Potrivit lui Dorin Dobra, liberalii consideră că Emil Radu Moldovan va trebui să inventarieze toate casele nelocuite de la ţară şi să le ofere astfel posibilitatea măcar teoretică pensionarilor din Bistriţa sau din alte oraşe, care au încă putere de muncă, să se mute la ţară unde pot avea o viaţă activă, iar costurile vieţii de zi cu zi nu sunt atât de ridicate.
Dorin Dobra a mai spus că mulţi dintre pensionarii aflaţi în putere de muncă ar putea chiar să-şi găsească locuri de muncă în mediul rural fiindcă sunt multe localităţi care nu au tâmplari, electricieni şi e nevoie de oameni specializaţi.
„Nici nu vreau să mă gândesc dacă împreună cu PSD, ratăm câştigarea funcţiei de preşedinte al CJ Bistriţa-Năsăud. Vor urma demisii în bloc şi destine politice frânte. Vor fi primari preluaţi de singurul partid autoritar. Nu vreau să pun o greutate mult prea mare pe umerii lui Radu Moldovan. Vreau să spun că ne gândim cu toţii serios la acest lucru, iar aceasta e una din propunerile pe care vreau să i le fac”, a spus Dorin Dobra.
El a adăugat că ştie foarte bine zona de câmpie, iar acolo sunt câteva sute de case părăsite.
„A doua premisă de la care plec este aceea că, la Bistriţa, sunt câteva sute de familii de pensionari care au ieşit la pensie înainte să îndeplinească vârsta şi care stau acasă şi, în afară de preocuparea de a-şi plăti utilităţile şi abonamentul la televizor, nu au altă grijă. Pensiile nu le mai ajung şi, din acest punct de vedere, creăm un segment de populaţie extrem de vulnerabil”, a declarat Dobra.
El a spus că acesta este motivul pentru care îi va propune lui Emil Radu Moldovan un proiect liberal şi social în acelaşi timp: inventarierea din prima zi a preluării funcţiei de preşedinte al CJ a tuturor caselor părăsite şi disponibile la vânzare din acest judeţ.
„În aceeaşi zi, printr-o pârghie pe care o au la îndemână, primăriile din oraş să preia date cu cetăţenii care ar dori să plece printr-un schimb, la ţară. Am crea în felul acesta un flux economic evident fiindcă oamenii pleacă la ţară, dar ţin legătura cu oraşul, iar pentru localităţile de la ţară am crea un plus de viaţă. Se pot face inventarieri inclusiv pe meserii. Ştiu că la Miceştii de Câmpie nu există un electrician în toată comuna. Ar putea fi tatăl meu acesta. Nu există instalator, nu există tâmplar. Eu cred că acest proiect merită atenţia tuturor. Eu mai cred că, în această conjunctură economică, numai soluţiile acestea de a reconfirma şi revaloriza resursele locale reprezintă cu adevărat soluţii de revenire”, a spus Dorin Dobra.
Vai ce o sa mai urmeze? Pe cei care nu au reusit intergrarea in modul de viata urbana, ii mutam in ghetou in afara orasului.Acum pensionari ar trerbui alungati din oras.
Nu cred că aceasta este ideea. Eu am mai scris atunci când o familie de romi a fost dată afară din casă şi s-a mutat în stradă că aceasta mi se pare o soluţie bună. De ce să mai stai la oraş dacă nu ai nicio sursă de venit? La ţară, te încălzeşti mult mai ieftin cu lemne, pe o palmă de pământ cultivi roşii, castraveţi, ardei. În curte poţi ţine trei păsări. Fiţi sincer şi spuneţi-mi câţi dintre actualii orăşeni s-au născut aici din tată în fiu? Foarte puţini. Majoritatea au venit la Bistriţa în comunism, să lucreze în fabrici. Ar fi mult mai fericiţi şi împliniţi să se întoarcă acasă. Sunt 100% de acord cu părerea liberalilor!
Si eu sunt din alta parte a tarii, voi fi dat afara intr-un viitor?
Sunt electricean de meserie, mai am putin pana la pensie, voi si expulzat la Miceştii de Câmpie? Daca nu merge domnul Dobra senior. Oare valoarea veniturilor unei familii va fi pe viitor conditia buletinului de Bistrita?
Tatal meu dupa razboi nu s-a mai putut intoarce la ai lui in Cernauti, findca sa inscris voluntar in Armata Romana. Acum parca inteleg mai bine suferita lui, cand mereu i se spunea venetic in tara pentru care a luptat.
Eu cred că lucrurile merită văzute la capitolul „oportunitate”, nu „obligativitate”. Nici vorbă de expulzare. Cine a pomenit de aşa ceva?
Trebuie consumate proiecte ?
Este o exprimare nefericita, pripita si insuficient argumentata.
O iluzie.
Atunci cand unii se exprima atoatecunoscatori, fondul si consecintele demersurilor ( sociale, medicale, comportamentale, de decizie si ordin psihologic s.a.m.d ) le scapa si, finalmente, ei evidentiaza doar forma propunerilor.
Se impun cateva minime observatii.
O seama de pensionari au grija de nepoti / cand cresele ori caminele sunt supraglomerate si nu prind loc decat la privat pe preturi uriase sau cand – in clasele primare – ei termina programul scolar la ore la care parintii le sunt inca la servicu /.
Nu toti detinatorii de copii minori au programe flexibile care sa le permita absenta bunicilor pensionari.
Consolidarea legaturilor (d)intre componentii familiei largite se face prin apropierea lor si nu prin distantarea sau izolarea acestora.
Ajutorul in celalalt sens se poate acorda rapid atunci cand acestia au nevoie de el / o urgenta medicala / si nu doar cand e prea tarziu.
Sunt minime si decente contraargumente.
Satele nu de pensionari, duc lipsa, oameni cu varsta venerabila fara medic si farmacii, rezista la tara, orasanul cu bolile profesionale sau cronice ce a avut sansa la oras sa faca tratamente la tara nu mai are nici o sansa. Poate pentru putini copii ce mai cresc la sate cativa profesori buni nu ar strica, dar cine sa-i plateasca, niste caravane medicale periodice ar prinde bine batranilor nostri. Domnul Dobra spunea la un post tv ca apa e gratis la tara, in vara aceasta secetosa, apa s-a gasit greu, oule nu cresc pe gard si lapte nu da capra de taiat lemne.