Actualitate

Noutăți legate de vaccinarea împotriva Covid-19 în etapa a 2-a

(VIDEO) A doua etapă de vaccinare va începe în data de 15 ianuarie, iar programarea va putea fi făcută online pe platformă, personal, prin medicul de familie, prin serviciile de call-center sau prin direcţiile de asistenţă socială din cadrul primăriilor. 

Autoritățile au prezentat lista bolilor cronice pentru care persoanele pot solicita vaccinarea în etapa a 2-a, între acestea fiind diabetul zaharat, afecţiunile cardiovasculare, renale, pulmonare, oncologice.

Astfel, în etapa a 2-a a Strategiei de vaccinare este inclusă populația la risc, reprezentată de:

a) Adulți cu vârsta peste 65 de ani;

b) Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria ”boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni:

  • Diabet zaharat
  • Obezitate
  • Alte boli metabolice, inclusiv congenitale
  • Afecțiuni cardiovasculare
  • Afecțiuni renale
  • Afecțiuni oncologice
  • Afecțiuni pulmonare
  • Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
  • Afecțiuni hepatice moderate/severe
  • Afecțiuni autoimune
  • Imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.

În etapa a 2-a se vor putea vaccina și cei din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale, pentru care programările le face angajatorul: personalul din domeniul apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție), medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, Președinție), culte religioase.

În ceea ce priveşte modalitatea de programare, platforma va fi gata pe data de 15 ianuarie. De la ora 3.00 se va putea începe programarea persoanelor pentru etapa a doua în centrele de vaccinare care vor fi pregătite. Modalitatea de programare va fi pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Programarea se poate face individual, prin medicul de familie, prin serviciile de call-center (număr unic la nivel naţional – 021/4144425, practic, sunând la acest număr, apelurile vor fi preluate în cele 42 de call-centere distribuite la nivelul fiecărui judeţ.) O altă modalitate de programare este prin Direcţia de Asistenţă Socială din primării sau prin intermediul aparţinătorilor care pot să îşi facă cont şi să înscrie până la maxim zece persoane dintre aparţinători, din familie.

Pentru persoanele care sunt în evidenţă cu boli cronice sub vârsta de 65 de ani, programarea se face în mod corect prin medicul de familie, dacă persoana respectivă nu are acces la un medic de familie sau nu are medic de familie se poate face programare prin serviciul de call-center individual, pe pagina web, prin Direcţia de Asistenţă Socială sau prin intermediul aparţinătorilor.

Pentru persoanele care deservesc activităţi esenţiale programarea se face prin angajator şi, de asemenea, atunci când angajatorul înscrie persoanele pe care le are în angajate sau în contract de prestări pentru acele activităţi esenţiale, beneficiarul poate să îşi stabilească, după ce este validat de angajator, ziua şi centrul unde vrea să meargă să se vaccineze.

O persoană nu se poate programa de pe o zi pe alta, pentru că s-ar crea dificultăți în programare și fiecare centru are nevoie să își realizeze stocul necesar. Practic, o persoană care se va programa în data de 15 ianuarie poate fi vaccinată în 18 ianuarie.

Românii care se vaccinează nu vor mai trebui să stea 14 zile în carantină dacă intră în contact direct cu un bolnav de Covid-19.

https://www.facebook.com/ROVaccinare/videos/2868605726706434
Etichete

2 comentarii

    • Revin cu un comentariu plagiat:
      Principala comorbiditate în Romania e una mintală și educațională. Cei care nu cred în existența virusului sau mai nou refuză vaccinarea și transmit boala celor cu alte comorbiditați.
      Când mai mierlește câte un covidiot, e doar selecție naturala

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.