Actualitate

Stare de alertă maximă! ”Perioada de informare și mustrare” a trecut, de acum se dau amenzi

ACTUALIZARE Luni 18 mai a intrat în vigoare Legea privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, aplicabile în timpul stării de alertă instituită în 15 mai pentru 30 de zile. Legea adoptată de Guvern în 11 mai a fost aprobată în 13 mai în Parlament și promulgată de președinte în 15 mai.

Guvernul a adoptat astăzi o hotărâre privind ”stare de alertă maximă”, care cuprinde tot ceea ce prevede legea și planul de măsuri. Odată adoptată, HG va fi transmisă Parlamentului pentru a încuviinţa toate măsurile care se dispun.

Premierul Ludovic Orban a anunțat la începutul şedinţei de Guvern că, prin adoptarea Hotărârii de Guvern instituită deja prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, se continuă starea de alertă, trecându-se la starea de alertă maximă: ”Odată cu adoptarea Hotărârii de Guvern, continuăm practic starea de la alertă instituită prin hotărârea CNSU, dar trecem de la stare de alertă la stare de alertă maximă, pentru că legea ne oferă toate pârghiile şi instrumentele pentru a asigura respectarea regulilor, pentru a proteja sănătatea şi viaţa oamenilor. Pentru a putea adopta noi măsuri de relaxare de la 1 iunie, trebuie ca în perioada aceasta măsurile pe care le-am adoptat să nu genereze o creştere semnificativă a numărului de persoane infectate. Altfel, nu numai că nu putem lua alte măsuri de relaxare în continuare, ci să revenim asupra unor măsuri de relaxare”.

El a precizat: ”Am convocat toate instituțiile statului pentru drept de control pentru a pune la punct un plan privind starea de alertă. Amenzile reprezintă un instrument prin care cei care nu respectă legea pot fi determinaţi la o conduită corectă. Orice comportament care nu este corect şi care poate duce la infectarea concetăţenilor noştri trebuie sancţionat. Aşa este normal şi aşa este firesc. Suntem democraţie, dar nu suntem anarhie. Am rămas siderat când am văzut oameni care ne acuzau că am dat amenzi, pentru ca acum să vedem oameni care ne acuză că nu dăm amenzi. Adică ai bască, nu ai bască”, a afirmat premierul.

Ludovic Orban a cerut Ministerului de Interne să se implice cu toate forțele prin Poliție, Jandarmerie, Poliție Locală pentru a le aplica sancțiuni celor care nu respectă restricțiile impuse prin starea de alertă. ”98% dintre cetățeni respectă regulile, sunt responsabili. Trebuie să îi ferim de unii care se pare că nu înțeleg și se manifestă de multe ori agresiv”.

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/2732094763586663

Premierul a spus că de acum toate instituţiile de control vor fi pe teren şi vor impune aplicarea legii: ”Este foarte complicat ca în spații publice, pe stradă, în parcuri să stea echipele de ordine și să verifice pe fiecare în parte în ce măsură respectă distanțarea fizică. Acest lucru depinde de fiecare cetățean în parte, este responsabilitatea fiecăruia. A fost o perioadă în care am spus că oamenii trebuie informați privitor la noile măsuri pe care le-am luat, la regulile care există în mijloacele de transport în comun. Această perioadă de informare, de mustrare a trecut. Începând de marți, după declararea stării de alertă, toate instituțiile implicate în asigurarea respectării de către instituții, companii, operatori de transport, cetățeni, a regulilor instituite vor fi pe teren. Începând de luni, dacă vreți, da, se aplică. Vom apela la toate pârghiile pentru a ne asigura că instituţiile publice, cetăţenii respectă regulile. Odată cu instituirea stării de alertă în baza legii, practic avem toate instrumentele legale pentru a ne asigura de respectarea legii. În art. 8 din lege există posibilitatea menţinerii teraselor închise şi le vom ţine închise”.

Nepurtarea măştii de protecție spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise poate fi sancţionată cu amenzi între 500 şi 2.500 de lei.

Tot cu amendă între 500 și 2.500 de lei se sancționează și lipsa declarației pe propria răspundere la ieșirile, cu motive întemeiate, din localitate/zona metropolitană. Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș.

Declarația necesară pentru justificarea deplasării între localități poate fi scrisă și de mână, cu respectarea elementelor din formularul tip. În cazul în care o nouă deplasare respectă același traseu menționat în declarație, atunci aceasta poate fi refolosită și în alte zile, tăind cu o linie data precizată inițial și completând noua dată aferentă zilei în care are loc deplasarea.

Amenda pentru participarea la orice tip de întruniri în spații deschise ori la întruniri culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment în spații închise este de la 500 lei la 2.500 lei.

Aici declarația pe propria răspundere.

Aici legea stării de alertă.

VEZI ȘI:

6 comentarii

  • Care perioadă de informare?
    Perioada de incompetenta probabil.
    Perioada în care nu au fost in stare sa depună o lege in Parlament la timp, astfel încât sa nu avem 3 zile de vid legislativ .
    PNL ne uimește in fiecare zi cu prostiile pe care le face!
    Înțelegem acum care era graba cu anticipatele : sa nu se prindă lumea cât de nepregătiți sunt unii dintre ei si cât de hoți altii dintre ei…

  • Ştim că este greu pentru mulţi dintre noi să revenim la o viaţă normală, onestă şi civilizată. Acceptăm mai greu noul şi schimbarea. Însă, ACUM, cuvântul de ordine al zilei este “RESPONSABILITATE”! Puţini dintre noi îi înţeleg sensul şi mai ales cum să îl transpună practic în viaţa cotidiană în diferite momente.
    Bistriţenii au uitat deja de unele restricţii şi reguli de igiena publică şi revin la unele obiceiuri proaste. Pe străzi sau în parcul redeschis au apărut pe jos din nou ambalajele de produse comerciale la care s-au adăugat mănuşi şi măşti folosite. În unele împrejurări nu se respectă distanţa fizică (termen mai adecvat decât distanţa socială) de 1,5 – 2 m. Cerşetorii stradali au revenit parcă mai agresivi, iar inşi suspecţi noi, în formulă de clan familial, adulmecă prada de la cei slabi sau neatenţi. În magazinele Second hand încălţămintea are noroi încă din ţară de unde a fost adusă. În acest sens, în opinia mea, cei în drept cu igiena colectivă a municipiului, trebuie să acţioneze prompt, sever şi… responsabil.
    PS. Un aforism adecvat: “Libertatea nu înseamnă lene şi nepăsare. Libertatea este responsabilitate. Dacă tu nu-ţi asumi responsabilitatea, o face altcineva pentru tine. Aşa devii sclav. – OSHO
    Dar să ne şi înveselim. Un banc semnalat de Cristian PREDA:” Suntem în 2035. Un ins merge la un interviu pentru job. Un tânăr specialist în resurse umane priveşte dosarul şi-l întreabă: „din CV-ul dumneavoastră lipseşte anul 2020. Ce aţi făcut în acel an?”. Candidatul răspunde: „m-am spălat pe mâini!…”.
    Un dialog fiu-mamă: >>Îngerașul pe care ajungeai să-l pupi doar în somn, în izolare se dovedește un pisălog: „Mămico, ce e aia Grupul de Comunicare Strategică?” – „Termină cu prostiile, puișor! Nimeni nu știe ce este Grupul de Comunicare Strategică.” >> (Adrian PATRUȘCĂ)
    Avertizări serioase. Virgil MUŞTĂ, medic la Spitalul de Boli Infecţioase” Victor Babeş” din Timişoara, cel care a reuşit să vindece peste 400 de pacienţi infectaţi cu coronavirus, a tras un semnal de alarmă pentru noua etapa de criză: “ „Odată cu măsurile de relaxare trebuie să nu uităm că totuși suntem într-o pandemie, și suntem încă într-o fază de platou, care poate fi în continuare în scădere, dacă respectăm cu strictețe regulile, sau poate să crească. Consider că în acest moment soluția este individuală…”; “Marea responsabilizare şi nu marea relaxare! Poate că unora li se pare că insist prea mult pe această idee de a continua să rămânem şi după 15 mai foarte atenţi şi să păstrăm la nivel personal şi familial majoritatea măsurilor de prevenţie şi precauţie cu care deja ne-am obişnuit.”
    La întrebarea “Este criza aceasta în măsură să modifice structural relaţiile interumane?” scriitorul şi jurnalistul Radu PARASCHIVESCU (Ultima lui carte: Recviem vesel pentru tata. – Bucureşti: Humanitas, 2020) răspunde astfel: “Mă feresc să spun că o să arătăm mai bine după criza asta, dar probabil nici mai rău. Cred că vom rămâne cam tot pe acolo, poate că o să obţinem nişte reglaje de comportament, şi anume să nu mai stăm în ceafa celui din faţa noastră dacă stăm la rând, să nu mai dăm buzna, să devenim ceva mai precauţi în gesticulaţia noastră de zi cu zi. Dar caracterial şi structural cred că vom fi tot aceiaşi. A trecut o revoluţie peste noi şi nu mi s-a părut că am devenit dintr-o dată albatroşi, suntem tot acolo.”
    O săptămână excelentă tuturor! Fiţi responsabili!

  • Măsurile preventive luate până acum de către guvern au fost foarte eficiente. Așa cum nu avem vaccin pentru virusul HIV de vreo 40 de ani, nu vom avea poate nici pentru Coronavirus. Neexistând nici medicamente care să distrugă virusul, va trebui să ne obișnuim să trăim cu respectarea regulilor de igienă, izolare, distanțare sau carantinare, după caz. Sănătate multă tuturor, Doamne ajută!

    • Omule, traiesti intr-o lume paralela si ai nevoie evidenta de ajutor!
      Trepadus, ia de aici, poate te trezesti la realitate macar pentru cateva minute:
      „Ceea ce face PNL, numind un patron al unei firme de pompe funebre la conducerea spitalului județean Neamț, este cea mai mare rușine și mizerie pe care au făcut-o liberalii de când sunt la guvernare. O rușine și o mizerie care arată că n-au învățat nimic și nu vor să schimbe nimic.
      Nici nu zic de firma aia, dar care e competența acestui om să conducă ditamai spitalul, acum, in plină epidemie??? Nu are nici o legătură cu sectorul medical.
      La 1 mai, cei de la PNL la spitalul din Câmpeni au pus un patron de restaurant.
      La 10 aprilie, la SJU Maramureș, după ce au dat-o afară pe Sorina Pintea, au adus un nene din Sighet, fără CV, consilier local PNL. Omul mai fusese manager la spitalul din Sighet, dar tot așa, pe decizie politică.
      Nu se poate să-ți bați joc în acest fel de sistemul medical de stat, în plină criză. Nu se poate. Nu se poate să-l ții pe Tătaru în vitrină și, pe la spate, să faci exact ca PSD-ul, cu numiri politice. Nu se poate ca după nenorocirea de la Suceava, patronată de Flutur, să o iei de la capăt, la nici două luni.
      PS: În Vrancea, la SJU, PNL l-a schimbat pe hoțul de conserve a lui Oprișan cu o doamna medic stomatolog dintr-o comună, doamnă despre care presa locală scrie că e verișoara prefectului (și văd că omul nu neagă…).”

  • Mishu Pishu – a fi manager performant la un spital nu presupune în mod necesar a avea studii medicale. Manageriatul e una, practicarea medicinei alta. Ori vrei să te opereze ”directorul” – managerul ? Judecata dovedește lipsă de logică, patimă și rea voință. Dar ne băgăm în seamă și noi, așa ca să ne aflăm în treabă, dacă tot n-avem de lucru.

  • Corneluș, ni mă ce te-ai ambalat, ești vreun micuț pnlist? Ești vreunul care așteaptă un post călduț pus la dispoziție de PNL sau îl ai deja, iar pentru asta trebuie să latri cu talent? Fă-o, exact așa fac și cei ce proslăvesc ciuma roșie. Nicio diferență între ei și voi, doar voi vă credeți mai „dăștepți” decât ei. Stați liniștiți, sunteți exact la fel. Hai, latră cu talent. Dați-vă la gioale voi și ciumalăii, rupeți-vă fâșurile!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.