Actualitate

Legea privind pensiile speciale ale aleşilor locali, neconstituțională

Curtea Constituţională a decis că legea prin care sunt introduse pensii pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene este neconstituţională, admiţând astfel sesizarea înaintată de Guvern. Legea pensiilor pentru aleşii locali va intra din nou în dezbaterea Parlamentului, pentru a pune de acord decizia magistraţilor de la CCR cu actul normativ.

Curtea a reţinut că legea contravine art.1 alin.(5) din Constituţie, întrucât normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condiţiile de claritate şi previzibilitate cu privire la „indemnizaţia pentru limită de vârstă”, sub aspectul naturii juridice a acestei instituţii, al sferei beneficiarilor săi şi al modului de acordare a dreptului. De asemenea, Curtea a constatat că legea a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale cuprinse în art. 16 referitoare la egalitatea în drepturi a cetăţenilor, precum şi a celor ale art.138 alin.(5) care consacră interdicţia aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanţare.

Înainte de ședință, președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat: ”Problema este că dacă legea aceasta intră în vigoare beneficiază de pensie şi foştii prim-secretari de partid pentru că ei aveau şi calitatea de preşedinte de consiliu judeţean. Secretarii de municipiu erau şi primarii acelor municipii”.

El a mai spus că a aşteptat ca legea pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie trimisă la curte pentru verificare şi, deşi toţi parlamentarii s-au lăudat la televizor că vor face sesizare, până la urmă n-au făcut. Preşedintele CCR a mai fost întrebat dacă el va depune cerere pentru a primi pensia specială de parlamentar, calitate avută anterior numirii la curte. „Nu vă spun astăzi, încă nu vă spun, dar nu cred că aş rezista tentaţiei. O să am şi pensie de la curte, dar sigur, nu-i nimeni aşa bogat în România, mă refer la oameni care trăiesc din leafă, ca să-şi permită să renunţe la nişte bani”, a spus Zegrean.

În ceea ce privește posibilitatea organizaării alegerilor locale în două tururi, Zegrean a menționat: ”Este o opţiune politică. Constituţia nu spune că trebuie într-un tur sau două. Constituţia spune că alegerile trebuie să fie libere şi corecte. Cine poate stabili dacă cu şase luni e democratic şi cu cinci luni înainte nu e democratic? Comisia de la Veneţia a zis şi noi am preluat în decizii. Am dat o decizie cu nişte ani în urmă, în care am spus ce înseamnă afectare, ce înseamnă că poate afecta drepturile”.

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională a României în legătură cu unele aspecte ale Legii privind pensiile speciale: ”În cursul zilei de sâmbătă, 26 decembrie 2015, Guvernul României a formulat, printr-o sesizare adresată Curţii Constituţionale a României, obiecțiuni privind unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene (Legea de modificare și completare a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali). Sesizarea are în vedere încălcarea mai multor articole din Constituție, referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiți aleși locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale și neasigurararea finanțării pentru indemnizațiile nou create. În forma adoptată, există cel putin 16.300 de potenţiali beneficiari ai legii. Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei. În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, şi tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca și impactul asupra bugetului de stat”, a motivată Guvernul.

Potrivit Legii privind statutul aleşilor locali, adoptate de Senat, ca for decizional, în ultima şedinţă de plen a sesiunii parlamentare, primarii, viceprimarii, preşedinţii de Consilii judeţe şi vicepreşedinţii acestora care îndeplinesc condiţiile vârstei de pensionare vor putea primi, la încetarea mandatului, o „indemnizaţie pentru limită de vârstă” (pensie specială), în acelaşi regim cu senatorii şi deputaţii. Condiţiile de acordare sunt ca aleşii locali să nu fie realeşi pentru un nou mandat şi ca aceştia să nu fi fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie precum luarea sau darea de mită şi traficul de influenţă. De subliniat că aceste dispoziţii se aplică doar în cazul în care condamnarea survine ca urmare a săvârşirii infracţiunii în calitatea oficială de ales local. Mai mult, nu sunt incluse infracţiunile de serviciu, precum delapidarea, abuzul în serviciu sau deturnarea de fonduri.

Pentru ca un ales local să beneficieze de această pensie specială, este nevoie să aibă cel puţin un mandat complet. Pensia se calculează în funcţie de un indice de 0,55% din indemnizaţia brută aflată în plată în momentul solicitării acestui drept, înmulţit cu numărul de luni de mandat, însă în limita a trei mandate. Această pensie poate fi cumulată cu orice tip de pensie din sistemul public, venind astfel în completarea altor venituri, însă nu poate fi cumulată cu o altă pensie specială, cum ar fi cea de parlamentar. Dacă se află într-o astfel de situaţie, aleşii locali vor trebui să opteze pentru ce pensie specială doresc să aibă în plată.

Anul trecut, plenul reunit al Camerei şi Senatului a aprobat proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari. Proiectul prevede că parlamentarii vor beneficia de pensii speciale, care ar putea ajunge la 1.500 de lei pentru un ales cu un mandat, la 3.000 de lei pentru un ales cu două mandate și 4.600 de lei pentru un ales cu trei mandate. Deputaţii şi senatorii vor avea dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar. Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

6 comentarii

  • In ultimul timp exista o inflatie de oameni „speciali” care se considera de neanlocuit si care isi revendica remuneratii speciale sau pensii speciale, fara sa aiba pentru aceasta nici un argument sau acoperire in fapte. Citându-l pe Charles de Gaulle: „Cimitirele sunt pline de oameni indispensabili”.

  • Refuzul premierului Dacian Cioloş la solicitarea PNL de a modifica Legea alegerilor locale printr-o ordonanţă de urgenţă şi sesizarea Curţii Constituţionala a României cu privire la neconstituţionalitatea Legii privind pensiile speciale ale aleşilor locali sunt două acţiuni administrative corecte ale Guvernului tehnocratic, care dovedesc că încep schimbări majore în viaţa ţării. Partidele politice actuale nu ar trebui să se teamă sau să se opună, ci ar face bine să lucreze numai şi numai pentru binele public!

    • da?
      si de ce cea a parlamentarilor este constitutionala si a fost semnata de presedinte CU OCHII INCHISI SI desigur cu gura ….muta?
      de ce pentru unii muma si pentru altii ciuma?
      eu de ce nu sunt special pentru ca le platesc pensiile?

    • Preşedintele Klaus Iohannis a întors la reexaminare Legea privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care „se instituie o indemnizaţie la momentul împlinirii vârstei standard de pensionare, atât deputaţilor şi senatorilor aflaţi în exercitarea mandatului, cât şi celor care au avut calitatea de parlamentar anterior instituirii acestui drept“. „Necesitatea reexaminării este motivată, pe de o parte, de caracterul excesiv şi arbitrar al noii indemnizaţii de care ar urma să beneficieze deputaţii şi senatorii, iar pe de altă parte, de faptul că acest drept ar urma să se acorde tuturor parlamentarilor care au săvârşit fapte de corupţie potrivit vechiului Cod penal, precum şi celor al căror mandat a încetat pentru incompatibilitate“, se arată în motivarea preşedintelui. Acesta nu este singurul motiv pentru care Iohannis a refuzat să promulge legea.

    • dar a promulgat-o!

      (ca bancul ala cu gaina care fuge de cocos si spune …..mai fac o tura sa nu creada ca’scwrva)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.