Actualitate

Legea care le dă polițiștilor mai multă putere intră în vigoare în curând

Legea 192/2019 adoptată de Parlament, prin care se stabilesc mai clar atribuțiile polițiștilor, dar li se conferă și puteri sporite, va intra în vigoare la finalul lunii, respectiv pe 26 ianuarie 2020.

”De la sfârșitul lunii ianuarie, polițiștii vor acționa conform modificărilor legislative din domeniul ordinii și siguranței publice adoptate.

Astfel, în scopul realizării activităților de prevenire, depistare, investigare sau urmărire penală a infracțiunilor sau executării pedepselor, prevenire și combatere a altor fapte ilegale, precum și de menținere a ordinii și siguranței publice:

  • acțiunile polițistului în spații publice, precum și intervenția realizată în condițiile art. 38, ori pentru executarea unui mandat, pot fi înregistrate cu mijloacele foto-audio-video din dotare, fără consimțământul persoanelor vizate;
  • Poliția Română este autorizată să fixeze, ocazional, cu mijloace foto-audio-video sau prin alte mijloace tehnice din dotare, momente operative cu privire la activități publice desfășurate în locuri publice, fără consimțământul persoanelor vizate, în cazul în care există motive verosimile pentru a bănui că în aceste locuri publice ar putea fi comise infracțiuni sau alte fapte ilegale ori tulburată ordinea și siguranța publică.

(2) Poliția Română este autorizată să acceseze, în mod direct și gratuit, sistemele de supraveghere a spațiilor publice ce sunt instalate în scopul prevenirii criminalității, pazei bunurilor și protecției persoanelor sau supravegherii traficului rutier și care aparțin organelor administrației publice centrale sau locale, cu excepția celor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, atunci când:

  • există motive verosimile pentru a bănui că imaginile fotografice ori înregistrările audio și/sau video prelucrate prin aceste sisteme pot servi la identificarea: persoanelor care pregătesc, săvârșesc sau au săvârșit o infracțiune; persoanelor care au fost prezente la locul săvârșirii unei infracțiuni ori au cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta; persoanelor date în urmărire sau căutate potrivit legii; bunurilor supuse confiscării, interzise la deținere, căutate potrivit legii sau care pot fi utilizate ca probe într-o procedură judiciară;
  • imaginile fotografice ori înregistrările audio și/sau video prelucrate prin aceste sisteme sunt necesare pentru: constituirea și adaptarea dispozitivelor de menținere a ordinii publice, cu ocazia adunărilor publice sau a evenimentelor ce implică prezența unui public numeros, precum și pentru realizarea intervenției în cazul în care adunările publice își pierd caracterul pașnic și civilizat; îndrumarea, supravegherea și controlul respectării normelor de circulație rutieră.

(3) Se interzice prelucrarea datelor cu caracter personal conținute de imaginile fotografice ori înregistrările audio și/sau video în alte scopuri decât cele în care au fost colectate, cu excepția situațiilor prevăzute expres de lege și numai dacă sunt asigurate garanțiile necesare pentru protejarea drepturilor persoanelor vizate.

(4) Poliția Română poate păstra imaginile fotografice ori înregistrările audio și/sau video obținute potrivit alin. (1) sau (2) pe o perioadă de 6 luni de la data obținerii acestora, cu excepția situațiilor în care sunt utilizate în cadrul unei proceduri judiciare, caz în care acestea urmează regimul probelor. La împlinirea acestui termen imaginile și/sau înregistrările se distrug, prin proceduri ireversibile”, informează IPJ Bistrița-Năsăud printr-un comunicat.

4 comentarii

  • Prea puțin. 1) Persoanele care refuză legitimarea și nu sunt cooperante să fie încătușate și arestate pentru 48 de ore, să le sară figurile din cap (m-au legitimat odată pe stradă și bineînțeles că nu am avut niciun act la mine, le-am spus cum mă cheamă, CNP-ul, m-au verificat online pe loc, multumim, la revedere. Am fost cooperant, au fost civilizați, nu au abuzat, nu au căutat nod în papură. Nici măcar nu mi-au atras atenția ca pe viitor să am asupra mea buletinul). 2) În momentul în care nu te supui somațiilor polițiștilor, pierzi toate drepturile civile și poți fi împușcat pe loc, dacă polițistul consideră că prezinți un pericol iminent. Polițistul care face uz de armă în aceste condiții nu va fi cercetat, ci va fi desemnat polițistul lunii. 3) cine lovește un polițist, judecat în regim de urgență (in 24h) și închisoare 20 de ani. 4) Întrebarea Tu știi cine e tata? se consideră încercarea sustragerii de la răspundere, infracțiune, pușcărie 10 ani, fără alte explicații. 5) Toți polițiștii, prin rotație, vor face practică în SUA și vor aplica aici tot ceea ce învată de la colegii americani. Și ar mai fi câteva, mă mai gândesc…

    • „Persoane care pregătesc”
      „Motive verosimile pentru a bănui”
      Tipic mentalite rusească.
      De când Poliția citeşte în mintea oamenilor ce vor face?
      De când rolul unui polițist se suprapune a unui Judecător?
      Toate acțiunile respective ar fi trebuit inițial sancționate de către un Judecător mai ales că în speță e vorba de a supraveghea libertatea de asociere a persoanelor …manifestații

      Sunt multe aberații în noile artcole din Lege judecând după canoanele juridice anglo-saxone.
      E greu pentru români să înțeleagă ce înseamnă libertate…
      Nu departe a fost 10 august..nu s-a învățat nimic.
      Inevitabil se va ajunge la o contestare la Curtea pe un caz interpretat particular fe vreun zelos politic în România.

    • And by the way.
      SUA nu e cel mai bun model in materie de policing.
      Din simplul motiv al legislatiei permisive cu posesia de arme.
      E ancrata in drepturile constitutionale de la o perioada cand nu se intelegea prea bine ce poate face o arma in mana unei persoane care sufera momentan de un dezechiblru emotional.
      Acces la un cutit- cateva victime max, acces la o arma e un mass-shooting.
      Asta o spun toate studiile posibile in domeniu.
      Apoi ar mai fi discriminarea sistemica raciala in unele State catre minoritatile de culoare sau etnice, similarul in Romania ar fi supracriminalizarea tiganilor, e un ciclu al saraciei si violentiei care nu poate fi spart decat prin insertie sociala, justitie sociala si educatie.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Gun_violence_in_the_United_States
      Dar cand ai de a face cu puritanisti conservatori marcatori, ce nu stiu ce e aia public security , policing asta se intampla de la vizionatul celor mai multe filme.
      Politia Romana din exterior pare destul de eficace datorita unui control social strict, exista o traditie . Riscul a fost intotdeauna de a politiza deciziile si decidentii- a pastra o anumite neutralitate in abordare mai ales a fenomenelor politice.
      Doru Marcatoru vorbeste enormitati -impuscat pe loc- si s-au mai gasit 7 sa-l aplaude.
      Ceea ce denota ca e nevoie de enorm de multa educatie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.