(INTERVIU) PNL Bistriţa-Năsăud a deschis sesiunea depunerii de candidaturi pentru funcţia de preşedinte al filialei pentru alegerile care vor avea loc spre sfârşitul acestei luni. Printre posibilii candidaţi se numără Vasile Silaşi, primarul comunei Chiochiş, care a participat, de altfel, şi la conferinţa muncipală unde a transmis un mesaj, semn că este interesat de o funcţie la nivel judeţean.
Sunteţi interesat să conduceţi filiala Bistriţa-Năsăud a PNL?
Oricine poate fi interesat de conducerea filialei. Consider că există un singur partid acum, că există doar PNL, şi partidul trebuie să schimbe direcţia programelor şi proiectelor pe care le prezintă. Nu mai putem merge, în continuare, pe aceeaşi idee, a României sociale care să asigure doar cheltuirea banului fără a crea o clasă care să-şi producă singură plus valoare.
Credeţi că poate fi condus partidul de cineva care nu este la Bistriţa?
Este foarte greu de condus partidul, indiferent că eşti în Bistriţa sau în Beclean. Trebuie să existe o echipă care să conducă partidul, iar liderul să fie dat de echipa respectivă, nu să se impună. Eu consider că nu mai există lideri providenţiali sau lideri locomotivă care să tragă sau să împingă partide. Trebuie să existe echipe care să lucreze împreună şi care să stabilească exact mesajele pe care le transmit populaţiei. Eu consider că, până acum, PNL nu s-a îndreptat către electoratul de dreapta care a rămas acasă şi nu s-a prezentat la vot şi asta din vina noastră, a partidului. Nu s-au prezentat programe de dreapta, noi am prezentat o faţă mai de dreapta a socialului.
Cum aţi vedea o echipă cu care să puteţi lucra dumneavoastră?
Eu văd în jur de 30 de oameni din tot judeţul, inclusiv primari, care să îşi asume responsabilităţile, nu doar un singur lider care să facă de toate. Este obligatoriu să fie cooptaţi primari în echipă fiindcă ei sunt cei care creează voturile. Trebuie să legitimăm prin vot această echipă şi liderul care se preconizează a fi. M-am săturat să văd că fac parte dintr-un partid care obţine procente cu 1 în faţă sau cu 2 în cel mai fericit caz. Am fost obişnuit să fac parte dintr-un partid care obţine procente de peste 40% şi cred că înspre acolo trebuie să ne îndreptăm. Trebuie să avem hotărârea şi determinarea să aducem partea dreaptă a politicii în concurenţă cu PSD. Nu mai vreau să pierdem fiecare bătălie şi să trăim cu speranţa că, la următoarea, va fi mai bine. Trebuie să facem ceva ca să câştigăm electoratul din Bistriţa-Năsăud.
Aţi participat ca invitat la conferinţa municipală de alegeri a PNL. V-a plăcut cum arăta partidul?
Sincer? Nu. Am văzut aceleaşi angoase, lupte interne, oameni care nu voiau altceva decât să câştige funcţii în partid. Eu cred că, la conferinţa municipală trebuia dat startul pentru atragerea electoratului de dreapta, de acolo trebuia să se pornească. Trebuia să fie o conferinţă a dreptei, ar fi trebuit invitate toate partidele de dreapta, PMP, USR, care să plece cu ideea că putem face o construcţie, mai ales partenerul nostru din PP, UDMR. Ce s-a întâmplat acolo nu mi s-a părut o sărbătoare a democraţiei. Nu a fost prezentată aşa. Am văzut în continuare aceeaşi încrâncenare pentru nişte funcţii politice care nu ştiu cât vor conta în ecuaţia politică viitoare.
Vă veţi implica în organizarea alegerilor la nivel judeţean ca să nu se repete istoria de la municipiu?
Am încercat să particip la multe alegeri din comune şi vreau să vă spun că, în judeţ, alta e atmosfera. Lumea e receptivă la mesajele de dreapta. Sunt oameni care au rămas de dreapta indiferent de ce li s-a promis, de ce au văzut şi atunci când mergem şi le prezentăm un mesaj de dreapta, ei sunt foarte receptivi. Ne mai cheamă pentru că văd speranţă în mesajul pe care l-am prezentat în fiecare comună.
Cum credeţi că trebuie să fie liderul PNL?
Eu cred că trebuie nevăzut, o echipă să conducă partidul, să fie un lider formal şi acea echipă de 25-30 de oameni să-şi ia fiecare o părticică şi să îşi facă treaba, fără scandal, fără a ataca PSD. În primul rând noi trebuie să ne prezentăm programele noastre – pe care nu le avem bine stabilite – şi pe urmă să începem să aratăm lucrurile nu sunt făcute bine de către PSD.
Vă doriţi să fiţi preşedintele PNL?
Nu-mi doresc eu, ca persoană, funcţia de preşedinte, dar partidul trebuie scos pe linia de plutire, iar cineva trebuie să coaguleze această echipă. Liderii trebuie creaţi, noi nu mai avem lideri. Ar trebui să facem o şcoală de elite de dreapta care să ştie să prezinte mesajele electoratului care nu s-a prezentat la vot în primul rând.
Ce ar trebui să facă PNL ca să nu îşi dezamăgească primarii?
În primul rând ar trebui să aibă o discuţie cu ei şi să le prezinte ceea ce vrea PNL să facă în continuare. Acesta e un prim pas pentru că, în ultima perioadă, nu a existat un dialog nici cu primarii PNL, nici cu consilierii PNL. Trebuie să existe un dialog pentru ca partidul să vadă care sunt dorinţele acestor primari, să asculte şi părerea lor pentru că sunt vectori de opinie în judeţ.
În cazul în care primarii PNL nu sunt ascultaţi e posibil să se îndrepte spre alte formaţiuni?
Nu neapărat să se îndrepte spre alte formaţiuni, ci să nu mai fie interesaţi de PNL, să fie oarecum independenţi. Până la alegerile locale nu există posibilitatea să plece legal, dar o lipsă de implicare în activităţile partidului nu face bine. Dacă nu sunt atraşi primarii în activităţi, în a-şi expune mesajele la nivel judeţean, atunci degeaba avem primari. Eu sper ca, după alegerile de la judeţ şi cele naţionale, să existe o revigorare în mesajul partidului şi să îşi dea seama liderii că această cale pe care au ales-o nu e cea bună. Trebuie schimbat radical modul de a gândi şi de a prezenta programele. E ca şi cum am avea un măr galben pe jumătate putred. Noi îl tot curăţăm. Eu asta spun: că trebuie să aruncăm mărul putred cu totul şi să luăm un măr galben, frumos pe care să îl arătăm oamenilor.
Partidul are un lider penticostal absolvent al şcolii de predicare Cireşarii ( vezi CV- ul său ) . Până când îşi termină mandatul de deputat acest lider va avea , cel mai probabil vreo 7 copii ( acum are doar 3 , lucru lăudabil de altfel , Dumnezeu să le dea sănătate ) şi se va ocupa numai de creşterea organizației PNL în județ . Partidul e singura lui prioritate , de rest se ocupă frații . Vai de el liberalism . Se răsucesc Brătienii în morminte .
Să înteleg că Sighiartău nu e bun, pentru că e penticostal, iar dacă era ortodox era bun?
Până la urma ce treabă aveți cu dl Robert ? Va e ciuda?
fELICITARI ACESTUI PRIMAR.nU VEDEM UN PRIMAR LA SPERMEZEU,MAGERUS,ETC.Toti o sa plece de la voi.Vasile Silasi FII hotarat te respectam si ajutam mult.
Nu poate exista o echipă fără lider . In orice organizație există un ” ŞEF ” care organizează , planifică , conduce şi controlează bunul mers al activității echipei . Or fi necesari 30 de oameni în această echipă dar dacă nu există liderul care să-i conducă , fiecare va face pe şeful şi va ieşi o anarhie de toată frumusețea . Asta se numeşte ierarhie şi în vârful oricărei ierarhii se află un conducător . În cazul statelor vorbim de preşedinți , in cazul guvernelor de premieri , în cazul partidelor vorbim de lider , în cazul companiilor , de manager iar în cazul instituțiilor militare de comandanți . E simplu ca bună ziua .