Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric este neconstituţională, a decis Curtea Constituţională, care a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Guvern în toamnă.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a spus că legea este neconstituţională cel puţin din două mari motive: ”Primul este încălcarea gravă a principiului bicameralismului, în sensul că de la propunerea legislativă care a început la Senat şi până la actul adoptat de Camera decizională există o diferenţă substanţială. Senatul a adoptat legea în formula pe care au redactat-o iniţiatorii, iar la Camera Deputaţilor au fost modifcate practic aproape toate articolele”, a spus Dorneanu, care a precizat că soluţia pe care a adoptat-o Camera Deputaţilor, de reconversie la data încheierii contractului, ”este greşită şi nu corespunde niciunor directive europene”: ”Aici, instanţele urmează să aplice şi principiul impreviziunii pe care l-am dezvoltat la celelalte decizii. Conversia se face la data conversiei, nu la data încheierii contractelor de credit. Se aplică legislaţia veche. Se aplică legislaţia în vigoare, în afara acesteia care a modificat ordonanţa”.
În 18 octombrie 2016, legea privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei a primit în unanimitate votul final din partea deputaţilor, după ce atât pragul de 250.000 de franci, cât şi gradul de îndatorare de 50% au fost eliminate. Deputaţii au eliminat data de referinţă de 15 ianuarie 2015 şi au decis că „la cererea consumatorilor băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi”.
Sesizarea a fost trimisă de Guvern la CCR pe 24 octombrie. Executivul a apreciat că legea operează retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului în condiţiile în care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de îndatorare şi un plafon.
Guvernul a considerat că aplicarea legii şi la creditele în derulare contravine principiului neretroactivităţii şi previzibilităţii legii, consacrate de Constituţie. Pe de altă parte, spune că aceste principii pot fi încălcate, dacă există un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputaţilor anterior adoptării proiectului.
bravo. o decizie care imi aduce cca 2500 de lei astazi. foarte bine
Aaici nu opereaza legea raspunderii parlamentare ? Ei nu au gresit ?
Asa ca avem rezerve cu privire la legea raspunderii magistratilor, cand vor trebui sa aplice astfel de legi.
care sint alea dl Gavris ??? ca nu mai sint . sau daca stiti dvs spuneti care .eu nu stiu .
Si nu vb aici numai de Banci …..sunt multinationalele …care fac profit aici si platesc acasa la ei impozit ….tot ca sa nu dea nimic la prostii si salahorii de Romani ….chiar daca impozitul e mai mare in unele cazuri la ei decit in RO !!
Asa ca era buna legea aia ….unde ai activitatea acolo platesti si toate taxele si impozitele catre statul respectiv !!