Social

Lista celor 13 farmacii din județ care vor distribui gratuit pastile cu iod. Când și cum trebuie luate

Un număr de 13 farmacii din județul Bistrița-Năsăud vor distribui gratuit medicamentul Iodură de Potasiu, ce se va administra doar în cazul unui eveniment sau incident nuclear. Zece se află în Bistrița și câte una în Prundu Bârgăului, Uriu și Maieru.

Medicul Anca Andrițoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, a declarat pentru Timp Online căl ista de mai sus a fost anunțată de Ministerul Sănătății, dar instituția va face demersuri pentru ca și farmacii din orașele Beclean și Năsăud să poată distribui Iodură de Potasiu.

Pentru a intra în posesia comprimatelor, cetăţenii trebuie să se adreseze medicilor de familie, care le vor elibera reţete. Cei care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie pentru a completa o declaraţie pe proprie răspundere în faţa acestuia.

Pe lângă pastilele cu iod, în farmacii vor fi disponibile gratuit și materiale informative referitoare la administrarea corectă a acestor comprimate. La ridicarea din farmacie, pacientul semnează un acord privind administrarea tratamentului.

Documentul respectiv va fi păstrat în farmacie împreună cu prescripţia medicală. În ceea ce privește dozele recomandate, ghidul de informare arată că iodura de potasiu de 65 de miligrame se administrează exclusiv la indicaţiile autorităţilor şi doar în caz de incident nuclear.

Cu privire la momentul în care pastilele cu iod pot fi administrate, cetăţenii vor fi informați prin intermediul radioului, televiziunii, presei, dar şi prin intermediul sirenelor de protecţie civilă.

Specialiștii Ministerului Sănătății au mai subliniat că aceste comprimate au administrare orală şi pot fi mestecate sau înghiţite. Familiile care au copii sub 6 ani pot zdrobi şi amesteca pastilele cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt.

În cazul sugarilor, doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe sau zdrobită şi amestecată cu lichidele menţionate. Pentru adulţi şi pentru copiii cu vârste peste 12 ani, doza recomandată este de două comprimate.

Această doză înseamnă 100 de miligrame de iod. În același timp, pentru copiii între 3 şi 12 ani, doza indicată este de un comprimat (n.r. – echivalentul a 50 de miligrame de iod).

MS a mai precizat că recomandarea pentru copiii cu vârste între o lună şi 3 ani este de o jumătate de comprimat – echivalent cu 25 de miligrame de iod. La nou-născuți se recomandă admnistrarea unui sfert de comprimat (n.r. – 12,5 miligrame de iod).

Pentru a fi eficiente în blocarea absorbţiei radioactive, comprimatele trebuie luate cât mai repede după expunerea la radiaţii. Dacă administrarea are loc la 4, 6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporţie de aproximativ 50%.

Dacă administrarea iodurii de potasiu are loc la 12 ore după expunere, absorbţia acesteia nu mai este semnificativă. Asta se va întâmpla deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de glanda tiroidă.

Durata tratamentului este limitată la o doză unică, care va fi administrată sub controlul autorităţilor competente. Doza va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 de ore, potrivit aceleiaşi surse.

Dacă expunerea la radiaţii radioactive va continua, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile. Chiar și așa, nou-născuţilor nu li se va administra mai mult de o doză.

Altfel spus, beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Foarte important de subliniat este că riscul apariției cancerului tiroidian este mai mare la făt, nou-născut şi sugar decât la adult.

Așadar, populaţia-ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele sub 40 de ani. Profilaxia cu iodură de potasiu nu se recomandă la persoane cu vârste peste 40 de ani.

În cazul acestora, riscul de cancer tiroidian este mic, în timp ce riscul de complicaţii tiroidiene induse de iod este mai mare. De asemenea, acest medicament este contraindicat persoanelor cu sensibilitate la iodura de potasiu sau la oricare dintre substanţele componente.

Atenție la efecte secundare!

Nici persoanele care au dermatită herpetiformă şi cu vasculită nu trebuie să ia medicamentul. Pastilele cu iodură de potasiu vor rămâne în farmacii șase luni de la data recepţiei. La finalul intervalului menționat vor fi predate toate stocurile.

La fel se va întâmpla cu acordurile semnate de pacienţi şi prescripţiile medicale. Ministerul Sănătății a mai transmis că administrarea comprimatelor de iodură de potasiu are și unele efecte secundare.

Sunt efecte secundare rare, care afectează un utilizator dintr-o mie: erupţii cutanate, cu frecvenţă necunoscută, de tipul edemelor glandelor salivare, respiraţiei şuierătoare, tulburărilor gastrointestinale, activitate crescută a glandei tiroide.

Au mai fost raportate boli autoimune de tipul Graves şi Hashimoto (n.r. – guşă nodulară toxică şi hipotiroidism indus de iod).

Etichete

3 comentarii

  • Cum au luat ivermectina preventiv,urmasii dacilor campioni la baut bere la pet si fript carne pe hotare se vor indopa preventiv cu iodura de potasiu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.