Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, a declarat, la Bistriţa, că Legea dialogului social va fi modificată, la fel şi Hotărârea Guvernului 1260 privind sectoarele de activitate întrucât e nevoie de o definire mai clară a domeniilor de activitate pe sectoare în funcţie de codurile CAEN şi numărul de angajaţi declaraţi la INS. În prezent, definirea e foarte vagă, iar multe dintre sectoarele de activitate nu pot avea reprezentativitate.
„Ne dorim ca de ambele părţi ale mesei să avem parteneri de discuţie. Vrem prin HG 1260 să definim aceste sectoare de activitate, urmând ca, prin Legea 62, să îndreptăm acele aspecte care au creat probleme din 2011 şi până acum şi să readucem dialogul social într-o formă de parteneriat între cele două părţi, dar neexcluzând statul în acest dialog tripartit prin comisiile de dialog social. Era foarte greu pentru patronate şi sindicate să devină reprezentativi într-un sector cu foarte mulţi angajaţi şi cu multe domenii de activitate, mai ales cele care nu aveau legătură unele cu altele. Încercăm să creăm cadrul ca acest dialog bipartit să aibă loc. Aş mai vrea ca, în contractul colectiv de muncă, să vorbim mai mult despre drepturile salariaţilor, despre condiţiile de muncă, despre eficienţă. Noi ne dorim în această lege a dialogului social să creăm cadrul ca aceste negocieri să aibă loc. În momentul de faţă, negocierea colectivă funcţionează doar la nivel de unitate. La nivel naţional avem o consultare şi un dialog foarte strâns cu partenerii sociali, avem Consiliul Economic şi Social, consiliul tripartit. Ce a rămas şi trebuie să facem să funcţioneze este dialogul la nivel de sector. În afară de asta, legea are foarte multe probleme tehnice care vor fi corectate şi tot ce vom avea în viitoarea lege a dialogului social va fi în conformitate cu directivele Comisiei Europene”, a spus ministrul Gabriel Petrea la o întâlnire cu membrii Comisiei de Dialog Social de la Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud.
Potrivit ministrului, până săptămâna viitoare va exista un draft al acestor modificări care să fie aduse legii. Tot acum rolul comisiilor judeţene de dialog social va fi întărit. Vor fi mai active şi vor dezbate idei şi probleme, nu se vor mai citi rapoarte aşa cum se întâmplă acum.
„Dialogul cu partenerii sociali trebuie să existe la toate nivelurile, nu doar al ministerelor. Pe ultima analiză publică, toate proiectele care au fost date fără consultare publică au fost modificate după aceea. Rezultă că dialogul social e benefic şi trebuie să funcţioneze”, a spus ministrul.
Printre altele anulati art.138 din Legea 62/2011.