Manualele pentru clasa a V-a întârzie să ajungă în şcoli. În timp ce elevii au la dispoziţie pentru materiile principale doar broşuri, profesorii care le predau sunt trimişi să se documenteze pe internet. „Noi spunem că nu sunt probleme la clasa a V-a”, a afirmat inspectorul şcolar general Camelia Tabără într-o şedinţă de Colegiu prefectural în care a prezentat cum stau lucrurile în şcolile din judeţ.
„Au sosit toate manualele, cu excepţia clasei a V-a care e cu altă programă şi unde s-au întârziat foarte mult licitaţiile pentru manualele distribuite de minister. Practic, în acest moment, la clasa a V-a se poate lucra fiindcă ministerul a găsit soluţia acelor broşuri distribuite, compendiile care au ajuns la toţi copiii şi care sunt un suport minimal pentrru o lună-două de şcoală. În acest moment sunt neacoperite manualul de română, matematică, biologie, limbi străine şi geografie de clasa a V-a. Am avut consfătuiri cu cadrele didactice, avem întâlniri permanent cu colegii care predau la clasa a V-a. Temelia pentru fiecare lecţie e programa. Avem pe internet nenumărate resurse educaţionale şi noi spunem că nu sunt probleme şi sperăm clasa a V-a să fie o nouă abordare a actului didactic pentru toţi copiii”, a spus inspectorul şcolar general Camelia Tabără.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a primit de la Ministerul Educaţiei Naţionale suma de 250.000 de lei pentru achiziţia de manuale. A încheiat 29 de contracte şi a distribuit 39.919 manuale pentru clasele VI-X şi 6122 pentru clasele XI-XII.
Elevii de clasa a V-a au primit 3035 de manuale de educaţie fizică şi sport, limba şi literatura maghiară, pregătire sportivă (atletism şi fotbal), respectiv religie romano-catolică. De asemenea, la ei au mai ajuns 2567 de broşuri. Sunt comandate şi urmează să sosească 8794 de cărţi, manuale de educaţie tehnologică, informatică, TIC, istorie şi engleză.
Totodată, ISJ a primit 160.000 de lei, bani cu care a cumpărat rechizite pentru 7.050 de elevi săraci care privin de familii ce au un venit mediu net lunar/membru de familie de maxim 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.
„Oamenii iau cuvântul?”