Social

Liceele agricole din Bistrița și Beclean vor fi revitalizate

Ministerul Agriculturii va investi în clădirile și dotarea celor două licee agricole din județul nostru, cel din Bistrița și cel din Beclean, a anunțat directorul Direcției Agricole Bistrița-Năsăud, Ioan Nuțu Tabără la ședința Colegiului Prefectural.

Cele două licee sunt incluse de Ministerul Agriculturii pe lista celor 33 din țară care vor fi ”revitalizate prin asigurarea investițiilor în clădiri și dotarea acestora, necesare pregătirii profesionale a elevilor” pentru atragerea elevilor către meseriile din sectorul agricol și asigurarea unei forțe de muncă calificată pentru fermieri, a spus Nuțu Tabără.

”Mă bucur că Senatul României a dat un vot de aprobare pentru ca liceele agricole să intre sub tutela organizatorică şi de susţinere a Ministerului Agriculturii, în aşa fel încât să pregătim oameni pentru noile tehnologii. Pe oriunde mergeţi, vedeţi alte tractoare, alte maşini agricole, alt sistem de comandă. Iată că a început digitalizarea, se schimbă lumea. Controlul electronic asupra maşinilor este o realitate. Pentru asta îţi trebuie forţă de muncă pregătită bine şi antrenată, cu dorinţa de a face bine”, a comentat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

El a menţionat totodată că, deşi în România mai mult de jumătate din populaţie este formată din persoane în vârstă, peste 60 la sută din suprafaţa arabilă a României se află în exploataţii mari unde vârsta medie a fermierilor este sub 50 de ani. Astfel, în vederea atragerii tinerilor către activitatea din domeniul agricol, sunt elaborate programe de politică agricolă prin care se acordă acestora sume importante de bani.

„Trebuie să pregătim această trecere de la un fermier mai în vârstă la un fermier mai tânăr. Mai mult de jumătate sunt oameni în vârstă, dar, din fericire, putem să ne folosim de experienţa lor. Trebuie să luăm tot ce-i bun de la cei care ne-au învăţat şi ne-au lăsat din experienţa lor făcând mai mult. Experienţa înseamnă trecutul”, a continuat ministrul Daea.

El a precizat că în agricultură sunt câştiguri dacă se respectă tehnologiile, fapt dovedit de exemplele din ultimii doi ani.

2 comentarii

  • Un vechi proverb românesc, spune: „Dă-i, Doamne, românului mintea cea de pe urmă!” Invatamantul agricol preuniversitar este aproape de colaps.
    „În 1997, în România erau 238 de licee agricole. După 12 ani, în 2010, numărul lor scăzuse la 56. Aceste cifre nu pot fi invocate de nici o reformă şi nici o scuză de genul cererii scăzute din partea elevilor pentru acest domeniu al pregătirii agricole”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor proiectului de lege care prevede transferul liceelor agricole în subordinea MADR. Se întâmpla în 2017, după ce, în 2015, aceeaşi propunere a rămas fără soluţionare, adică s-a transformat într-o prevedere care nu este aplicată! Astfel, potrivit publicației România Liberă, în 2015 numărul liceelor agricole scăzuse la circa 30.
    In România liceele agricole și tehnice au fost lăsate în paragină, fara baza materiala si mai ales fara ferma didactica din cauza satrapilor care au ravnit la resursa funciara ( pamantul). Din cauza asta multe licee agricole si-au schimbat radical profilul.
    Declinul învățământului agricol avea să se resimtă in productie pe teren. Numărul specialiștilor a scăzut drastic, atât din cauză că aceștia nu mai aveau unde să se formeze, cât și ca urmare a plecării multora în afara țării.
    Trecerea liceelor agricole sub tutela organizatorică şi de susţinere a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), este o masura de a se mai salva ceea ce se mai poate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.