Recomandări

Verdețuri proaspete la uşă. Cât va costa coşul cu legume şi cine îl va aduce

(FOTO) Florentin Bodiu, legumicultor din Dumitra, este decis să îi ajute pe bistriţeni să mănânce legume proaspete din zona în care trăiesc. Fermierul vrea să-i obișnuiască să comande „coșul cu legume”, livrat săptămânal acasă, gratuit. Ideea nu este nouă, e practicată cu succes în marile oraşe, dar s-ar putea să prindă şi la noi fiindcă multă lume vrea să mănânce sănătos, dar lucrează până târziu şi nu mai are timp să facă piaţa, aşa că e obligată să-şi facă aprovizionarea din hipermarket.

Florentin Bodiu (30 de ani) este fiul cel mai mic al cunoscutului viticultor George Bodiu din Dumitra. A absolvit Liceul Agricol Bistriţa şi imediat după aceea a plecat în Italia, deşi abia împlinise 18 ani. A muncit pe unde a putut şi a strâns bani, iar în 2014 s-a întors acasă la îndemnul tatălui său. Povestea lui aţi putut-o citi AICI. În ultimii ani, şi-a dezvoltat mult ferma, a făcut solarii noi, mărind suprafaţ cultivată chiar şi de trei ori. În afară de legumele tradiţionale, a început să cultive vinete uriaşe, plante aromatice şi chiar lavandă. Îşi vinde marfa în Piaţa Decebal, dar şi la unele restaurante şi la târgul producătorilor locali de lângă Biserica Evanghelică. E mulţumit de recolta din acest an, motiv pentru care e hotărât să se concentreze şi pe partea de marketing. Aşa i-a venit ideea „coşului de legume”.

„Vreau să livrez un coş cu legume proaspete clienţilor. Într-un coş să livrez legume proaspete care să fie suficxiente timp de o săptămână: două kilograme de roşii, două de castraveţi, varză, morcovi, pătrunjel, ce are nevoie. Fie se va putea face o comandă, fie un abonament pe o lună. Voi transporta eu gratuit coşul la domiciliul clientului şi plata se va putea face chiar şi la 30 de zile. Estimez că un astfel de coş cu legume proaspete ar putea costa între 30 şi 50 de lei, dar cantitatea va fi îndestulătoare pentru o săptămână. Cei care sunt interesaţi mă pot găsi în Piaţa Decebal, mă pot contacta telefonic sau pe pagina de Facebook şi îmi pot spune ce doresc. Eu seara le recoltez, iar a doua zi le pot duce ca să fie proaspete. Evident că transportul presupune nişte costuri, dar vreau să fie mulţumit clientul în primul rând, iar în al doilea rând vreau să am o siguranţă. Dacă aş avea 40-50 de abonaţi, aş şti ce să plantez şi cât la anul. Acum plantez haotic, nu ştiu ce fel de legume se vor vinde mai bine. Dacă aş avea clienţi stabili, aş şti ce să plantez primăvara”, a spus Florentin Bodiu.

Fermierul spune că, dacă ar avea 20 de abonaţi măcar, o zi din săptămână şi-ar putea-o aloca transportului gratuit al legumelor la domiciliul clienţilor.

7 comentarii

  • Florentine, foarte bună ideea ,,coșului de legume” ! Te cunosc ca fiind un om vrednic și sunt convins că vei avea parte de mulți cumpărători pentru produsele tale de bună calitate! Mult succes!

  • M-aș bucura să vină cineva cu o variantă de produse nestropite cu fungicide, insecticide sau alte substanțe chimice, astfel încât să putem hrăni copiii mai sensibili.

    Susțin produsele locale dar mai mult susțin și aleg produsele sănătoase.

    Acum o săptămână m-am intoxicat realmente de la un pepene roșu. Nu m-am gândit o clipă că mi s-ar putea întâmpla acest lucru, dar când 3 colegi de lucru au pățit la fel, ne-a fost clar care a fost sursa intoxicației alimentare.

    Pe scurt, produs local nu înseamnă produs sănătos așa cum produs bio/eco sau natural cum zic unii nu înseamnă că sămânța, planta sau fructul nu au fost tratate chimic sau mai rău genetic.

    Aș dori ca Direcția de Sănătate Publică și Direcția Sanitar Veterinară să se implice mai mult și să vină cu o listă de persoane fizice sau juridice care comercializează hrană netratată chimic.

    • nu exista asa ceva! Ar fi zero recolta,daunatorii:Meloindogyne incognita,Diabrotica virginifera virginifera,coropisnita,colorado etc,spuneti-mi cum scapam de ei intr-un mod eco,sa fim seriosi!

    • problema e ca sunt stropite cu „simt de raspundere”.
      daca trebuie sa puna o fiola de insecticid la 100 de l de apa ei pluseaza si o pun la 50 de l ca „sa fie siguri”.
      îi doare-n fund ca tu bolesti o saptamâna dupa aia, ei si-au vândut marfa.

  • Ai dreptate Darwin.Dar totuși in comparație cu ce este la supermarket ce se produce pe plan local este mai bun. Succes cu aceasta inițiativă. Poate va gândiți la un coș si pt persoanele singure nu numai pentru familii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.