Economie

Lipsa sistemelor de irigare a livezilor noi, principala piedică în obținerea de bani europeni

În Bistrița-Năsăud au fost depuse 16 proiecte pentru investiții în exploatații pomicole noi – în valoare de peste 5 milioane de euro – însă doar jumătate au fost declarate eligibile și au primit finanțare, potrivit lui Sorin Roșu-Mareș, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

“Din cele 16 proiecte depuse, 8 au fost declarate eligibile. Din suma totală de 5,1 milioane de euro solicitată, cele selectate au prevăzute finanțări de 1,8 milioane de euro. Finanțarea nerambursabilă din partea UE este de 65%. În Ghidul solicitantului s-a acordat punctaj suplimentar pentru cei care au venit cu inovații, cu utilaje care reduc poluarea, adică cu o trecere se fac cât mai multe lucrări sau se intervine cât mai puțin în exploatația respectivă, ceea ce va duce la o tehnologizare mult mai mare a plantațiilor și a fermelor. Din proiectele depuse și selectate am observat că cele mai multe sunt pentru speciile de nuc, alun și nu am văzut niciunul strict pe prun”, a spus directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bistrița-Năsăud, Sorin Roșu-Mareș, la un workshop organizat de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița.

El a menționat că fermierii ar fi putut obține un punctaj mai bun dacă ar fi introdus în proiectele lor investiții în sisteme de irigare a plantațiilor: ”Mulți nu au făcut acest lucru și li s-a scăzut punctajul. De aceea sunt ferme cu punctaj mai mic. Cele opt proiecte sunt toate eligibile fără finanțare. Sperăm să mai prindă finanțare după ce se termină contestațiile și dacă mai rămân bani”.

Potrivit sursei citate, prin aceste fonduri europene s-a dezvoltat foarte mult agricultura: ”Vedem cât de mult au progresat fermele. Tuturor le spun: să-mi explice cineva unde găsește bani fără dobândă pe care nu trebuie să-i dea înapoi. Printr-un plan de afaceri bine pus la punct se pot obține bani europeni”.

El a dat ca exemplu cooperativa de la Herina care a cumpărat cu bani europeni singura mașină de recoltat semințe de dovleac direct în câmp: ”Este adevărat că a fost o finanțare de 90%, dar un astfel de utilaj costă 175.000 de euro”.

Inginerul Mihai Bilegan, cel care a întocmit 22 de proiecte pentru investiții în exploatații pomicole pe 120 de ha prin Directiva DR 15 – sesiunea 2024, pentru beneficiari din mai multe județe, a spus că 12 au fost declarate eligibile. Pentru restul nu au ajuns banii sau au fost probleme cu cei care nu au reușit să documenteze partea de irigat și au fost respinse.

Din suprafețele noi propuse prin proiectele pe care le-a întocmit, 65% au fost pentru plantații de alun, nuc – 5,6%, prun – 10%, măr – 8,4%, afin – 6,1%, goji, aronia, cătină, într-o proporție ceva mai mică.

Etichete

1 comentariu

  • Bună ziua,și caută sisteme de irigații.
    Cumpărați totul din China,ce e din România e prea ieftin și vă complicați.
    Lăsați ca noi cei locali nu avem loc închidem afacerile.Probabil în punctaj ar trebui să luați produs UE pentru proiect .

    2
    3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.