Consilierul municipal PER Bogdan Iclenzan, care a participat la București la protestul împotriva aplicării Legii Vânătorii, a declarat că aceasta nu corespunde Constituției României în ceea ce privește dreptul de proprietate.
Vasile Iclenzan, preşedinte Carpatin Club România (Clubul crescătorilor de câini de rasă Ciobănesc Românesc Carpatin), a declarat că ”este o aberație” condiționarea numărului de câini la o stână, în condițiile în care 10% din potențialul de urși al Europei se află în România: Este o lege aberantă, care distruge practic și rasa Ciobănesc Românesc Carpatin, dar și o sursă de trai pentru mulți români. Nu putem accepta distrugerea unor branduri naționale. Este un lucru anormal să nu poți face pășunat pe terenurile tale”.
Ionaş Banc, vicepreşedinte Chinotehnic Carpatin Club România şi crescător de oi din rasa Ţurcană Băla de Bistriţa, a menționat că legea i-a afectat foaret tare pe crescătorii de oi: ”Nu-ți convine ca pe terenul tău să ții animalele pe stabulație ca să vină vânatul, plus că nu poți păzi o turmă cu doi câini. La o turmă de cel puțin 300 de oi trebuie să fie măcar șase câini. Și așa urșii și lupii en dau de lucru, pluc că mistreții fac multe stricăciuni”.
Printre altele, legea limitează numărul câinilor ciobăneşti la stâne şi interzice păşunatul turmelor între 6 decembrie – 24 aprilie pe terenurile (păşuni) proprietate privată, dar care fac parte dintr-un fond cinegetic.
Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, să suspende până la 25 aprilie 2016 aplicarea articolelor din Legea Vânătorii referitoare la numărul de câini la stână și la pășunat, urmând ca, între timp, să fie găsită o soluţie de modificare a legii care a stârnit protestele ciobanilor.
Peste 2.500 de crescători de oi au protestat marţi la Palatul Parlamentului, pe parcursul manifestaţiei înregistrându-se incidente după ce o parte din aceştia au forţat poarta şi au reuşit să intre în curte.
Legea interzicea înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic şi limita numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deţine.
ecologistii lui peste:
http://www.sor.ro/ro/noutati/Cainii-de-la-stane-un-pericol-pentru-biodiversitate.html
Bine ca n-ati cerut si subventie pe caini. Aveti niste poze mai jos cum fuge cainele cu ursul in gura:
https://peterlengyel.wordpress.com/2015/12/16/oierii-cainii-salbaticiunile-sfartecate-vanatorii/
„numărul mare de câini ciobănești din zona de deal și de munte a avut efecte în privința reducerii atractivității turistice a acestor zone. Cei care au fost atacați de asemenea haite de câini în timpul unor drumeții, excursii șamd… pot să înțeleagă exact la ce mă refer. Totodată, cei care ridică în slăvi minunata viață de oier/ cioban, cu moralitate și înțelepciune ca notă dominantă… au în creier mai ales povești idilice fără să aibă experiența concretă a unor stâne real-life.”
Asteptam cu interes o pozitie si privind castrarea cainilor din rasa comuna conform legii si ciparea cainilor pentru asigurarea trasabilitatii si responsabilitatii proprietarului atunci cand caiini ataca persoane.
D-le George ; daca noi suntem a lui peste dumneata cu siguranta esti o pitula. Habar nu ai ce vorbesti acolo. Acesti crescatori de caini Romanesti sunt oameni cu un statut special, care au reusit sa omologheze o rasa de mare mandrie NATIONALA. Eram foarte aproape sa pierdem in fata UNGARIEI si acest bun national dupa modelul PALINKA. Dumneata te referi la turism montan, pus in pericol de cainii de la stana. Turismul montan nu se face dupa ureche, ci pe trasee marcate si bine stiute. Nu te aventurezi ca salbaticii pe unde te taie capul ca sa mai dai de lucru si la SALVAMONT si la JANDARMII MONTANI. Nu esti satul de stirile in care inconstienti ca matale sunt descoperiti cu greu de oamenii muntelui. De regula ciobanii de la stani isi strunesc bine cainii, si nu-i amuta pe turisti. Fi mai modest si revino cu picioarele pe pamant !
„Fi mai modest si revino cu picioarele pe pamant !” 🙂 Te pomenesti modestul lui peste ca ai mai multa pricepere. argumente si documente decat semnatarii articolelor de mai sus, doctori in stiinte biologice.
Imi pare rau dar sunteti intr-o mare confuzie: este vorba aici despre prevederii LEGII VANATORII nu despre Legea Mediului. Am si eu anumite retineri referitoare la pozitia unor ecologisti referitoare la numarul cainilor de la stane dar nici eu nu sunt de acord sa impuscam cainiii ca sa nu deranjeze ursii, caprioarele si iepurii care urmeaza sa-i impuste vanatorii. Sunt perfect de acord ca trebuie sa existe prevederi legale care sa limiteze numarul de caini de la stana si chiar numarul de oi sau perioada in care se poate pasuna in pasunile alpine, pentru protectia florei si faunei. In primul rand trebuia urmarita aplicarea Legii 407/2006 care putea fi imbunatatita cu norme si conditii specifice. Nu mai departe de obligatia de a pune jujau la gatul cainilor de la stana care asigura o suficienta protectie a animalelor salbatice fiind evident ca nu le mai puteau alerga cainii.
Asa si, in ce confuzie as fi? Cine a vorbit de legea mediului? Cine a vorbit de impuscat caini? Adica va pare rau ca as fi intr-o confuzie pe care nu o indicati ca sa sustineti exact ceea ce sugeram si eu, si, in calitate de ecologist, sa exprimati o pozitie contrara celei sustinute de ecologisti. Deci, haideti sa haidem!
Incearca sa te calmezi, sa nu mai fii confuz, sa judeci subiectul, nu persoanele, si sa nu maifaci spume la gura !
E uşor a scrie „vorbe”
Când nimic nu ai a spune,
Înşirând cuvinte goale
Ce din coadă au să sune.