Actualitate

Liftul din turnul Bisericii Evanghelice, exemplu de bună pratică privind confortul din clădirile istorice

Liftul montat în turnul Bisericii Evanghelice Bistriţa este cea mai bună dovadă de transpunere a confortului într-o clădire monument istoric. Curioşi să vadă acest lucru, zeci de specialişti în patrimoniu din Germania, Mexic, Ungaria şi România au venit la Bistriţa la un simpozion de teoria şi pratica patrimoniului construit care a început miercuri şi se va încheia sâmbătă.

Balint Szabo, vicepreşedintele ICOMOS CNR, a spus că asigurarea unui confort contemporan în clădirile istorice reprezintă „preocuparea zilnică a specialiştilor din Europa”. „În Europa centrală şi de vest nu se face niciodată conservare muzeală. În discuţiile pe care le avem cu politicienii noştri întotdeauna spunem că nu putem cere nimănui să locuiască în case din secolul XVII sau XVIII în condiţiile de atunci. (…) Nu degeaba am ales să ne întâlnim la Bistriţa pentru că aici, accesul în turnul Bisericii Evanghelice Bistriţa, se face cu un lift modern. E un caz unic”, a declarat Balint Szabo.

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a salutat prezenţa specialiştilor la cea de-a XVI-a Conferinţă internaţională de teoria şi pratica reabilitării patrimoniului construit. „Probabil că ediţia de anul acesta dedicată Confortului contemporan din clădiri istorice a venit la Bistriţa să onoreze 450 de ani de al sfinţirea Bisericii Evanghelice, monumentul-simbol al municipiului Bistriţa. Vreau să mulţumesc organizatorilor pentru că a fost de acord ca această conferinţă să aibă loc la Bistriţa. Suntem onoraţi să vă găzduim şi vă invit încă de pe acum să reveniţi fiindcă suntem bucuroşi să sprijinim manifestări culturale şi ştiinţifice care să ne dea şi nouă, administratorilor, instrumentele necesare pentru un bun management al patrimoniului construit. Bistriţa are clădiri frumoase şi impozante de patrimoniu şi sigur că vrem ca ele să fie folosite. În interiorul acestor clădiri-monument trebuie să avem confortul pe care îl are lumea de azi, o lume pretenţioasă care îşi doreşte mai mult confort decât şi-au dorit cei care au construit monumente. Poate că exagerăm din acest punct de vedere şi neglijăm latura estetică, dar, în orice caz, ca oameni care trăim în anul 2013 cerem de la viaţă şi de la mediu foarte mult confort şi acest confort uneori strică partea estică sau tinde să schimbe forma şi structura monumentelor pe care le avem. Ne străduim din răsputeri să nu permitem aşa ceva. Vrem să păstrăm ceea ce am moştenit. Am reabilitat şcoli istorice – CN „Andrei Mureşanu”, clădirea vechea  fostei şcoli agricole, am reabilitat clădirea Casei cu Lei – muzeu interactiv – , Biserica Evanghelică undea m intervenit cu modernizarea pe care aţi observat-o şi dumneavoastră. Vrem ca cetăţenii Bistriţei de azi sau cei care ne vizitează să aibă posibilitatea să vadă oraşul de la înălţime fără să facă eforturi. Unii s-ar fi gândit de două ori înainte de a urca”, a spus Ovidiu Creţu.

Conferinţa ţine până în data de 24 august 2013. La ea participă specialişti din Germania, Mexic, Ungaria şi România. Prelegerile se axează pe aspecte ce ţin de patrimoniul construit, de standardele naţionale şi internaţionale privind intervenţiile pentru asigurarea confortului în clădirile monumente istorice, de statutul recuperării picturilor murale în cadrul reabilitării patrimoniului construit, respectiv studii de caz privind limitele intervenţiilor impuse de valoarea patrimonială.  Seria simpozioanelor de teorie şi practică a reabilitării patrimoniului construit – Tuşnad a început în anul 1992, iar numărul participanţilor (cercetători, arheologi, istorici, restauratori, arhitecţi, specialişti în biologia şi fizica construcţiilor etc.) a crescut în timp.

În program este inclusă şi o excursie de studiu care va avea loc vineri la castelele şi bisericile vechi din judeţ.

2 simpozion patrimoniu 3 simpozion patrimoniu 4 simpozion patrimoniu 5 simpozion patrimoniu

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.