(VIDEO) Gavril Țărmure și Claudiu Șular au susținut etapa a doua (interviul) în cadrul concursului pentru ocuparea funcției de manager al Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” Bistrița.
Fiecare candidat a prezentat propunerile privind dezvoltarea activității culturale și reorganizarea instituției, iar membrii comisiei au pus întrebări.
Gavril Țărmure: Bistrița, oraș al artei contemporane
Gavril Țărmure propune un proiect de ”cultură urbană”, cu o ofertă bogată și variată în conformitate cu așteptările tuturor (stagiune de muzică clasică, program expozițional de artă plastică, stagiune teatrală, concerte monumentale în Biserica Evanghelică, cultură tradițională – festival de dans arhaic, club de jazz, parc de sculpturi/sculpturi în sensuri giratorii, etc., plus ca obiective revigorarea teatrului bistrițean, orchestră camerală, muzeu de artă contemporană), ”nu doar rurală sau divertisment ruraloid ca până acum”: ”Dorim să impunem Bistrița ca oraș al artei contemporane”.
El a menționat că nu a tăiat de pe listă niciun eveniment organizat până în prezent, însă totul va fi reanalizat și îmbunătățit în funcție de buget, și că are în vedere în perioada imediat următoare evenimente online, având în vedere restricțiile pandemice.
Gavril Țărmure a mai spus că se gândește și la eventuale restructurări și organizarea de concursuri pentru angajarea de persoane cu competențe în funcție, chiar dacă nu se consideră ”un Tudor Vladimirescu care să vină și să taie tot”: ”Cheltuielile cu salariile sunt de 5 milioane de lei. Vom face o analiză rapidă și profundă la toate nivelurile. Vom face propuneri pentru reașezarea lucrurilor. Sunt vreo 45 de oameni angajați numai pentru folclor, 10-12 perechi de bărbuncași, dar nu ai grup de dans contemporan. Sunt 10-12 oameni care se ocupă de programe culturale. Care sunt acele programe? În schimb, nu există un antropolog, spre exemplu. În primele două-trei luni vom fi atenți la reorganizarea instituției”.
Actualul manager al Centrului Județean pentru Cultură a menționat că la unele evenimente se va intra pe bază de bilet. ”Dacă până acum erau prevăzute 3-4 milioane de lei pentru acțiuni culturale, anul acesta vor fi doar 500.000 de lei. Sursele alternative de finanțare, zero până acum, sunt foarte importante, vom avea în vedere atragerea de fonduri de la Comisia Europeană, Ministerul Culturii, pentru a acoperi programul de evenimente. Vom face venituri proprii de măcar 12-15% din buget”.
Claudiu Șular: Bistrița, în circuitul turistic cultural
Claudiu Șular își dorește o imagine puternică a instituției, pentru dezvoltarea turismului cultural și implicit a dezvoltării economice (conectarea Bistriței la realitățile contemporane, includerea într-un circuit turistic mai amplu), organizarea unor evenimente mari pentru punerea în valoare a elementelor de patrimoniu, preluarea experiențelor de bună practică ce au dat rezultate în alte părți, precum și dezvoltarea unui parteneriat public-privat în zona actului cultural.
El se gândește la realizarea unui muzeu interactiv al civilizației urbane (colecții și documente reprezentative), precum și la un spațiu expozițional intitulat ”Simezele Bistriței” și vrea parteneriate cu instituții de cultură și operatori culturali.
Principala țintă a proiectului său de management este realizarea unei educații culturale prin organizarea de evenimente pentru toate categoriile sociale și de vârstă: ”Am în vedere diversificarea activității culturale, atât pentru publicul bistrițean cât și pentru cei care vizitează Bistrița. Până acum publicul spectator a fost unul redus, în urma analizei rezultând o medie de 70 de spectatori pe eveniment în anul 2019”. Claudiu Șular are în vedere organizarea de evenimente diverse în mediul online și valorificarea tuturor rețelelor de socializare în perioada cu restricții.
Claudiu Șular a spus că la CCM este nevoie de evaluarea activității personalului angajat, de adaptarea organigramei în sensul eficientizării cheltuielilor, de reorganizarea serviciilor din instituție, de creșterea veniturilor proprii (fonduri europene, guvernamentale, încasări din circuite turistice culturale, evenimente cu impact, etc).
Marți, rezultatul concursului
În prima etapă, proiectul de management depus de actualul manager al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Gavril Țărmure, a fost notat cu 8,28, iar cel al profesorului Claudiu Șular cu 7,68, ambii candidați fiind declarați admiși. Claudiu Șular a făcut contestație, însă aceasta a fost respinsă.
Marți 6 aprilie vor fi anunțate rezultatele concursului, până miercuri 7 aprilie ora 16.00 se pot depune contestații, iar joi 8 aprilie se vor soluționa contestațiile și se vor afișa rezultatele finale.
Reamintim că șase candidați s-au înscris la concurs, însă au fost respinse dosarele depuse de managerul interimar al CCM Mihai Berbunschi, jurnalistul Ciprian Moldovan, tenorul Florin Ormenișan și Ion Bradea.
CCM va avea un nou manager după 15 ani, Dorel Cosma ieșind la pensie la începutul anului.
Ce caută doamna asta în comisia de evaluare a unor candidați pentru o instituție culturală?
Doamna asta cauta orice ca sa afle in treaba mereu.
Doamna asta se impune mereu pe orice domeniu de interes al primariei. Oricum toti angajatii nu o au la suflet pentru ca nici nu ar avea de ce. Normal ca intotdeauna exista si cateva mici exceptii… asa se face ca l-a sustinut pe “seful poetilor” bistriteni pentru bine platita functie de la cartile de identitate, chiar daca acest lucru l-a iritat la culme pe fostul primar…. nu i-a stat nimic in cale.
Tot ce se poate sa faca echipa buna in continuare, nu ne-ar mira, atata timp cat inca are trecere la actualul primar.
Ramane de vazut in continuare, dar, pana una alta, poetul sa-i compuna poeme cu dedicatie….. cu siguranta il inspira doamna.
Asa ca, aceasta doamna va cauta si iar va cauta orice portita pentru a se face cat mai vizibila.
. interventiile ei sunt magnifice nimeni nu intelege nimic. Lelea Rodovica si-a dat jos sortul si baticul si a venit direct de la capalit la interviu pentru managerul cultural al orasului :). Se vede clar ca le „stie de toate”, dar de fapt este habarnista cam peste tot. De fapt, nu ne miram, pentru ca este „experta in urbanism” a primariei si mama tuturor PUG-urilor.
Poate vom avea si noi noroc si va pleca si va veni o secretara/un secretar calificat pentru o resedinta de judet, dansa pare mai calificata pentru Telciu, cu indulgenta.
Toată lumea se face că nu vede cum cultură bistrițeană este pe punctul de a intra în totalitate pe mâinile familiei Țărmure. După ce a călărit bugetul Centrului Cultural Județean care a fost in anii buni de 2 milioane de euro fără să facă nimic notabil acum se va așeza temeinic pe banii primăriei. Și va face exact ce știe cel mai bine. Să își îndestuleze acoliții, mereu aceiasi. Bistrița e orașul în care nu s-au întâmplat nimic tocmai din pricina unor elefanți că Dorel Cosma și Țărmure. Ambii și-au servit propriile interese și s-au căpătuit pe bani publici.
Daca nu puteti face different a intre Cosma si Tarmure, n-ati inteles nimic, domnule “Bistritan”
Mie mi-a plăcut cum a condus ședința doamna Secretar.
Ok.
Dupa umila mea parere, amandoi s-au prezentat slab spre mediocru.
Dupa o cariera de 25 de ani in cultura mare, ma asteptam la mai multa elocventa in discursul domnului Tarmure, dar nu a fost cazul si daca motoarele dezvoltarii culturale urbane sunt doua evenimente care exista deja, respectiv Poezia e la Bistrita si Parcul de sculpturi cred ca suntem din nou prostiti, dar de data asta ne canta Bach si Zamfira tace.
La capitolul „Cultură” e loc de mai bine. Deşi primăria Bistriţa cheltuie anual un milion de euro , nu a reuşit să facă evenimente importante în oraş, iar tinerii sunt total neglijaţi. Din cauza lipsei de viziune a fostei administratii, in organizarea evenimentelor culturale la Bistrita dominau bâlciuri și festivaluri constituite in manifestari de tip „Cântarea României” din perioada comunistă. In campania electorală primarul Ioan Turc promitea finanțarea doar doar pentru activități culturale de calitate si stoparea hemoragiei financiare pe activități culturale minore, lipsite de relevanță: ”Mă simt jenat când văd, la unele manifestări, oameni mai mulți pe scenă decât cei care se uită. E nevoie de proiecte care să individualizeze Bistrița”.