Actualitate

Lista miniștrilor și programul de guvernare USR, depuse în Parlament. Votul, miercuri

Biroul Naţional al USR a agreat lista de miniştri şi forma finală a programului de guvernare, iar Comitetul Politic al partidului a validat această listă, cât şi programul. Lista de miniştri şi programul de guvernare, validate de Comitetul Politic, au fost depuse luni în Parlament de premierul desemnat Dacian Cioloş. Candidaţii propuşi pentru funcţiile de miniştri vor fi audiaţi marţi în comisiile de specialitate, iar votul în plenul Parlamentului este programat pentru miercuri, ora 10.00.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a precizat, după depunerea documentelor la Parlament, referindu-se la programul de guvernare, că în situaţii execepţionale e nevoie de măsuri excepţionale.

Cabinetul Cioloș are șanse mici să treacă în Parlament, după ce PNL, PSD și AUR au anunțat că nu vor vota acest guvern.

Prim-ministru – Dacian Cioloş

Ministerul Finanţelor – Dragoş Pîslaru

Ministerul Afacerilor Interne – Alin Stoica

Ministerul Afacerilor Externe – Dan Barna

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – George Căţean

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Mihai Goţiu

Ministerul Justiţiei – Stelian Ion

Ministerul Apărării Naţionale – Nicu Fălcoi

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Claudiu Năsui

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Cristian Ghinea

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Ionuţ Moşteanu

Ministerul Energiei – Cristina Prună

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii – Cătălin Drulă

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – Oana Ţoiu

Ministerul Sănătăţii – Ioana Mihăilă

Ministerul Culturii – Iulia Popovici

Ministerul Tineretului şi Sportului – Tudor Pop

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Monica Berescu

Ministerul Educaţiei – Corina Atanasiu

”USR este singurul partid care și-a asumat responsabilitatea guvernării și a venit cu plan concret de soluții și măsuri pentru combaterea pandemiei, rezolvarea crizei prețurilor și pentru punerea în aplicare a reformelor din PNRR. În plin val patru al pandemiei de Covid-19, România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline și acesta a fost obiectivul nostru, exprimat clar din momentul negocierilor pentru formarea noului executiv. Sperăm ca, în ultimul ceas, toate partidele parlamentare să dea dovada de responsabilitate și să nu mai prelungească actuala criză politică”, este mesajul USR.

Programul de guvernare al USR poate fi accesat AICI.

18 comentarii

  • Foarte multe puncte interesante si pozitive. Altele ca si extindere de energie nucleara negative. Si per total nu am gasit solutii de finantarea programelor care dupa parerea mea este esentiala. Nu poti finanta totul doar prin debirocratizare. Lipsesc cifre mai exacte sau macar estimative. In rest parca toate punctele nu evita nimic. Nu am gasit lispuri la actuine. Doar unele persoane care nu ar trebui sa se afla in ministere. Dnl. Nasui de exemplu, prea neoliberal, prea aproape de sistemul bancar.

  • Cel mai slab politician ever! Pe lângă faptul că fiind securist o păzea pe Doina Cornea! Acum vine și o dă că mare politician de dreapta iar în spatele lui neamurile din serviciile secrete și mai mult finanțarea din ong urile antinaționale! Guvernul 0

    • O fi guvernul 0, dar macar sunt singurii care isi asuma guvernarea, spre deosebire de pesedei, care au ca lider de partid unul care si-a „loat” BAC-ul la 30 de ani, primul job l-a avut la stat la 36 de ani, are teroristi ca tovarasi si mai primeste si indemnizatie de revolutionar, desi n-a participat la revolutie. Apropos, pesedeii urlau sus si tare anul trecut cum ca aia din PNL sunt niste criminali daca vor alegeri in plina pandemie, in plin val 2 sau care val era atunci. Acum batem toate recordurile in lume la morti pe cap de locuitor, iar astia de la PSD vor anticipate, deci poti trage matale concluzia unde o sa te duca nationalistii astia pe care ii venerezi. Evident ca PSD-ul nu vrea sa isi asume guvernarea. Ei ne-au facut praf economia, fiind doar niste generatori de inflatie cand nu era nicio criza, deci ne putem imagina cum ar fi gestionat ei criza sanitara si cea economica. Situatia la nivel european legata de cresterea preturilor la utilitati nu este una usoara, iar ei stiu foarte bine ca nu pot face nimic, dar prefera argumentele de tip chelner.

  • Bistrițeanu-le! Nu fii și tu spălat la creier de Digi TV! Ei sunt plătiți să susțină un păpușar al neomarxismului! Tu nu ai nici un avantaj ba mai mult pierzi, apoi dacă nu ești idiot îți dai seama că orice lipsa de bani se compensează in an electoral! Apoi dacă te uiți și citești ce scriu unii nu înseamnă că au dreptate! Sunt economiști in germania care văd planurile nu tu care poate ai frustrarea că nu te-ai înfipt în politica!

    • Draga Moni, esti capabila sa raspunzi punctual unei persoane si sa renunti la limbajul de lemn? Guvern PNL nu vreti, guvern USR nu vreti, iar PSD-ul nu vrea sa isi asume guvernarea. Ce vreti voi defapt, ce solutie propuneti?

  • Pas cu pas ne îndreptăm spre România lucrului bine făcut,asta au dorit ‘agenturiili’ asta au realizat, am ajuns slugile europei și chiriași în propria țară, din țară independent energetic am ajuns să avem cea mai scumpă energie electrică,am ajuns de râsul lumii, să plătim gazul și benzina extrase din propria țară mai scump ca cei care importă din alte țări ș.a.m.d.asta-i pohta ce-au pohtit-o!

    • USR-ul e in scena de vreo cativa ani, deci degeaba le puneti in carca apelative gen „tradatori/vanzatori de neam si de tara”. Pentru privatizarile de 2 lei si subminarea economiei nationale, apasati tasta 1 pentru Adrian Nastase. Romania lucrului bine facut v-a adus fonduri europene prin care s-au modernizat scoli, spitale, infrastructura, s-au finantat antreprenori etc. Puteti compara perioada ’90-2010 ca dezvoltare si investitii si perioada 2010-2020. Bineinteles, acestea au fost accesate unde nu au fost la conducere hoti si cretini. Lasa ca in cativa ani se va concretiza si acest ROexit, in urma caruia va scadea PIB-ul cu vreo 30% si vor mai ramane in tara cam 10 milioane de locuitori.

  • E un guvern tânăr de oameni educați, care pornesc cu intenții bune.
    Eu cred că merită șansa lor.
    Dacă intențiile lor bune și vor beneficia cei mulți, e un plus pentru toți.
    Ideal ar fi fost ca PNL, mai exact președintele și Primul Ministr Câțu u să facă un pas înapoi, să renunțe la Câțu și să refacă alianța.
    A fost prins cu musca pe căciulă, conducând beat în tinerețe, apoi probleme cu creditul nerambursat. E ok că informația a pornit din interiorul partidului..nu e…dar
    E o chesiune de bun simț undeva și de simț politic primar Ori când ții neapărat să fii cocoțat pe propria persoană pe un scaun și să împarți puterea când ai fost prins cu mâța-n sac e ceva malign..
    Liberalii putea promite al premier nu sunt pe persoană fizică
    Dacă nu alegeri anticipate.
    Vox Populi.
    Și acestea nu sunt neapărat în favoarea PNL.
    Oricine va guverna în perioada următoare va plăti un preț scump electoral pe mai târziu, din cauza costurilor pandemiei.

    • La ăștia cu Mă le răspund cu Bă.
      Sau o râgăitură.
      Ei spun că în scurtul timp au schimbat ceva.
      Era un pachet antisărăcie, pentru zonele care în mod tradițional exportau prostituate și crimă organizată în Europa. (Iași, Huși, Vaslui)
      Angajații din cercetare -dezvoltare au fost scutiți de impozite.
      Agricultorii producători au avut un TVA mai mic. Viile, livezile, fermele moderne existente în România de azi sunt rezultatul acelor politici.
      Apoi avansul în autostrăzi.
      Programele de masă caldă, susținerea copiilor fără posibilități, profesoriile au avut măsuri ameliorate, personalul din spitale…a
      A fost totuși o perioadă de început de normalitate.
      Ce avem azi?
      Populismul lui Ciolacu care în ipocrizia atacă pe Dacian Cioloș pentru criza pandemică, deși nu are pantalonii la el să ia guvernarea, adevărul adevărat, le-ar conveni să o ia după ce fondurile europeene sunt garantate- PSD-ul nu poate garanta în fața UE și după ce alții s-ar ocupa de pandemie. PSD-ul a fost un partid abonat la stupii de miere fără să facă meseria de apicultor.
      PNL-ul? La fel , Baza filozofică a primarilor din satele țării e aceiași e greu să distingi între PNL-PSD. De obicei să ceară bani de la centru , și să lingă-n..c.r reprezentanții demagogi care promit multe și mărunte și mai aruncă câte un ban ..public ..desigur. E un sistem ce funcționează pe robinete preferențiale. Câțu nu s-a dovedit deosebit de Dragnea tocmai prin faptul cu toate declarațiile de bună intenție declarate, nu a stabilit priorități și criterii transparente de cheltuire a acelor bani. Ori fără transparență, dezastrul economic dispare, costurile cu corupția costă cu 30% mai mult pe bugete. Asta o spun datele internaționale.
      Plus că ajungi în momente excepționale, cum trăim, pandemie singurele mecanisme instituționale care au funcționat a fost frica prin mecanismele de represie. Polițiști, armată în stradă. Efortul a venit prea puțin din cetățeni. Pe comunicare, vi se pare că mesajul autorităților a trecut sau trece?
      Nu. Abia se organizează, mai recrutând prin stânga și dreapta câte o persoană cu vizibilitate care dorește să se vaccineze și să-și păstreze-dezvolte capitalul de publicitate personală. Nu e nimic coerent național, nu e un mesaj repetat pozitiv concentrat pe publicul țintă e o cacofonie a vocilor, în care opinia medicului cu 5 ani de facultate și doctorat e egală cu părerea lui gicu care s-a retras la mănăstire și după câteva beții colective a ajuns să ocupe-un post cu bâta-n mâna dreaptă.
      Ce mai vrei?
      Vrei să-ți spun că va exista însăși o diferență între ponderea românilor vaccinați din exteriorul României care au adoptat politicile statelor pe teritoriul cărora rezidează vs românii conduși de autoritățile interne care strâmbau din nas la cei care nu au mâncat salam cu soia..alde naționaliștii de la Dragnea.
      Îmi pare rău azi privind în retrospectivă, că am militat pro-libertate de exprimare în cazul AUR( când au venit la Bistrița) , sunt duși cu pluta au abuzat de acel drept de revendicare, exprimare au păcălit populația, iar azi sunteți unde sunteți. Ocupați cu înmormântarea zilei. Îmi pare rău că am militat pro PNL dreapta , bunul simț ..sunt printre ei oameni raționali, dar banii le-au orbit mintea, sunt inconștienți că nu e vorba de un joc de putere normal ..e o pandemie care trebuie adresată urgent și vorba ministrului lor singurul glonte e vaccinul.

  • Unde i-a găsit ? I-a pus la mișto că sa nu treacă ? Numai personaje unul și unul, multi din ei în frunte cu Celofan au mai fost pe funcții și nu au făcut nimic. Trebuie ceva nou, tot se rotesc între ei aceași nulitati.

  • Lipseste Bulai.Era bun la economie ,cultura ,munca,fonduri europene,turism ,romani de pretudindeni,toate la un loc.Cand era statuie la Oslo a folosit abilitati cu care dovedeste ca poate conduce aceste ministere.

  • USRul este spaima celor care beneficiaza de pensii speciale ,venituri speciale si tot felul de ajutoare sau salarii bugetare astronomice,este spaima celor care asteapta suta in plus,a celor care profita de o justitie aservita si slaba!!Din pacate odata ce ai dat,nu mai poti scoate osul din gura buldogului !!

  • In ședința Biroului Național al USR în care s-a stabilit lista miniştrilor şi programul de guvernare, Dacian Cioloș a făcut o declaratie halucinantă spre stupoarea colegilor săi, spunând: „Eu nu o să intru în Guvern, chiar dacă sunt președintele partidului, și vă asigur că o să organizez activitatea Biroului Național cu ajutorul secretariatului general în așa fel încât să nu existe sincope, să putem discuta și lua deciziile, inclusiv cele politice, care vor trebui asumate în Guvernul pe care îl vom conduce… de fapt…da, eu zic că nu o să fiu în Guvern, dar dacă Guvernul trece, evident că o să fiu pentru că sunt prim-ministru, am uitat de chestia asta…”.
    Bâlbele lui Cioloș duc cu gândul la poezia „TE PĂZEŞTE SĂ NU SUPERI P-ALTUL ÎNTRE PROŞTISĂ-L NUMERI” din volumul Năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea de Anton Pann:
    Nastratin Hogea-ntr-o vreme nouă măgari dobândind
    Şi într-o zi toţi aceştia la păşune scoşi fiind
    S-a dus seara ca să-i strângă de pe câmp unde era
    Şi de sunt toţi ca să vază, începu a-i număra.
    Ieşind dar la număr tocma, pe unul încălecă,
    Luă pe toţi după urmă şi la casa lui plecă.
    Când mergea pe cale însă stătu iar a-i număra,
    Şi văzu că înaintea-i numai opt măgari era;
    Se uită, se miră singur cu unul ce s-a făcut,
    Şi văzând o groap-adâncă pe unde a fost trecut,
    Gândi că poate într-însa unul din ei a căzut,
    Când a privit el cu ochii aiurea şi n-a văzut;
    Descălecă şi se duse în groapă a se uita,
    Dar ce să vadă într-însa, când degeaba căuta?
    Se-ntoarse ş-începe iarăşi măgarii a-şi număra,
    Şi văzându-i că sunt nouă, începu a fluiera;
    Iar încălecă pe unul, şi până-ntr-un loc mergând,
    Să-i mai numere o dată iarăşi îi veni în gând.
    Şi văzând că şi acuma iar la număr opt era
    (Că pe cel de supt dânsul nicidecum nu-l număra)
    Stând: – Ciudat lucru! el zise – or ochii mei sunt stricaţi,
    Or că eu nu poci să-i număr, cum merg ei amestecaţi!
    Şi descălecând îi puse câte unu-unu-n rând
    Şi pe fiecare mâna puind el şi numărând,
    Ieşiră măgarii tocma noauă, după cum au fost,
    Ş-încălecă iar pe unul, făcându-se singur prost.
    Plecând însă cu-ndoială, nu se putu stâmpăra
    După ce puţin mai merse, stătu iar a-i număra,
    Şi măgarul de supt dânsul nenumărând iar aşa,
    Tot opt ca şi pân-acuma, ceilalţi la număr ieşea.
    Într-acest timp, trecând unul, i-a zis: – Nu te supăra,
    Fă bine şi te opreşte măgarii a-mi număra!
    Ca să văz şi tu ca mine tot aşa lipsă îi scoţi,
    Or că mie mi se pare că nu sunt la număr toţi.
    Începu omul acela măgarii a-i număra,
    Arătând întâi cu mâna de supt el care era.
    Hogea îi zise (văzându-l că începe de la el):
    – Dar ce! mă pui şi pe mine în rând, omule mişel?
    Şi necăjit de aceasta, acasă cu ei s-a dus
    Şi aci iar cu nevasta ca să-i numere s-a pus.

  • Va fi o strategie de tărăgănare..amânare a deciziei corecte din partea PSD şi PNL. Adică o asumare a puterii de o formă sau alta.
    Ce se traduce în pierdere de vieți umane, creştrea exponențială a cheltuielilor legate de gestiunea covid19, e.deja o gaură. Vor plăti tot proştii, clasa mijlocie.
    Tăieri în serviciile medicale calitatea lor, înghețarea salariilor, exodul personalului medical epuizat – în alte sectoare sau străinătate..deja alte țări caută infirmiere şi fac oferte foarte atractive.
    În cazul covid19 sunt politicienii şi biserica care au f..t totul, cu mesaje de comunicare care erau în opoziție cu natura serioasă a pandemiei.
    Primii au vrut să asigure că lucrurile sunt sub control, realitatea e că nu sunt. Iar religioşilor le pute orice vine din occident, doar banii nu au miros pentru ei.
    Mitul ancestral a zidului care se prăbuşeşte se reia de la zero construcția ciclică de la zero a meşterului Manole se aplică.

  • Chiar daca lista ministrilor propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru a face parte din guvernul monocolor USR, cuprinde unele nume controversate, totusi programul de guvernare intitulat „UN GUVERN AL RESPONSABILITĂȚII NAȚIONALE”, este unul consistent axat pe reforme in toate domeniile economico-sociale, cu termene precise stabilite pentru urmatorii trei ani. Spre exemplu, numai la capitolul DEZVOLTARE ȘI ADMINISTRAȚIE sunt prevazute urmatoarele reforme: Reforma administrației centrale; Reforma funcției publice / Priorități PNRR; Reforma mecanismelor de finanțare destinate dezvoltării comunităților locale; Modernizarea politicilor de urbanism și amenajarea teritoriului; Demararea reformei unităților administrativ-teritoriale; Modernizarea administrației; Transparența administrației ; Reforma electorală; etc.
    (Vezi:https://d3n8a8pro7vhmx.cloudfront.net/usr/pages/8779/attachments/original/1634473627/Program_de_Guvernare_17-Oct-2021.pdf?1634473627)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.