Comunicate

Legenda Mâinii Mortului în poker: O poveste veche de aproape 150 de ani

Pokerul a oferit în istorie numeroase momente care au fost transmise din generație în generație. Unul dintre ele vizează Mâna Mortului (Dead Man’s Hand), ce are legătură cu un episod petrecut în urmă cu aproape 150 de ani.

Această mână, alcătuită dintr-o pereche de ași și una de optari (AA și 88), este cea pe care o avea ”Wild Bill” Hickok, un om al legii din Vestul Sălbatic, în momentul în care a fost împușcat mortal la masa de poker. De atunci, combinația dintre AA și 88 a rămas în istorie ca fiind ”Mâna Mortului”. Legenda are legătură cu vremurile de început ale pokerului, când acest joc era practicat de toate categoriile sociale în diverse locuri, inclusiv în saloane, așa cum se întâmplă în povestea pe care o vei descoperi în acest articol.

Protagonistul nostru este „Wild Bill” Hickok, un pistolar născut în Illinois, în 1837. El era un mare împătimit al jocului de poker, iar atestările istorice arată că se pricepea destul de bine. Pe 2 august 1876, Hickok juca Five Card Stud poker (varianta cu 5 cărți a jocului de poker) la Nuttal and Mann’s Saloon.

Pentru că era o zi aglomerată, el s-a așezat pe un scaun aflat cu spatele la intrare, ceea ce în acea perioadă era o greșeală. În mod normal, Hickok nu s-ar fi așezat aici, dar aglomerația și dorința de a juca l-au determinat să stea cu spatele către intrare. Ghinionul său a fost că în acel moment în salon și-a făcut apariția un alt jucător pe numele Jack McCall.

Acesta a intrat hotărât să-l împuște pe Bill și asta a și făcut. A scos pistolul din toc și l-a împușcat pe Hickok în ceafă, provocându-i moartea la vârsta de 39 de ani. În acel moment, în mâinile lui Hickok se aflau doi ași negri și doi optari de aceeași culoare. O mână excelentă, cu care avea șanse bune să câștige. De atunci, această mână a fost denumită Dead Man’s Hand (Mâna Mortului).

Hickok evita să stea cu spatele către ușă

Hickok era un om trecut prin viață și primise multe amenințări din partea celor certați cu legea. Din acest motiv, își lua adesea măsuri de precauție, iar una dintre ele era să stea tot timpul cu spatele către zid. Acea zi din august i-a fost nefastă, iar excepția pe care a făcut-o s-a dovedit a fi fatală. Sincronizarea nu a fost deloc bună pentru el, iar McCall a profitat și l-a împușcat mortal.

Cât privește motivul crimei, acesta nu este cunoscut sută la sută. Există diverse teorii, iar cea mai răspândită este aceea că Hickok îi interzisese lui McCall să mai joace poker până în momentul în care nu-și plătea datoriile pe care le avea față de el. Iritat de acest lucru, McCall a căutat răzbunare. O altă teorie sugerează că Hickok îl împușcase în trecut pe fratele lui McCall, iar acesta a dorit să se răzbune.

Ce s-a întâmplat ulterior cu McCall?

Curios, dar un juriu alcătuit din mineri l-a achitat pe McCall, însă decizia a fost întoarsă de guvernul federal. Astfel, McCall a fost spânzurat pe 1 martie 1877, ceea ce era cea mai dură pedeapsă posibilă din acea perioadă.

”Mâna Mortului” a intrat în folclorul popular

Sunt mulți jucători de pe platformele de poker și dintre cei care participă la turnee sau partide live care își amintesc cu siguranță de această legendă în momentul în care au combinația AA-88. Însă ”Mâna Mortului” a depășit sfera pokerului și se poate spune că a intrat în folclorul popular. La termenul ”Dead Man’s Hand” se face adesea referire. Inclusiv trupa Motörhead a lansat o melodie pe această temă în 1997, aflată pe albumul ”Protect the Innocent”.

În ce-l privește pe Hickok, putem spune că și el este un personaj faimos. Nu doar pentru modul în care a murit, ci pentru întreaga activitate. În anii ’50 s-a făcut inclusiv un serial TV care a avut șapte sezoane, cu numele „The Adventures of Wild Bill Hickok”. Numele său a apărut și în numeroase filme, iar în pielea sa au intrat actori ca Gary Cooper, Roy Rogers, Robert Culp, Charles Bronson, Jeff Bridges, Sam Elliott și nu numai. În plus, referiri la Hickok s-au făcut și în cunoscutul serial „Deadwood”.

Jocurile de casino cu mize reale se adresează persoanelor care au împlinit 18 ani. Fii responsabil!

Etichete