, pentru a afla dacă fostul prim ministru ajunge sau nu la Rahova. Dacă a încercat să se sinucidă sau i-a fost “implantată” o sinucidere, dacă cineva doarme bine sau prost şi multe alte aberaţii asemănătoare.

Dacă prin absurd, am reuşi să transformăm această energie în electricitate, insolvenţa Hidroelectrica ar fi o bagatelă. Am avea curent gratis pentru două cincinale.

Uitându-mă în jur, cred că am dat în mintea copiilor. Mai avem un pic şi strigăm în spatele blocului, “mami! ăştia mi-au furat locul, libertatea, jucăria….!”.

În timp ce adulţii au dat în mintea copiilor, copiii au început să facă treaba adulţilor. Şi o fac tot mai bine.

De vreo două săptămâni lucrez cu o mână de ţânci de 8-12 ani. Învăţăm împreună paşii transformării unei idei într-o afacere de succes.

Deşi am destulă experienţă în munca cu ei, mă surprinde în continuare logica impecabilă cu care reuşesc să rezolve lucruri complexe. Lucruri pe care noi adulţii, reuşim să le bălmăjim, în cel mai bun caz.

Un exemplu simpu, în ţara în care nimeni nu respectă nici un program. În care toată lumea întârzie, nu-şi ţine promisiunile nu programează nimic, Alexandra care are doar 9 ani, şi-a făcut joi programul pentru sâmbătă.

A stabilit că are de dus la bun sfârşit 20 de activitati, din care a reuşit să termine 18. Două rămânându-i pentru altă dată. Nu a reuşit să o fardeze pe mami şi nu s-a jucat cu verişoara ei Ştefi, pentru că aceasta a adormit.

Oare câţi dintre noi am reuşit să ne programăm joi  pentru sâmbătă, douăzeci de activităţi din care să ducem la bun sfârşit 18?

Cu siguranţă că nici un politician nu a reuşit asta, fiind bulversaţi de problemele stringente ale naţiunii, “merge sau nu merge Adrian la Rahova sau Victor la Bruxelles?” .

Au rămas nerezolvate locurile de muncă, creşterea economică, statul de drept, bunul simţ în relaţia cu noi ceilalţi, modestia, munca în echipă şi multe multe alte asemea mici detalii.

Parafrazând un vechi proverb care spunea “Cine nu are bătrâni să-şi cumpere”, aş spune mai degrabă: “Copiii nu mai spun de mult lucruri trăsnite” .

Cristian Munthiu

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.