Actualitate

Legea privind transparența veniturilor salariale, respectată în județ ”pe ascuns”

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bistrița-Năsăud nu a dat nicio amendă instituțiilor publice din județ pentru nerespectarea legii care le obligă să facă publice veniturile salariale, a declarat inspectorul șef Otilia Berbecar, care a recunoscut însă că, pe unele site-uri, aceste informații sunt greu de găsit.

Întrebată dacă se respectă în județ Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, ea a răspuns: ”Legea se respectă. Instituțiile publice au într-adevăr obligația ca, până la sfârșitul lunii mai, respectiv sfârșitul lunii septembrie, să publice pe site-uri nivelurile de salarii din instituție. Anul trecut am făcut am făcut mai puține controale, deși avem posibilitatea de la sediu să accesăm site-urile instituțiilor. Din ce am verificat, prin sondaj, majoritatea respectă, dar multe instituții își pun pe site-uri cumva ascuns și nu toată lumea reușește să deschidă site-ul ca să ajungă la nivelul de salarizare. Într-adevăr, am văzut unele instituții cu care am luat legătura și le-am avertizat că nu au actualizat informațiile, dar au revenit și au actualizat informațiile. Probabil că vor fi 2-3 pe care le-am sărit sau nu le-am verificat, dar chiar am avut campanie și în ce privește primăriile unde am verificat dacă au pus salariile pe site-uri”.

Potrivit Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, la art. 33, există obligația transparenţei veniturilor salariale:

(1) Toate autorităţile şi instituţiile publice enumerate la art. 2 alin. (1) şi (3) vor publica la sediul propriu şi pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie şi 30 septembrie ale fiecărui an, şi vor menţine publicată o listă a tuturor funcţiilor din autorităţile sau instituţiile publice respective ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice, cuprinzând următoarele:

a) salariul de bază, solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, indemnizaţia de încadrare sau indemnizaţia lunară, după caz;
b) tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor şi premiilor eligibile pentru fiecare funcţie, precum şi baza legală a acordării acestora;
c) valoarea anuală a voucherelor de vacanţă care urmează să fie acordate pentru o perioadă lucrată de un an, precum şi baza legală a acordării acestora;
d) valoarea anuală a indemnizaţiei de hrană care urmează să fie acordată pentru o perioadă lucrată de un an, precum şi baza legală a acordării acesteia;
e) orice alte drepturi în bani şi/sau în natură, dacă este cazul, precum şi baza legală a acordării acestora;
f) orice informaţii cu privire la posibile limitări ale venitului salarial, precum şi baza legală a acestora.

Verificarea respectării acestei obligaţii intră în competenţa Inspecţiei Muncii, iar nerespectarea prevederilor legale atrage răspunderea contravenţională a conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în cauză şi se sancţionează cu amendă între 5.000 lei şi 10.000 lei.

Chiar și pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistrița-Năsăud, aceste informații sunt bine ascunse în secțiunea ”Solicitări informații publice”.

Etichete

4 comentarii

  • Asta inseamna ca in Romania nu a disparut bunul simt…Adica la unii bugetari le este jenă pur si simplu ca iau bani si nu prea se omoară cu munca.Asta e motivul real pentru care nu fac publice salariile si sporurile.No, acuma daca tot i-a prins doamna in offside ,ar mai trebui in spor care sa compenseze si jena asta.

  • Am rămas cu gura căscată pare a zice doamna din foto când a aflat aceste lucruri.
    Oare cine trebuia să le combată ?
    Dar n-au dat nicio amendă, să nu supere pe cineva.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.