Cu ocazia Zilei Europene a Parcurilor, care se sărbatorește anual în data de 24 mai, și a Zilei Parcului Național Munții Rodnei, celebrată în fiecare an în 26 mai, s-a desfășurat o acțiune organizată de Administrația Parcului Național Munții Rodnei în colaborare cu Jandarmeria Montană Rodna și intitulată ”Sărbătoarea narciselor”, aflată la a 10-a ediție.
Acțiunea a fost planificată pentru ziua de 24 mai, dar din cauza înfloririi timpurii a narciselor din Poiana cu narcise din Masivul Saca aceasta s-a desfășurat mai devreme.
Acest eveniment dedicat parcului a constat în: drumeție la Poiana narciselor cu elevi din cadrul Școlii Generale ”Florian Porcius” Rodna, Școlii Generale ”Enea Grapini” Șanț si Liceului Tehnologic ”Liviu Rebreanu” Maieru; concurs tematic referitor la Ziua Europeană a Parcurilor, Ziua Parcului Național Munții Rodnei, Poiana narciselor; ecologizarea traseului.
În urma acestor activități au fost decernate premii care au constat în diplome, dulciuri, tricouri și materiale publicitare.
ȘTIREA INIȚIALĂ Liber la drumeții în Poiana cu narcise din Parcul Național Munţii Rodnei!
Administrația Parcului Național Munții Rodnei anunță turiștii interesați de drumeții la Poiana cu narcise din Valea Vinului că este pregătită să-i întâmpine! Au înflorit narcisele în Poiana cu narcise din Parcul Naţional Munţii Rodnei!
Poiana cu narcise (Narcissus stellaris), situată pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1.600 m, este declarată rezervaţie prin Legea nr. 5/2000, având o suprafaţă de 5 ha. În perioada de înflorire, lunile mai – iunie, poiana oferă o imagine inedită. Încet-încet întreaga pajişte de aici devine albă, ca şi cum ar fi căzut pe neaşteptate o zăpadă târzie peste muntele pregătit de primăvară. Covorul alb de narcise este întrerupt ici şi colo de flori de arginţică, genţiană, ceapa ciorii şi brânduşe de primăvară.
Intervalul optim pentru vizitarea poienii cu narcise este de aproximativ 2-3 săptămâni, începând cu
această dată.
”Turiştilor care vor vizita Poiana cu narcise, le dorim să se bucure de peisajul inedit, să facă fotografii, să poposească pentru a admira zona şi îi rugăm de asemenea să se informeze referitor la starea vremii înainte de plecare, să nu culeagă flori, să nu abandoneze gunoaie, să pastreze un comportament civilizat”, anunță Administrația Parcului Național Munții Rodnei.
Mai multe detalii puteţi accesa pe site-ul Parcului Naţional Munţii Rodnei www.parcrodna.ro, telefonând la Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei la numărul de telefon 0263/377715 sau adresând solicitări pe adresa de email apnmr@bistrita.rosilva.ro.
Din pacate in zona nu exista nici o atentionare din care sa reiasa ca este arie protejata, cu flora spontana…in plus localnicii culeg florile si daca li s-a atras atentia..nu mai comentez..am fost in zona duminica…consider ca este necesara prezenta jandarmilor montani si macar a unei pancarde…oricum comparativ cu 2013 deja este mai restransa poiana si daca nu se iau masuri…pacat..
In zona nu exista nici macar o pancarda care sa atraga atentia ca ne aflam intr-o arie protejata cu flora spontana etc…in plus localnicii duminica culegeau florile si daca li s-a atras atentia..au ripostat…consider necesara prezenta jandarmilor montani..oricum comparativ cu 2013 poiana s-a restrans si este pacat…
Pancarda a ramas atarnata de gatul lui Balan ! 🙂
Ieri, duminica, a ajuns cavaleria de cocalari in poiana. Din vreo 5-6 masini de teren majoritatea inmatriculate in Spania sau Irlanda au debarcat vreo 20 de specimene inapoiate. In timp ce unii incingeau gratarele, odraslele si femelele din trib erau preocupate sa-si adune buchete imense de narcise. Pe langa, asta au descoperit ca e placut sa te tavalesti printre ele, zdrobind o multime de flori.
Pacat ca tara asta nu are bani sa asigure paza in acele zone macar in perioada de inflorire a narciselor. Ar trebui obligati sa planteze din nou ce au rupt, sa vedem daca sunt capabili. De triburi din astea e plina lumea.