La şedinţa comună a Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă s-a stabilit că se impune o abordare integrată şi o utilizare la maximum a mecanismelor de colaborare ale celor două structuri, pentru prevenirea şi combaterea evenimentelor de natură să afecteze grav mediul de securitate.
În acest sens, s-a convenit asupra necesităţii repunerii pe agenda Guvernului, a Parlamentului şi a societăţii civile a pachetului de acte normative indispensabile asigurării climatului de siguranţă publică şi securitate naţională, în raport de noile evoluţii ale situaţiei de securitate, dar şi de normele Uniunii Europene şi naţionale în domeniu, a precizat Ministerul Afacerilor Interne.
”Aceste reglementări vizează retenţia datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice, stabilirea cadrului juridic clar, bine definit, predictibil şi previzibil în domeniul utilizării cartelelor preplătite, dar şi necesitatea utilizării, în condiţii legale, a imaginilor obţinute din sistemele publice de monitorizare video”, a precizat MAI.
Legea 82/2012, cunoscută drept legea ”Big Brother”, prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină, timp de şase luni, anumite date ale abonaţilor, care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave. Curtea Constituţională a decis, în 8 iulie 2014, că Legea ”Big Brother” este neconstituţională.
În 16 septembrie 2014, şi Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice pre-pay a fost declarată neconstituţională în ansamblu de către CC, care a stabilit că dispoziţiile legii nu au un caracter precis şi previzibil. De asemenea, Curtea a constatat că modalitatea prin care sunt obţinute şi stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice pentru care plata se face în avans (cartele pre-pay), respectiv a utilizatorilor conectaţi la puncte de acces la internet (wi-fi) nu reglementează garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a acestor date.
Mai daca doar 3 inisi nebuni … pot sa faca ce vor muschii lor intr-o tara ca si Franta ….ma intreb si eu ca ala „” daca aveau 4/5 celule de cite 2 insi care atacau in 5 locuri diferite o data …ce naiba mai faceau ??? Deja astia si-au atins scopul …..au instaurat Teroarea in toata Franta !! si nu numai…..!! e data dr@cului Europa si Uniunea asta Europeana[doar pe hartie]
nu imi pare rau de ceea ce se intimpla in franta,[imi pare rau doar de acele vieti ] dar si ele au vina lor . Francezii au ceea ce au semanat,nu uitati ca de ceva timp „MAAAAREA PROBLEMA a Frantei de interes NATIONAL” erau cersetorii romi din ROMANIA si BULGARIA,si nu faptul ca au aproape 10mil musulmani(maaaamaaaa atiti de multi?care ,ginditi-va daca doar 0,1% din ei detin cite un kalasnikov,pai aia ar putea ocupa palatul prezidential francez,politistii francezi nu-s in stare sa prinda 3 teroristi,dar daca apar 10k de „mujahedini’ si ocupa simultan in franta,banci,magazine,malluri,si alte redactii de ziare cu tot cu ostatici,ce crezi se va intimpla?Lasa-i dreq de francezi,sa se dea cu ,capu’ de adevaratele lor probleme,ca noi romanii eram ADEVARATA lor problema,araboii astia „mujahedini”,care vin si pleaca din Franta cind vor,fara sa-i intrebe nimeni nimic,de frica.Acum,minoritatea asta musulmana au bagat frica in ei,sa se „spele cu ei pe cap”,ei le-au dat azil,nu eu sau voi.