Peste o mie de controale și acțiuni pentru depistarea ilegalităților în domeniul silvic au fost făcute anul trecut de polițiști care au confiscat lemne care ar încăpea în 44 de vagoane de tren și au dat amenzi de peste o jumătate de milion de lei.
Conform raportului de activitate al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud pe 2020, a fost confiscată cantitatea de 2245 metri cubi de material lemnos, cu un plus de 1378 metri cubi față de perioada similară a anului 2019. De la începutul anului 2020, au fost făcute 1061 de controale și acțiuni pentru depistarea ilegalităților în domeniul silvic, fiind constatate 52 de infracțiuni și aplicate 328 de contravenții în valoare de 575.520 lei.
De asemenea, polițiștii de la Arme au organizat și desfășurat 61 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor anulând dreptul de port-armă pentru un număr de 44 de persoane. În anul 2020, au fost indisponibilizate 107 arme (35 aflate în circuitul ilegal) dintre care 83 letale (22 ilegale), 290 tone substanțe periculoase, 18 kg mercur, 1,09 kg explozivi propriu-ziși și 1.980 kg articole pirotehnice.
Tot anul trecut, polițiștii au găsit 285 de persoane dispărute.
La începutul anului 2020 se aflau în evidența Poliției 22 de cazuri de persoane dispărute, dintre care 5 minori. Pe parcursul anului au fost înregistrate alte 285 (-13) și au fost soluţionate 285 cazuri. La finele anului 2020 au rămas în evidenţă 22 persoane dispărute, dintre care 5 minori. În ceea ce privește disparițiile de minori, pe parcursul anului 2020 s-au desfăşurat activităţi de căutare cu privire la 186 de cazuri de dispariţii de minori, fiind soluţionate 181 de cazuri. Pe parcursul anului trecut au fost executate 26 de mandate europene de arestare și au fost puse în aplicare 78 de mandate de executare a pedepsei închisorii.
Sursa: Raportul de evaluare a activităților desfășurate de Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud în anul 2020
I-au prins pe 1% din cei care fura lemn din padure si probabil ca pe cei care nu au dat partea. Eu cred ca se fura 40 de vagoane de tren zilnic.
Ce se intampla cu lemnele confiscate? Cum se valorifica? Noi cetatenii putem cumpara si la ce pret? Buna intrebarea!!! Asteptam raspuns din partea autoritatilor!!
Mihai. Daca iti trebuie un lemn de foc si autoritatile nu te baga-n seama te duci pe vale si tai un arin, rachita si o tragi dupa tine acasa. Nimeni nu te va intreba nimic. Sportul acesta continua iarna de iarna pe toti afluentii Somesului si pe Sieu, Budac. Saptamana trecuta am sunat la 112 si am descris fenomenul cu lux de amanunte insa hotii al luat-o la talpasita. Este un fenomen scapat de sub contolul autoritatilor din toate institutiile statului habarnist si ineficient. In Europa nici nu poate fi vorba de asa ceva.Perdeaua forestiera de pe albiile majore sunt bine pazite si intretinute. La noi hotia este la cote inalte datorita lipsei de reactie a societatii romanesti. Cand scri si te implici cu lucruri din astea esti facut troaca de porci pe acest online de unii care nu pricep aceste fenomene.